Skocz do zawartości
TiGeR5

Potrzebna Pomoc Przy Zlożeniu 1go Zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym złożyć swoje pierwsze WC ponieważ jestem zupełnie zielony proszę o ocenę zestawu który wybrałem.

Swiftech APOGEE GT - 159zl

MNP Prison Pro V2 GPU-R NK12 - 129zl

DangerDen pompa DD-CPX-Pro 12V - 249zl

Black Water Ultimate 123 rev. 3.0 - 210zl

Prosiłbym podpowiedzieć jakie kupić węże, złączki, i co tam jeszcze potrzeba bo naprawdę nie mam zielonego pojęcia o tym na chwile obecną. No i czy konieczny będzie rezerwuar??

PS cena ma znaczenie - chciałbym w miarę możliwości tanio złożyć - ale nie chcę byle g....

Moja obudowa to NZXT Tempest i do niej chciałbym to wcisnąć.

Z góry dziękuje za pomoc.

EDIT:

Generalnie zestaw wstępnie ma chłodzić CPU, 1x GPU (planuje później drugą hd4850) i tyle - mostek nie ma potrzeby bo mam msi p45 neo2 płyte.

Jeśli da się urwać na korzyść z tych elementów co podałem to proszę podpowiedzieć.

Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swiftech APOGEE GT - 159zl <= Zmieniłbym na używanego D-Teka lub GTX

MNP Prison Pro V2 GPU-R NK12 - 129zl <= Może być lub MCW60 lub D-tek GPU można taniej dorwać

DangerDen pompa DD-CPX-Pro 12V - 249zl <= Weź Lepiej Lainga DDC sprawdzona pompka

Black Water Ultimate 123 rev. 3.0 - 210zl <= Wydaje mi się że wersja Aadvance wystarczy nie będzie trzema tak mocno dmuchać.

Co do rezika poszukaj używanego Swiftecha micro res :]

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzielam zdanie Borysa. chłodnice advanced, o dziwo ma lepsza wydajnosc. rez jak jestes poczatkujacy bylby wskazany, o wiele latwiej zalac uklad i odpowietrzyc. co do zlaczek to zalezy co wolisz: szybkozlaczki lub choinki. co do choinek propouje zaopatrzyc sie jeszcze w zaciski na weze. rozmiar to najbardziej popularne SM 10/13 lub NK12. Producent najlepiej Tygon lub Faser. Nie należa do najtańszych ale jak sam podałeś, nie chcesz byle g....

co do pompki to jesli zakupisz Laing (nie bierz wersji + bo nie bedzie Ci potrzebna), to kup jeszcze jakiś top, poprawi wydajnośc pomki i ja wyciszy.

ogolnie to tyle, nie wspominając o jakis przyzwoitych wiatrakach na chłodnice :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z waszymi radami - mała korekta:

D-Tek FuZion v2.0 - Universal - 255zl

Laing DDC 12V 1RT - 259zl

Black Water Advanced 123 rev. 3.0 - 149zl

Swiftech MCRES-MICRO rev.2 - 99zl

Daruje sobie póki co chłodzenie GPU bo mam na karcie accelero więc może póki co być bo te podzespoły które podaliście i tak już swoje kosztują.

Jeśli to nie kłopot napiszcie ile będę potrzebował łączek i jakie bo naprawdę nie mam rozeznania.

BTW to wszystko dam rade upchać w budzie mojej??

No i co do wentylatorów to planowałem 2 na początek - wstępnie może jakieś accutake ale docelowo chciałbym założyć Noctua.

AAA i dlaczego sugerujecie zakup używanych?? W sumie to jakieś ryzyko że trafi się na uszkodzony blok myśle.

I co to jest ten top??

Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego używane?? Bo masz to samo za połowę ceny. Ja w swoim WC mam all używane rzeczy oprócz chłodnicy i jestem zadowolony. Poniosłem dużo mniejsze koszty a wydajność ta sama. Przecież przy zakupie możesz zapytać sprzedającego w jakim stanie jest blok, może jakieś zdjęcia ma itd. Kup sobie zwykłe złączki SM10/13 i tygona lub fesera i będziesz zadowolony. Za różnicę w cenie między blokami spokojnie kupisz rezik i jakiś top na Lainga :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i będę w takim razie się rozglądał za takim zestawem. Co do pompki jednak pewnie nie polecacie używanej??

Top wybiorę taki jak masz w opisie bo wydaje mi się cenowo najrozsądniejszy.

EDIT:

Panowie w przyszłości planuje zakup 2go hd4850 i wtedy chciałbym chłodzić obie karty już - czy ta chłodnica wtedy wydoli??

Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

węże tylko feser, odpuść tygona, złączki zwykłe skręcane na wąż 10/13, co do tej chłodnicy to na pewno nie pociągnie radeonów w cross fire, zastanów się nad zakupem thermochilla 120.3 na zapas i chłodnice będziesz miał z bańki. A jeżeli interesuje cie top na pompkę mam do sprzedania praktycznie nowy top wathercooling, oddam w cenie topu xspc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i będę w takim razie się rozglądał za takim zestawem. Co do pompki jednak pewnie nie polecacie używanej??

Top wybiorę taki jak masz w opisie bo wydaje mi się cenowo najrozsądniejszy.

EDIT:

Panowie w przyszłości planuje zakup 2go hd4850 i wtedy chciałbym chłodzić obie karty już - czy ta chłodnica wtedy wydoli??

Ja kupowalem uzywanego black watera pompke i dziala super. Zalezy jak trafisz, najlepiej jakbys mogl posluchac albo chociaz obejrzec uzywana pompke przed zakupem.

Co do bloku na gpu to uwazam, ze warto. Sam chcialem na poczatku nie wodowac grafy, bo tez mialem accelero s1+2x120mm, ale kupilem za 40zl bloczek cube pro gpu. Tempy na gpu spadly o prawie 10C w idle i prawie 15C w stresie.

Obawiam sie, ze ta chlodnica moze zaczac wymiekac przy e8200 na ponad 1,35v i 2x4850, jezeli jeszcze chcialbys na nich robic vmody to juz wogole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zacznie wymiękać to ją zmienię - do zakupu drugiej grafy jeszcze nawet się nie przymierzam więc ta myślę da radę. Doradźcie proszę czy na mojej płycie warto by było zdjąć chłodzenie mostków i założyć WC na NB??

Z tą grafą to mnie ruszyłeś muszę powiedzieć wiesz - szczególnie że obecnie nawet jak podkręcę o 50-60mhz pamięć na niej to mam artefakty.

I to dziwne bo tylko czerwone lub niebieskie pixele mi się pokazują.

Generalnie ta chłodnic wytrzyma spokojnie procka + grafę no i może 2x ram?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ponieważ zaraz [po niedzieli potwierdzam zamówienie to chciałbym spytać czy coś byście nie zaproponowali zmienić w takim zestawie??

Swiftech pompa MCP350 12V (Laing DDC 1T)

XSPC Laing DDC Acrylic Top

Swiftech MCW320 Quiet Power

Swiftech MCRES-MICRO rev.2

Feser One 1L UV Green

Swiftech APOGEE GT

2x Tygon wąż R3603 9,5/12,7 mm - 1m.

8x złączka FESER/BP 10/13 G1/4

Dodam, że docelowo dokupie jeszcze blok na gpu ale póki co brakło funduszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz kupował nówki czy polował na części, bo jak nówki to ta chłodnica Swifa o wiele za droga jak na swoje możliwości.

Złączki zostaw bo nie ma sensu kombinowac na plastikach dołączanych i mieszać rodzaje w układzie.

Edytowane przez gregor666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co ci az tyle zlaczek?

apogee gt ma wlasne zlaczki i inne do niego nie pasuja tak samo micro res

Na Apogee GT chyba nie wejdą złączki Fesera 10/13 :] Może być taki sam problem jaki ja miałem z mcw30 :/

Wchodzą i to bez problemu jest 1,5-2mm luzu(poparte własną praktyką), czyli może wejdą złączki 10/16 :rolleyes:

Ja chyba użyłem tylko oringów od bloczka bo te od złączek są zamałe.

Fakt gwint krótki i trochę strach bo można zerwać w topie ale już dwa miechy śmigia i no problem.

Do samego procka BWA 240 wystarczy. Przynajmniej mi a mam podobny układ tylko top z rezem połączony.

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i inne do niego nie pasuja tak samo micro res

I za gadanie głupot powinni wieszać na najwyższej gałęzi... :rolleyes:

O zobacz...jestem magikiem i udało mi się to zrobić w Apogee jak i w MCRes'ie również...

Dołączona grafika

I co? Jednak się da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BWA 123 wystarczy spokojnie.

rafwlkp Ogladales gwinty po tych zlaczkach pozniej w GT ?

Wkrecic sie da wiekszosc zlaczek, tylko wlasnie najwiekszy problem jak dla mnie to delikatne gwinty.

Scina troche, G1/4 cala w swifie jakies dziwne jest delikatnie, w mcres daje rade, gorzej z blokami, jesli pakowal bym do nich metalowe to raczej tylko swifa... w moim GT sa delikatnie zjechane gwinty przez SM8/11.2, na plastiki sie pozniej przesiadlem, ale z czasem jakos zaczely sie delikatnie odksztalcac i nie trzymaly za rewelacyjnie, teraz mam NK12 HiFlow i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkrecic sie da wiekszosc zlaczek, tylko wlasnie najwiekszy problem jak dla mnie to delikatne gwinty.

Scina troche, G1/4 cala w swifie jakies dziwne jest delikatnie, w mcres daje rade, gorzej z blokami, jesli pakowal bym do nich metalowe to raczej tylko swifa... w moim GT sa delikatnie zjechane gwinty przez SM8/11.2, na plastiki sie pozniej przesiadlem, ale z czasem jakos zaczely sie delikatnie odksztalcac i nie trzymaly za rewelacyjnie, teraz mam NK12 HiFlow i jest ok.

Złączki wkręcałem i wykręcałem wiele razy...nie przypominam sobie jakichkolwiek resztek plastiku na gwincie... No i szczelne było kupe czasu...i nadal jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy robić to z głową, pozatym "rdzenia" złączki chyba nie wykręcasz co 3 dni. Acetal miałbyć wytrzymałym tworzywem. Zawsze jak posujesz gwint złączakmi nie od swi. to możesz użyć orginalnych bo są dłuższe w cześci gwintowanej. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś zaproponować coś w podobnej cenie do tego który ja mam w zestawie?

taniej jest Black Water Advanced 123

a zaoszczędzoną kasę możesz dołożyć do Swifa GTZ zamiast GT

Edytowane przez gregor666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi