Pietrucha18 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jak w temacie czy Linksys Wrt54gc + antena (jeszcze nie wybrałem) da rade na 2km(ok. 1,50 w Lini prostej)? Jaka antena i jaki ruter jeśli nie da rady ten. Z góry dziękuje za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 1. WRT54GC ma zintegrowaną antenę, więc innej nie podłączysz. 2. WRT54GC może pracować tylko jako AP. Powinno się zrobić most punkt-punkt. 3. Zależy od warunków, ale generalnie przy takich odległościach raczej stosuje się sprzęt 5 GHz. 4. Jak jest widoczność optyczna i czysta strefa Fresnela to co najmniej 2 x Wistron RDAA-81 http://allegro.pl/item515149774_ap_wistron...mw_fv_gw12.html lub 2 x Mydelniczki Ovislink'a http://allegro.pl/item514617081_ovislink_w...ient_gw_fv.html Anteny to np. takie http://www.cyberteam.pl/produkt/show/27.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrucha18 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Niestety chwilowo nic z tego nie będzie.(z podzieleniem się z kolego oddalonego o te 2 km). Ale mam drugiego chętnego który jest oddalony odemnie o jakieś 100 m i widzę jego dom przez okno,wiec problemu raczej nie będzie . Wiec moje pytanie brzmi czy Linksys WRT54GC (wersja bez anteny z takim złączem ) i antena kierunkowa (bez pomocy kolejnego urządzenia zwiększającego zasięg) starczy żeby dostarczyć internet na cały dom ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Wygląda na to, że masz starą wersję WRT54GC (te miały odkręcane anteny). W takim razie możesz w nim zmienić antenę... Wiec moje pytanie brzmi czy Linksys WRT54GC (wersja bez anteny z takim złączem i antena kierunkowa (bez pomocy kolejnego urządzenia zwiększającego zasięg) starczy żeby dostarczyć internet na cały dom ? Nie czaje tego zdania... Czyli, że jak ? chcesz mieć internet w całym (swoim) domu i domku kolegi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrucha18 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Wygląda na to, że masz starą wersję WRT54GC (te miały odkręcane anteny). W takim razie możesz w nim zmienić antenę... Nie czaje tego zdania... Czyli, że jak ? chcesz mieć internet w całym (swoim) domu i domku kolegi? nie tylko w domu kolegi u mnie jest na kablu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 No to teoretycznie jak macie do siebie 100 metrów to wystarczy wystawić patyki za okna i tyle. Ty ze swojego routera, a on z karty sieciowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...