Skocz do zawartości
Gość XBiT

Który 9800gt/9600gt Najlepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Który 9800GT najlepszy? Z podanych poniżej:

GeForce 9800 GT Galaxy 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) Cooler Master -> 456zł

GeForce 9800 GT Gainward 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) -> 438zł

GeForce 9800 GT Palit 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) Super -> 434zł

GeForce 9800GT MSI 512MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E OC 660/1900 -> 459zł

--------------------

I teraz, który 9600GT?

GeForce 9600GT MSI 512MB, DDR3, HDTV, DVI, PCI-E OC 700/1900 -> 372zł

GeForce 9600GT Zotac 512MB, DDR3, HDTV, DVI, PCI-E 725/2000 - 395zł

------------

Czy jest duża różnica między 9600GT a 9800GT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF9800GT to 9800GT i nic więcej. Wybierz taki model jaki ci pasuje (podkręcone zegary, ilość dodatków itp.).

Aby zobaczyć jaka jest różnica wydajności pomiędzy tymi modelami (9800 i 9600) poczytaj testy, których jest wiele w sieci.

Powinieneś się tez zastanowić nad zakupem 8800gt, gdyż jest to technologicznie to samo co 9800gt, a jest chyba tańsze. 8800gt ma niższe zegary.

Jeśli masz 500zl do wydania pomyśl nad ati hd4850, jest ona wydajniejsza od tych geforce-ow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon faktycznie jest wydajniejszy ale wiele gier zoptymalizowanych jest pod kątem GFów co sprawia, że są z nimi mniejsze problemy (jeśli w ogóle są) a dodatkowo lepiej działają. Ponadto Nvidia wprowadziła te całe CUDA i fizykę...to też trzeba rozpatrzeć. Może to ma przyszłość? Nie żebym był fanboyem ale warto rozważyć wszytko. Poza tym chyba niedługo wyjdą nowe radzie hd5xxx więc może warto poczekać? Dodam jeszcze, że ciekawą propozycją i zarazem największą konkurencja dla 9800gt jest radeon hd4830 który (jeśli jest referent) zbudowany jest na częściach hd4850 więc ma te same pamięci, dzięki czemu ma duże O/C jak widać w testach i jeśli masz jakąś dobra płytę z CF to w przyszłości drugi hd4830 i jedziesz dalej ;p Z testów w sieci wynika że hd4830 jest rewelacyjny! Niemalże podwaja swoje wyniki w singlu. No i cenę ma ciekawą ^^

EDIT: na allegro masz za 466zł HD4830 ;p więc jeden tydzień bez kebabów i jest Twój :P

Edytowane przez czater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD 4830 to konkurent 9800/8800GT. Ktoś tam się pluje, że już 3 razy na serwis wysyłał.

Moim zdaniem to dziwny wynalazek. Była komedia, zamiast 640, było 560SP, kombinowanie itp.

Zostałbym przy GeForcach ( żeby nie było ze ja jakiś gf fan. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, pisząc poprzedniego posta zapomniałem o 4830. Cenowo jest pomiedzy 9800gt i 9600gt, a wydajnosciowo blisko 9800gt. Ja bym brał tego http://www.gral.pl/preview/Palit_Microsyst...I-E_2_0_44.html. Nie znam tego chłodzenia, ale widzę miedziane finy, co może być zaleta. No i zmieścisz się w budżecie.

Edit:

Dopiero teraz zauważyłem... Produkt niedostępny. Jednak godzina robi swoje.

Edytowane przez Xarlith

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Nie blisko a wyżej ;]

@topic

Chodzi o to że ten powercolor nie ma chłodzenia na sekcji zasalania a z tego co pamiętam radeon hd4850 padał/miał problemy ze stabilnością właśnie z tego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie lepszy. Będzie co najwyżej porównywalny lecz hd4830 możesz mocno kręcić co widać na testach i w tedy będzie mocniejszy bo gf wyżej nie podciągniesz. A co do chłodzenia tych sekcji to przypomniałem sobie i problemy był na Asus Glaciator (?) a Palit/Powercolor był w porządku. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno czytałeś o HD4830?

Wiesz, ja raczej nie będę podkręcał.

Niektóre testy (z różnych stron) pokazują na przemian: raz dużo lepszy GF, raz dużo lepszy Radeon i komu tu wierzyć?

A jak to się ma z np. dostosowaniem gier pod NVIDIA?

I o ile lepszy ten HD4830 byłby od GeForce 9600GT MSI 512MB, DDR3, HDTV, DVI, PCI-E OC 700/1900 bo różnica to 55zł i czy warto dopłacać tyle?

I ostatnie, czy możesz dać jakiś przejrzyście napisany test HD4830 PowerColor ?

dzięki wielkie za wszystkie odpowedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro HD4830 jest porównywalny/wydajniejszy (zależnie od tego na czym są testowane) myślę, że warto rozpatrzyć decyzję dopłacenia tych 55zł do radka, poza tym PowerColor to dobra firma :). Jednocześnie skoro rozważasz zakup 9800GT pokusiłbym się na Twoim miejscu o poszukanie jakiegoś 8800GT, praktycznie niczym się nie różnią między sobą, a 8800 możesz dostać w cenie 9600GT (ok 400zł). Ja byłem w podobnej sytuacji, kupiłem 8800 i powiem Ci, że nie żałuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zamiar wziąć radka ;p też się zastani wałem długo ale do mnie przemówiły jego wyniki w CF ;] To do mnie najlepiej trafiło. A co do optymalizacji... faktycznie ona jest...ale do tej pory mało jest tytułów które sygnowane"nvidia meant to be bla bla" miały o wiele lepszą wydajność na gf. A z tym "nie będę podkręcał" to na pewno się mylisz ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś pod jaki sprzęt ( CPU ) i jakie rozdzielczości .

CPU który będzie ok dla 9600GT może hamować HD4830 ( ale różnicy dużej raczej nie będzie ) , to samo rozdzielczość - 1280x1024 i mniej różnice będą minimalne - rzędu 5-10 fps , tu nawet HD4850 będzie miał podobną wydajność .

Co innego 1680x1050 i więcej ( 22"+ LCD ) , tu 9600GT będzie zauważalnie słabszy od 9800GT/HD4830 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU: Athlon 4200+ (2,2GHZ na rdzeń) ale chyba będę podkręcał, bądź w późniejszym czasie wymiana procka.

Rozdzielczosc: 1440x900

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym się tak na dzień dzisiejszy nie sugerował. 2 lata temu kupiłem kompa i byłem pewny ze nie będę grał w rozdziałce wyższej jak 1024x768. A tu co? Monitor padł, trzeba było kupić nowy i teraz jadę na 1680x1050. Różnica 50zł jest na prawdę nie wielka, a opłaca się dołożyć. Poza tym@2up co z tego że w tym momencie jest taka minimalna różnica w fps przy niskich rozdzielczościach? Za 2-3 lata GF 9600 już nie da rady a radek pewnie jeszcze coś pokaże...No chyba ze to karta na rok bo w tedy to faktycznie do radka nie opłaca się dopłacać.

Co do proca...hmmm na 3Ghz nie powinien już hamować.

PS a zasilacz?? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zanim kupisz chciałbym tylko taki jeden malutki zupełnie nie ważny szczegół dodać:

Większość testów: - ( mówiąc brzydko ) można potłuc o kant *wstaw sobie frontowy lub tylni narząd wydalania* - ( ładniej mówiąc ) większość testów jest nieaktualna. Testy te bowiem przeprowadzane są najczęściej na starych sterownikach podczas gdy np najnowsze sterowniki nVidii dały naprawdę sporego kopa swoim kartom. Kop ten był na tyle silny, że chyba we wszystkich pojedynkach rówieśników nie licząc GTX280vs4870X2 nVidia zwycięża. Tak jest np w przypadku GTXa260 vs HD4870.

Ale to nie ważne :)

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko , ze ten pojedynek "sterownikow" probuje zaciemnic lekko obraz cen. 4870 512 kosztuje 720-760 , gdy za GTX260 (i to nie zawsze 216C) dajesz po 900-950...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz nVidię i się nie zastanawiaj więcej. Ściągasz najnowsze sterki i zapominasz o problemach z grafą, chyba że padnie :).

Jak trzeba to dorzuć grosza i kup lepszą kartę. W końcu to inwestycja na lata :). Pamiętaj, że oszczędny płaci dwa razy (czy jakoś tak) :).

Wszystkiego najlepszego w nowym roku :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągasz najnowsze sterki i zapominasz o problemach z grafą, chyba że padnie :).

Jestem userem nV , userem ATI , wlasnie na niej siedze. Mozesz mi powiedziec jakie to mam niby problemy ze sterami/grafa etc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napierw sprawdź specyfikację tego radka,a potem polecaj-wiesz ile ona ma potoków teksturujących (realnie)?

Bierz chłopie 9800GT i nie pytaj więcej.

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dopłynęło mi troszeczkę kaszki i mam na karte równe 477zł, z tego też chyba wezmę właśnie GeForce 9800GT MSI 512MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E OC 660/1900.

Teraz mam GeForca 8600GT i dobrze sie spisuje i chyba przy tej firmie zostane :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ile tych potoków ma? hmm?? :>

A co do testów to może racja ale z tego co widzę to ani ATI ani Nvidia nie ma aktualnych... a tak z ciekawości może mi dasz jakiś dowód na tego kopa? Tylko nie w formie pisemnej...

EDIT: Poza tym jeśli już tak podchodzimy do sprawy to może warto wspomnieć że radki obsługuja DX 10.1 a jak widzieliśmy na przykładzie Assassin's Creed daje dużego kopa. Wiem wiem na razie mało gier to obsługuje ale kiedyś...

Edytowane przez czater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ile tych potoków ma? hmm?? :>

A co do testów to może racja ale z tego co widzę to ani ATI ani Nvidia nie ma aktualnych... a tak z ciekawości może mi dasz jakiś dowód na tego kopa? Tylko nie w formie pisemnej...

EDIT: Poza tym jeśli już tak podchodzimy do sprawy to może warto wspomnieć że radki obsługuja DX 10.1 a jak widzieliśmy na przykładzie Assassin's Creed daje dużego kopa. Wiem wiem na razie mało gier to obsługuje ale kiedyś...

Nie patrz teraz na obsługę DX10.1, bo i tak przez najbliższy czas nie zagrasz z nim :). Weź tego 9800GT od Asusa, MSI czy Zotaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi