bartek46op Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Witam. Postępuję wg. tej instrukcji: ftp://ftp.dlink.pl/dir/dir-300/documentat...24_20080520.pdf Zatrzymałem się na punkcie 9: "Uruchom telnet na adres 192.168.20.81 na port 9000. Zobaczysz znak zachęty loadera RedBoot– RedBoot>" Ustawiłem u siebie statycznie ten adres IP jak zalecają (chyba dobrze robię): Uruchomiłem potem tftpsrv.exe, wyłączyłem zasilanie i chciałem uruchomić telnet programem Putty: I potem pokazuje mi sie drugie okno (to zaznaczone) i w tle słyszę dźwięk błędu (windowsowy) i nic mi się nie pojawia żaden error itp i w oknie tez nic się nie pojawia: Co ja robie źle? Jak mam w końcu te oprogramowanie do tego routera wgrać? :damage_wall: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Może zamiast Putty wykorzystaj klienta spod Windows (W Viscie nie ma go standardowo - trzeba doinstalować). Jak już będziesz go miał to Uruchom -> cmd i wpisujesz telnet 192.168.20.81 9000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 2. Ściągnij program PuTTY (http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty.exe) który posłuŜy do wykonywania połączeń protokołem telnet. Nie uŜywaj polecenia telnet w systemie Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Hmmm, a w ogóle dociera ping na ten adres- 192.168.20.81 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frmn Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Mam ten sam problem, co bartek46op. Dodatkowo wyskakuje u mnie w oknie serwera TFTP komunikat: "*** RRQ aborted, file access error on COBRAART.SYS" Uporał się ktoś z tym wcześniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Ta instrukcja jest jakaś wadliwa, prawda jest taka, że w tym D-linku bootloader pozwala na dostęp do siebie tylko przez określony czas. Jest to około 1 sekunda po 5 sekundach od włączenia do prądu. 1. Wyłączyć router z prądu. 2. Skonfigurować adres IP karty tak jak w instrukcji. 3. Podłączyć kabel sieciowy do WAN portu routera. 4. Nie naciskać reset. 5. Właczyć router i w ciągu nie więcej jak 5 sekund spróbować połączyć się po telnet przez putty, tak jak w instrukcji. Jednym słowem zapomnijcie narazie o tych 30 sekundach. Powinno zaskoczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frmn Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Sposób lgolebio prawie działa :] Znalazłem inny, przynajmniej na mój router: patrzymy na stan połączenia sieciowego w Windows, kiedy przestanie pobierać IP (pojawi się napis: połączono), natychmiast klikamy na \\\"Open\\\" w putty. Po kilku razach na pewno się uda. Rozwiązałem jeden problem, pojawił się następny: W oknie TFTP Server, po uruchomieniu polecenia load ap61.ram oraz go, pojawia się kilka błędów (ponoć się nie przejmować), później napis: \\\"RRQ started, accessing ap61.ram\\\". I na tym niestety koniec... Co znów źle? EDIT: Wystarczyło zamknąć putty i postępować dalej wg kroków z instrukcji. Teraz mam DD-WRT, ale za nic w świecie nie mogę skonfigurować internetu - pingi nie przechodzą. Ani na automatycznym ustawieniu pobierania DNSów/IP itd, ani na wprowadzonych ręcznie (MAC sklonowany). Wgrałem wersję sp1 + https://secure.dd-wrt.com/dd-wrtv2/down.php...20109%2Fdir300/ . Co dziwne: Po wgraniu DD-WRT z routerem dzieją się dziwne rzeczy. Np przestaje odpowiadać na polecenie http://192.168.1.1. Co jeszcze dziwniejsze: gdy wyłączę zasilanie i włączę je ponownie (przy podłączonych kablach WAN i LAN) internet jest chwilę...po czym znika :| Szczerze mówiąc, jestem już blisko powrotu do oryginalnego firmware... Edytowane 18 Stycznia 2009 przez frmn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Wejdź do panelu www i zrób czyszczenie pamięci. Load factory defaults. Jeśli to nie pomoże to zaloguj się po telnecie do dlinka i wpisz. mtd erase nvram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frmn Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Wejdź do panelu www i zrób czyszczenie pamięci. Load factory defaults. Jeśli to nie pomoże to zaloguj się po telnecie do dlinka i wpisz. To jednak nie przez router, tylko ukochaną Vistę. Kiedy połączę się przez WiFi, wszystko działa jak powinno. Na reszcie komputerów, gdzie jest zainstalowany XP, po podłączeniu przez kabel nie ma żadnych problemów. Dzięki wszystkim za pomoc! DD-WRT wymiata w stosunku do standardowego firmware :) Nawet QoS chodzi. BTW, bartek46op, udało Ci się zainstalować DD-WRT u siebie?, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Nawet się nie zajmowałem tym jeszcze :P BTW na XP miałem to samo więc to nie przez Vistę. Zajmę się routerem po załatwieniu spraw z obudową :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frmn Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Mi na Viście flashowanie działało, ale później przez kabel już się skubaniec połączyć nie chciał, jestem skazany na WiFi, przynajmniej tak długo, aż nie dojdę o co może chodzić Viście. A co do flashowania, to miałem te same problemy, co Ty tak długo, aż nie zmieniłem metody (właściwie czasu) uruchomienia putty. Rób to natychmiast po tym, jak komp pobierze Ci adres ip (najpierw jest, że kabel sieciowy jest odłączony, później, że pobiera adres IP, później, że połączono. Jak tylko wyskoczy, że połączono, uruchamiaj TFTP na putty). Spróbuj parę razy, uda się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Spróbuj wyłączyć IPv6 na karcie sieciowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Robie tak jak zalecil lgolebio ale dalej coś nietak: coś źle robie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frmn Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 A ustawiłeś ip swojego komputera na 192.168.20.80 ? I masz kabel wpięty do portu WAN? Klikaj na "połącz" (albo jakoś tak ;]) w Putty, kiedy w Windowsie wyskoczy, że pobrał IP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 No ustawiałem tak: http://iv.pl/viewer.php?file=iqhl7848ggqnaqk2biux.png i kabel mam wpięty do wan (ethernet z portu w komputerze do portu wan w routerze) a polacz mi nie wyskakuje tylko jakas niezydentyfikowana siec w tym centrum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frmn Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Spróbuj wyłączyć IPv6 na karcie sieciowej. Może zadziała (odznacz ptaszka :]). Ping na router dociera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Podepnę się: Ten sam problem, tylko potrzebuję zrobić to w drugą stronę, czyli pozbyć się dd-wrt i wrzucić oryginalny firmware. Na PC 2 sieciówki (nie działa na obu + trzecia w U100), wyłączony firewall, adres ustawiony na sztywno 192.168.1.2/255.255.255.0. Połączenie sieciówka - wan. Strona konfiguracyjna się nie ładuje (chociaż nie wiem czy powinna nawet), nie dochodzi ping, putty nie mogę uzyskać nic więcej niż zielonego prompta, tak jak na screenach na początku topicu. Próbowałem metodami zamieszczonymi tutaj, znalazłem nawet jakiś skrypt, który puszcza pinga w pętli i kiedy dojdzie, włącza putty. No, ale skrypt się nie wykona do końca, skoro ping nie dochodzi... Teraz w środku siedzi ostatnie stabilne sp1, wcześniej było najnowsze presp2. Restartowany setki razy, samo dd-wrt jako tako działa, ale ma spore problemy z dhcp (3-4 razy w ciągu dwóch dni nie był w stanie przydzielić poprawnego adresu + wchodzi na stronę konfiguracyjną "kiedy-mu-się-chce"). Any ideas? ;) btw. do przeflashowania w drugą stronę, putty powinienem odpalać z TFTP w tle? Chociaż i tak na tym etapie nie ma to znaczenia, skoro nie dochodzi ping :/ Edytowane 7 Lutego 2009 przez Cro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Dobra, udało mi się wgrać to DD-WRT. Zaktualizowałem do tego najnowszego z lutego ;] Jest spoko. Teraz tylko tak, coś mam poustawiać czy nic nie potrzeba? WiFi wyłączyłem, hasło i login zmieniłem. edit... za wcześnie pochwaliłem... teraz mam inny problem - gdy próbuje dostać się do panelu przez http://192.168.1.1/ strona sie ładuje i ładuje, po chwili rozłącza mi połączenie, na routerze zapala się WiFi [mimo że jest wyłączone], nie ma neta i nie mogę się dostać do panelu... ma ktoś pomysł? jak zrestartuje router to przez chwile mam net i wsio ok ale gdy chce się dostać do panelu to się zaczyna.... chyb a jednak wrócę do fabrycznego, nie sprawiał problemu i kiedyś na nowo spróbuje dd-wrt ;( Edytowane 19 Lutego 2009 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 1.start => uruchom => wpisać "cmd" (bezcudzysłowia), potem enter 2. telnet 192.168.1.1 3. login: root, hasło: (ustawione przez siebie bądź admin) 4. mtd erase nvram 5. nvram commit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...