GreenGo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam. Mam w domu router, który rozdziela internet na 3 komputery (PC) za pomocą podłączonych do niego kabli. Chciałbym teraz z mojego komputera, który ma wbudowaną kartę wifi udostępnić internet laptopowi. Tworze nową siec bezprzewodową, wszystko (chyba) ładnie ustawiam, klikam na połączeniu bezprzewodowym w moim PC aby udostępniał internet laptopowi i nie działa :/ Laptop i PC widzą się, moge się wymieniać plikami itp. Oba komputery w konfiguracji TCP/IP nie mają wpisanych żadnych adresów IP. Mimo wszystko internet nie chce zadziałać na laptopie :/ Na obu maszynach jest win XP pro z sp3. Z góry dzięki za pomoc., Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Napisz jaki adres IP, serwer DNS i bramę domyślną ma ustawiony laptop. Możesz to odczytać we właściwościach połączenia klikając na szczegóły, lub wpisując w wierszu poleceń c:\> ipconfig /all ew. wklej screenshot z wynikami opcji ipconfig /all z obydwu komputerów. Edytowane 2 Stycznia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 W tym połączeniu bezprzewodowym zarówno na laptopie jak i na PC mam automatyczne pobieranie adresów sieciowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 No tyle to ja wiem... zrób co ci napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 ip config dało mi: Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600] © Copyright 1985-2001 Microsoft Corp. C:\Documents and Settings\aaa>ipconfig /all Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : aaa Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . : Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Mieszany Routing IP włączony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie Karta Ethernet Połączenie lokalne: Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Eth ernet NIC Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1B-24-4D-4F-B4 Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej: Sufiks DNS konkretnego połączenia : Opis . . . . . . . . . . . . . . : Intel® PRO/Wireless 3945ABG Networ k Connection Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1B-77-0E-7D-F0 DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.217.133 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnianie musisz właczyć na karcie lan (tej, poprzez którą komputer dostaje internet) a nie na wifi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Tylko, że we właściwościach połączenia lan mam zakładki tylko "Ogólne" oraz "zaawansowane" gdzie w zaawansowanych jest tylko możliwość włączenia/wyłączenia zapory :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Dokładnie jak mówi klaus. Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.217.133 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : Takie coś nie ma prawa działać. Ustaw udostępnianie połączenia na kracie która "odbiera" neta. Teraz karta wifi powinna otrzymać adres 192.168.0.1 a na laptopie adres ip powinien sam sie skonfigurować. EDIT: Tylko, że we właściwościach połączenia lan mam zakładki tylko "Ogólne" oraz "zaawansowane" gdzie w zaawansowanych jest tylko możliwość włączenia/wyłączenia zapory :/wyłącz udostępnianie na drugiej karcie, wtedy pojawi sie na pierwszej Edytowane 2 Stycznia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Rzeczywiście w tym byl problem :) Dzieki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dodam jeszcze że teraz na każdym komputerze podłączonym przez wifi możesz ręcznie kosfigurować adresy ip z zakresu 192.168.0.2-254 Pamiętając o wpisaniu bramy i dns = 192.168.0.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...