Skocz do zawartości
noose

Kto pomoze postawic server na slacku ??

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zaznaczam, ze sie nie znam na linuxie. ParanoiK pisze ze moze mi pomoze.... ja bym potrzebowal szybkiego, dokladnego tutoriala jak postawic server na slacku.

obecnie moja siec wyglada tak:

modem (lucent) => hub = > 5x komp + server (w2k)

a po zrobieniu serva z linuxem ma wygladac tak

modem => server => hub => 5x komp

na serverze musialo by byc :

dhcp

ognioscianka

wyciecie p2p

pat (na mojego kompa 192.168.0.3)

ssh

magazyn (20 mb) dla kazdego usera (tylko on ma tam dostep)

dns (tzn wlasna domena np www.noose.pl ale tak, zebym sie nie musial nigdzie rejestrowac a ludzi by mogli z zew wchodzic :))

NIE moze odbijac pinga

jakies zabezpieczenie zeby qpmel z lokala sie nie mogl zabawiac w hackera (bo wizyta panow z tpsa.... :( )

i zeby kazda proba skanowania portow/wlamania konczyla sie na zrzuceniu IP atakujacego do denny na powiedzmy 30dni :)

wiem, wiem,..... wymagania sa duze..... ale takie cosik jest mi potrzebne.... mam nadzieje, ze mi pomozecie. zwracam sie do Was tutaj a nie zlecam komus roboty bo nie mam kasy, a taki tutorial na forum sie ludziom przyda ;)

z gory dzieki :D

jak potrzeba jakis szczegolow to piszcie a je dostaniecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze wymagania sa duze.... ale jak sie uda go postawic + wszystko bedzie chodzic jak nalezy, a tutaj bedzie to dokladnie opisane, to bedzie mozna 'przykleic' temat do forum i loodki sie beda cieszyc ze oni tez sobie taki serverek beda mogli postawic :D a wiec prosze o opis tutaj a nie na priv czy @ ...... nie odsylajcie do stron..... prosze Was ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego jeszcze dojde (najpierw musze kupic 2sieciowke :P)

to ze slack to jeden z najtrudniejszych to tez wiem, ale duzo dobrego na jego temat slyszalem

takze slyszalem ze wszystko !=rh jest dobre..... dlatego rh nie bede stosowac. mamy go w szkole i stwierdzilismy ze jest do ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaF: bredzisz ;]

Slack jest wbrew pozorom jedną z najłatwiejszych dystrybucji bo nie ma żadnych bajerów i udziwnień. Jest po prostu logiczna. W przeciwieństwie do systemów redhatopodobnych które dążą do image'u windowsów. Widziałem konfigi od rh, ogólnie nie nadają się do niczego. Poza tym ile niby tego wklepywania? W redhacie trzeba by było i tak przepisać większość skryptów od początku aby to miało ręce i nogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no extra ;|

ustawilem sambe zeby udostepniala katalogi.... wszystko dzialalo bez problemow. potem chcialem zeby linux byl serverem domeny. ustawilem wg intrukcji i wszystko sie poszlo jeb.... :( teraz to nawet katalogow nie udostepnia :( pokazalbym Wam wyciag z tego pliku ale nie moge sie dostac do serva..... :| musze przy nim siedziec zeby miec wglad w jego pliki :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ParanoiK:

zgadza sie niektore configi w RH szczegolnie pod X sa do [gluteus maximus] ale np. podniesc kilka sieciowek duzo latwiej podniesc na RH niz na slacku po prostu walisz netcfg i masz configa a nie musisz sie bawic z plikami rc.d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi