B3wolf Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Jak wycinać diury w obudowie? No wiecie tkaie na wiatraki, i czym je potem oszlifować? co polecacie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 witaj! wszystko zalezy od tego ile masz kasy... Ja np. mam prawie 1mm grubosci blachy w obudowie, otwornicy do blachy nie dostalem (a pozatym jak bym szarpnal sie na jakis wyjazd do 3miasta to i tak kupe kasy bym wydal na otw.) U mnie zdala egzamin prosta aczkolwiek bardzo nuzaca i meczaca metoda: naznaczasz okrag, jedziesz punktakiem naokolo, od wew. str. naznaczonego okregu walisz wiertarka dziura przy dziurze (jakis malym wietrelm, 3 - 4 ) w miejscach wypunkotwanych... potem przecinak... potem pilnikiem wygladzasz... ostateczny efekt moze nie jest tak cudowny i szybki w wykonaniu jak otwornica, albo dremelem... jednak zdalo to egzamin i wyglada dosc ladnie. Jesli chodzi o plastik to wiadomo - otwornica do drewna - koszt okolo 10zl (nastawna od 80 - 120-mm) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Jak wycinać diury w obudowie? No wiecie tkaie na wiatraki, i czym je potem oszlifować? co polecacie? No wiesz, sa dwie szkoly robienia dziur : 1 - Idziesz do marketu budowlanego, na stolarnie i kazesz sobie wyszarpac dziure otwornica, za cale 7 zl (albo cos kolo tego) 2- Rysujesz okrag o srednicy wewnetrznej wentyla, nawiercasz wiertarka 38 tys. dziurek na tym okregu (od wewnetrznej, zeby bylo jeszcze co oszlifowac) , zakladasz do wiertarki kamien szlifierski (taki malu z "patyczkiem") i szlifujesz na rowno Ot i cala filozofia Ewentualnie, jezeli masz obudowe z tych tanich, co maja wybitnie cienkie blachy, to mozesz tez wyskrobac ta dziura takim "cyrklem" do wycinania dziur w kafelkach ceramicznych (robilem taka, da sie:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 www.moded-kompz.prv.pl tam jest wszystko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 -->>reed~XP ja bym wybral wariant 1 :) poprostu jestem leniwy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 skoro jestes z Wa-wy to po koronki/otwornice do metalu mozesz sie udac do 1 z tych sklepow (nie pamietam ktorego) Praktiker lub Castorama - tam byly ewentualnie jak masz lekka wiertarke to mozesz kupic taka nasadke (takie male metaowe kolko) jak maja Dremele - a wiertarka musi byc lekka bo jak zaczniesz ciac to moze "uciekac" i porobisz dziwne otwory zamiast okregow ja osobiscie skorzystalem z metody wiercenia wiertarka wielu malych otworkow - tyle ze narysowalem 2 okregi: - 1 wlasciwy (w moim przypadku 80mm) - 2 troche mniejszy (74mm) wewnatrz tego wlasciwego nastepnie punktakiem porobilem zaglebienia na obrysie tego mniejszego (chyba ze 100 na 1 dziure) :x , potem wiercilem w 3 etapach - od wewnetrznej wiertlem o 2.3, od zewnetrznej o 3.1 i od wewnetrznej o 4.1 (po tych wierceniach blaszka trzymala sie tylko w kilku miejscach wiec latwo bylo ja wylamac) zadziory wyszlifowalem tym wspomnianym przez innych kamieniem do wiertarki, a zeby bylo dokladnie/ladnie reszte zrobilem pilnikami do metalu (takimi malymi) kwadtratowym i polokraglym - fuck :x to dobiero bylo meczace, biorac pod uwage ze robilem 4 otwory na wiatraki ...(najlepsze ze 2 dni po tej "robocie" dowiedzialem sie ze mozna kupic te otwornice/koronki do metalu) BTW jeszcze kilka rad: - jak beziesz rysowal kolo na otwor to od razu poloz wiatrak i zaznacz te 4 miejsca na otwory do mocowania - najlepiej najpierw zrobic te otwory (tak zeby pasowalu do wiatraka) nastepnie polaczyc je linniami na krzyz i podczas rysowania okregu na otwor cyrkiel umieszczaj na przecieciu tych linni; - uzywaj wiertel i pilnikow do metali - sa w takim ciemnoszarym kolorze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 ewentualnie jak masz lekka wiertarke to mozesz kupic taka nasadke (takie male metaowe kolko) jak maja Dremele - a wiertarka musi byc lekka bo jak zaczniesz ciac to moze "uciekac" i porobisz dziwne otwory zamiast okregow Owszem zgadza sie ale jest metoda, zamontowac wiertarke w statywie z taka ladna raczka :) blache obudowy przykrecamy zeby nie uciekla odpalamy sprzet i raczke do dolu ciagniemy. Jak ktos czesto przerabia obudowy to statyw moze sie przydac a kosztuje nie duzo u rosjan na bazarkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 ewentualnie jak masz lekka wiertarke to mozesz kupic taka nasadke (takie male metaowe kolko) jak maja Dremele - a wiertarka musi byc lekka bo jak zaczniesz ciac to moze "uciekac" i porobisz dziwne otwory zamiast okregow Owszem zgadza sie ale jest metoda, zamontowac wiertarke w statywie z taka ladna raczka :) blache obudowy przykrecamy zeby nie uciekla odpalamy sprzet i raczke do dolu ciagniemy. Jak ktos czesto przerabia obudowy to statyw moze sie przydac a kosztuje nie duzo u rosjan na bazarkach. jasne to jest dobre do otworow - ale do "ostrzy" katowych nie za bardzo - przeciez zeby wyciac kolko musisz albo przesuwac wiertarke albo blache w ktorej wycinasz - jak 1 i 2 bedzie przymocowane to nie wiem jak chcesz wycinac ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 ewentualnie jak masz lekka wiertarke to mozesz kupic taka nasadke (takie male metaowe kolko) jak maja Dremele - a wiertarka musi byc lekka bo jak zaczniesz ciac to moze "uciekac" i porobisz dziwne otwory zamiast okregow Owszem zgadza sie ale jest metoda, zamontowac wiertarke w statywie z taka ladna raczka :) blache obudowy przykrecamy zeby nie uciekla odpalamy sprzet i raczke do dolu ciagniemy. Jak ktos czesto przerabia obudowy to statyw moze sie przydac a kosztuje nie duzo u rosjan na bazarkach. jasne to jest dobre do otworow - ale do "ostrzy" katowych nie za bardzo - przeciez zeby wyciac kolko musisz albo przesuwac wiertarke albo blache w ktorej wycinasz - jak 1 i 2 bedzie przymocowane to nie wiem jak chcesz wycinac ??? Zalezy czym benek chcesz ta dziura wycinac :) jak takim dinksem do robienia otworow w kaflach to nie musisz niczym ruszac, wrecz wskazane jest zeby wszystko bylo jak najsztywniej (bez skojazen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zalezy czym benek chcesz ta dziura wycinac :) jak takim dinksem do robienia otworow w kaflach to nie musisz niczym ruszac, wrecz wskazane jest zeby wszystko bylo jak najsztywniej (bez skojazen) Dokladnie o to mi chodzilo, myslalem ze kazdy sie domysli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unfair Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 Ja otwory wycinałem wyrzynarka idzie bardzo szybko i dosyc dokladnie, a na pewno dokladniej niz robienie wiertarka 1000 otworow. Jak sie dojdzie do wprawy to otwor idzie zrobic w 3min. Teraz najprostsze wyrzynarki mozna kupic juz za 50zl, wiec tym co duzo kombinuja, ta inwestycja sie oplaci. No i jak juz ktos kupi to niech jeszcze pamieta o odpowiednim brzeszczocie takim do metalu, czym mniejsze zabki tym lepsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...