Phuma Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witam Po wielu przewertowanych tematach, statystykach, testach itp. Zdecydowałem sie na procka E5200. Teraz dobieram pod niego plyte. Wpadła mi w oko taka: Gigabyte EP43C-DS3 (Intel P43) Udało mi się ją znaleźć w jednym sklepie za 310 zł. Czyli cena dość atrakcyjna. Specyfikacja płyty też dość obiecująca. Ale chciałbym poznać opinię o niej od osób które miały z nią do czynienia. Warto ja kupić? Jak wygląda kwestia OC E5200 na tej plytce? Z gory dzieki za odpowiedz :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Do OC E5200 starczy już EP31-DS3L (z tym że jest galimatias z pamięciami) i każdy wyższy model. Jeśli możesz to kup z P43, jezli ma być taniej to P31 i też będziesz zadowolony. Różnice w cenie można przeznaczyc na dobre chłodzenie proca i wtedy będziesz już całkiem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=13776 nie dużo drożej, a lepszy chipset Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Do OC E5200 starczy już EP31-DS3L (z tym że jest galimatias z pamięciami) i każdy wyższy model. Jeśli możesz to kup z P43, jezli ma być taniej to P31 i też będziesz zadowolony. Różnice w cenie można przeznaczyc na dobre chłodzenie proca i wtedy będziesz już całkiem zadowolony.Może konkretnie napisać, jakie problemy są pamięciami na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Płyta ma problem z obsługą pamięci dwustronnych. Wynika z tego że na 90% będziesz mógł użyć tylko 2 banki pamięci. No ale jeśli nie potrzebujesz więcej pamięci niż 4GB to nie ma praktycznie problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) E5200 ma to do siebie, że wystarczy nawet tania płyta z obsługą 45nm i podnoszeniem napięć. A OC zależy od sztuki procesora, jedne robią 3,3-3,5GHz, a inne dochodzą do 4GHz na takim samym napięciu. Co do płyty, to lepiej wziąć GA-EP43-S3L, chyba że masz DDR3 w planie. Pozdrawiam, Edytowane 3 Stycznia 2009 przez anonymouse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 IMO co do płyty lepiej wziąć Asusa P5QL Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 (edytowane) Anonymouse: a czy Gigabyte EP43C-DS3 (Intel P43) to nie nastepca tej plyty o ktorej piszesz? Miguel: dlaczego ? Wybrana przeze mnie w porownaniu z tym Asusem ma: - obsluge DDR3 - Częstotliwość szyny pamięci: 1600, 1333, 1066, 800, 677 Mhz Przy okazji - jakbyscie mogli mi zaproponowac jakie pamieci wrzucic do tej plyty by stosunek cena/jakosc/wspolpraca/mozliwosc podkrecenia byly jak najlepsze. rozwazam 2x1 GB lub 2x2 GB. DDR2 (ze wzgledu na cene) P45 mi niepotrzebne, bo o ile wiem jedyny plus to tylko obsluga 2 kart grafiki spietych razem a tego na 100% nie potrzebuje. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=13776 nie dużo drożej, a lepszy chipset Jak napisalem wyzej nie potrzebuje obslugi spietych razem kart grafiki. No chyba ze o czyms nie wiem i P45 jest lepszy od P43 nie tylko w tym??? Edytowane 4 Stycznia 2009 przez Phuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 P5QL PRO lepsza i tańsza. Nawet P5Q-E jest tańsza. Zlookaj przyklejony temat o płytach na LGA775. Do E5200 starczą najtańsze 2x2GB i tej wersji bym się trzymał. ESC to koszt 130zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 P5QL PRO lepsza i tańsza. Nawet P5Q-E jest tańsza. (...) Ale chyba nie obluguje DDR 3... Do E5200 starczą najtańsze 2x2GB i tej wersji bym się trzymał. ESC to koszt 130zł. Najtansze? Czyli moge wziac nawet jakies AData za powiedzmy 65 zl szt (2GB) z CL4 i potem da sie to podkrecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Tak najtańsze. Do E5200 starczą z nawiązką. I nie wiem co się uparłeś na te adaty... A po diabła Ci obsługa DDR3? Za dużo wolnych pieniędzy masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...