Skocz do zawartości
adiksw

Dysk Zewnętrzny 1tb

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam notebooka z 320GB hdd. Ta pojemność mi nie wystarcza, zamierzam dokupić dysk zewnętrzny 3,5" o pojemności 1TB. Uważam że 1TB to optymalna pojemność, pomiędzy 500GB a 1TB jest "mała" różnica w cenie a 1,5, 2TB są już znacznie droższe. W notebooku mam USB i FireWire 400.

Po pierwsze, wybierając z hdd tylko z USB który wybrać:

Seagate FreeAgent Desk

WD My Book Essential

Który z tych 2 będzie lepszy? Będzie miał lepsze osiągi? Chociaż pewnie nie będą się one znacznie różnić, prędkość pewnie w obu będzie zbliżona do 30MBps. Ale może ktoś ma któryś z nich i może zrobić mały teścik?

Po drugie, może kupić wersję z FireWire 400? Teoretycznie szybszy nie jest od USB ale praktycznie USB osiąga zazwyczaj 30MBps (zamiast 60) a FireWire 400 trochę więcej.

Edytowane przez adiksw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to może zależeć od systemu, ale ten WD 1 TB miałem okazje po testować chwile na XP i przy zgrywaniu osiągał ok 35 MB/s średnio . Ciekaw jestem tego Seagate'a, bo przydała by mi się jakaś przenośna stacja danych tak bym mógł wpaść do kumpla z dyskiem i go podlączyć do laptopa. Czy nawet do siebie do X360. Oczywiście do oglądania filmów i słuchania muzyki. Podpinając tak jak Pendrive'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi