Skocz do zawartości
Oracle

Jaki Tani Statyw I Jak Zbudować Stoisko Do Fot Elektroniki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W zasadzie to całe pytanie zadałem w temacie. Mam aparat jak w opisie i wiem że przy odpowiednich warunkach można z niego wyciągnąć na prawdę zadowalające fotki elektroniki.

Dołączona grafika

Powyższe udało mi się uzyskać właśnie za pomocą świetlówki i Białego bloku A3. Oczywiście jest daleka od ideału bo miałem tylko jedną świetlówkę a macro ustawiałem ręcznie i pstrykałem z ręki.

Chciałbym móc robić w miarę profesjonalne zdjęcia elektroniki więc odpada lampa błyskowa. Wpadłem na pomysł żeby kupić statyw i pstrykać z niego fotki.

Kolejna sprawa to odpowiednie stanowisko. Poczytałem sobie o tych całych namiotach antycieniowych i zastanawiałem się czy może po prostu wystarczy mi odpowiednio mocne zimne oświetlenie w postaci kilku świetlówek z różnych stron i Duże zaokrąglone tło z odpowiednio dużego bloku kartki papieru? Widziałem wiele amatorskich konstrukcji ale nadal nie nie wiem co wybrać. Wydaje mi się że konstrukcja w moim przypadku będzie sie ograniczać tylko do świetlówek i dużej kartki papieru?

A co do statywów to nie chciałbym wydawać dużo... Raczej chciałbym wydać jak najmniej byle nie kupić czegoś co w ogóle nie będzie trzymać aparatu. Co polecacie?

Edytowane przez Oracle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kompaktu mozesz spokojnie kupic. np. TR-506 (albo 560, nie pamietam nigdy) za ok. 50zl.

Co do namiotu bezcieniowego - glowna jego zaleta jest fakt, ze powoduje on rozproszenie swiatla, co niweluje cienie i odblaski. Mozna taki namiot latwo zaimprowizowac z bialego przescieradla - zerknij do tematu o namiotach bezcieniowych, jest tam kilka przykladow takich konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem że oglądałem na prawdę dużo tych konstrukcji ale czy to zbytnio nie rozproszy światła i nie przyćmi go?

chce robić dokładne foty elektroniki więc dużo światła potrzeba. Ile musiałbym kupić świetlówek do tego celu?

taki by nie wystarczył statyw

http://www.allegro.pl/item513954208_promoc...ekcje_tr23.html

Edytowane przez Oracle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie by wystarczyl, choc nigdy czegos takiego nie mialem w reku.

Co do rozpraszania - cala idea namiotu bezcieniowego polega na tym, zeby rozproszyc swiatlo, zeby nie bylo cieni ;) Jak Ci swiatla ze swietlowek nie wystarczy, to zainwestuj w reflektorki z Obi/Castoramy/itp.

Zreszta, zawsze mozesz wydluzyc czas naswietlania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sobie przypomniałem że mam lampę metahalogenową 400W o temp światła 6500K ona daje na prawdę niesamowicie mocne i białe światło, myślę że zrobię jej jakiś reflektor, zbuduje namiot z prześcieradła i naświetle go od góry. Co o tym myślisz?

Co do aparatu to też będę zmieniał, znajomy mnie namówił na lustro. Ale to już w osobnym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od gory powinno byc ok.

Temperatutra barwowa swiatla sie nie masz co przejmowac - to nie czasy filmu, teraz balans bieli mozna sobie ustawic dowolnie w aparacie ;) Najprosciej i najskuteczniej jest ustawic cala konstrukcje i ustawic balans bieli wg. wzorca, jako zrodlo pomiaru biorac biale wnetrze namiotu (oczywiscie przy wlaczonym oswietleniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Canona 300D więc kwestia jakości fotek odpada oraz namiotu bezcieniowego bo mam już 2 lampy 500W halogenowe stałoświetlne.

Teraz pytanie apropo statywu. Słyszałem że nie warto kupować tanich statywów. Ale tak zawsze o wszystkim ludzie mówią że nie warto tanio bo kupa. Oczywiście jest w tym jakaś prawda ale nie zawsze.

Problem polega na tym że mam zamiar używać obiektywów M42 a co za tym idzie bardzo cięzkich, licze że łączna waga aparatu może dojść nawet do 5kg.

No więc jak to jest z tym statywem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5kg zestaw są w stanie stabilnie utrzymać jedynie statywy z półki Manfrotto, Gitzo, ewentualnie Velbon. Tylko swoją drogą, coś ciężko mi uwierzyć w te 5kg na 300D , mam potężnego Zeissa 300mm i on nie jest aż tak ciężki. Jakie obiektywy masz zamiar z nim używać ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Canona 300D więc kwestia jakości fotek odpada oraz namiotu bezcieniowego bo mam już 2 lampy 500W halogenowe stałoświetlne.

Teraz pytanie apropo statywu. Słyszałem że nie warto kupować tanich statywów. Ale tak zawsze o wszystkim ludzie mówią że nie warto tanio bo kupa. Oczywiście jest w tym jakaś prawda ale nie zawsze.

Problem polega na tym że mam zamiar używać obiektywów M42 a co za tym idzie bardzo cięzkich, licze że łączna waga aparatu może dojść nawet do 5kg.

No więc jak to jest z tym statywem?

Mam tego wspomnianego TR-560 i o ile w poziomie jeszcze jakos jest, to przy przechyleniu do gory czy dolu glowica zaczyna plywac i ciezko jest zrobic dwa tak samo skadrowane zdjecia (jak robilem foty ksiezyca plastikowym 70-300, to na kazdym zdjeciu byl w innym miejscu kadru...).

Na moje potrzeby starcza, ale do intensywnego uzytkowania warto jednak kupic cos porzadnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 5Kg to tak strzeliłem

Np taki obiektyw

http://www.allegro.pl/item522437151_lustrz...ry_dodatki.html

waży 4kg. Nie wiem czy kiedyś sobie takiego sprawie ale ze 2KG to na 100% musi utrzymać.

Na pewno chce w przyszłości kupić jakiegoś tele ok 500mm lub więcej ogniskowej. Taki Beroflex waży ok 1,5KG.

No i moje pytanie brzmi raczej co z tymi MAX tanimi statywami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że nie. Apartatu głównie będe używał do fot elektroniki na jakimś heliosie ale zapewne bedę chciał zrobić jakieś zdjęcia np księżyca, gwiazd. Prawdopodobnie będe potrzebował statywu do długich czasów naświetlania.

Dajmy na to że 2KG musi być stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 1000mm to mam nadzieje nie do owych fot elektroniki? Jesli tak, to gratuluje duzego mieszkania ;)

WHY ? :) Raynox i z odległości 10cm cyka fotki ... Tylko zastanawiam się, po co robić zdjęcia pojedyńczych pinów procesora :lol: (mniej więcej taka skala makro by powstała z tego połączenia ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to zupełnie nie opłacalne inwestować w statyw 300zł skoro body za tyle kupiłem. ^_^

podejrzewam że będę musiał używać dłuższych czasów naświetlania i wysokiej przesłony żeby winieta była minimalna oraz żeby rozdzielczość oraz szczegółowość były na najwyższym poziomie. W końcu to fotki szczegółowe.

Nie chce eksperymentować z jaśniejszymi obiektywami niż Helios ew jakiś lepszy w podobnej klasie cenowej, nie chce też bawić się strzelanie fotek z ręki to po prostu niewygodne. Wężyk spustowy oraz statyw to dla mnie najlepsze wyjście.

Kupiłbym coś takiego:

http://www.allegro.pl/item516422708_statyw...t_warszawa.html

Wytrzyma rok?

PS. Tutaj fotka mojego starego aparatu wykonana EOSem 300D w namiocie bezcieniowym.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi