Yozue Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Nie długo planuję paru części w kompie, i chciał bym Was zapytać o o nich myślicie. Obecnie posiadam: - cpu: AMD Athlon64 6000+ 3.1GHz - mobo: Asus M2N-E bios 1401 - ram: 2x PATRIOT DDR2 2GB 800MHz cl4 - gpu: ASUS EAH4850 625/998@730/1165 gpu 1.21v - hdd: SEAGATE 500GB ST3500630AS SATA II 16MB - zasilacz: EVER Silver 420W Zamierzam wymienić płytę i zasilacz. - Gigabyte MA790GP-DS4H - 499zł - Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S - 275zł Co myślcie o w/w płycie i zasiłce ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zasiłka jak najbardzie można wymienić ale wymiany płyty głównej jakoś nie rozumiem ... no chyba że jakieś olbrzymie problemy z nią masz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 (edytowane) Na żaden podzespół nie narzekam, komp mi pracuje stabilnie praktycznie przez 24h, nie wyłączam go, nie resetuje ( system Vista ). W najbliższym czasie przyjdzie mi karta SAPPHIRE HD 4870 TOXIC, niedawno wymieniłem cpu, z 3500+ (mam go dalej) na 6000+ oraz pamięci z 2x 1GB Kingston 667MHz ( mam je dalej ) na 2x PATRIOT DDR2 2GB. Czyli została mi kupa sprawnych ale nie używanych części. Po wymianie płyty na nową, stara razem z w/w zostanie spożytkowana przez brata. Gigabyte wybrałem dlatego że szukałem czegoś tylko z chipsetem AMD 790GX (wraz z SB750), planuje za parę miesięcy wymienić cpu na Phenoma II, poza tym płyta musiała mieć przynajmniej jedno złącze PCI-E 1x ( pod Asus Xonar ) umiejscowione tak aby karta dźwiękowa nie blokowała mi dwu slotowej grafiki. Zasilacz murze wymienić bo kabel z wtyczką 4pinową ( do zasilana cpu ) jest za krótki (37 cm), w mojej obudowie zasilacz jest na dole. Pentagram na ten kabel o długości 53cm, wiec nawet uda mi się go ładnie ułożyć :) Edytowane 4 Stycznia 2009 przez Yozue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ta płyta ma +12V 8-pin do zasilana cpu, a ten pentagram ma tylko +12V 4-pin do zasilana cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ta płyta ma +12V 8-pin do zasilana cpu, a ten pentagram ma tylko +12V 4-pin do zasilana cpu Ma 2x 4-pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ja nie widzę sensu zmiany płyty. Lepiej oszczędzaj kase na płyte ale pod Intela i przy wymianie proca na intelowski. No chyba że nowe phenomy będa rewelacyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Chyba nie na ten model patrzyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ja nie widzę sensu zmiany płyty. Lepiej oszczędzaj kase na płyte ale pod Intela i przy wymianie proca na intelowski. No chyba że nowe phenomy będa rewelacyjne. Intel, hmmm, nie dziękuje, zostaje przy amd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Nigdy nie rozumialem sensu brania mobo ze zintegrowanym GPU do kompa, w ktorym bedzie konkretna karta graficzna... Jak dla mnie to troche bez sensu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Intel, hmmm, nie dziękuje, zostaje przy amd :) no przepraszam bardzo, a dlaczego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dgal Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jako, że stanąłem przed podobnym dylematem to podepnę się pod wątek :) Obecnie posiadam: MB: Asus M2N-E CPU: Athlon X2 4850E GPU: Radeon 4670 RAM: 4 GB Goodram Dual 667 Mhz Dysk jakiś Samsung na SATA 250 g nie pamiętam modelu a zasilacz Chieftec 350W. Zestaw ma już kilka lat ale ostatnio procek udało mi się okazyjnie zmienić na X2. Czy opłaca się teraz wymienić płytę główną na coś nowszego? Myślałem o wymianie płyty na M3A78 Asusa, ale nie wiem czy to ma sens. Będzie widać jakiś poprawę szykości działania w przypadku wymiany MB? Zestaw nie jest i nie będzie kręcony służy głównie jako media center, chociaż czasami też odpalę jakąś gierkę. Dziękuje Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jak nie kręcisz to nie ma sensu. Na wydajności też raczej nie zyskasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 No to płyta i zasilacz już na pokładzie :D . Pierwsze wrażenia ? Zasilacz cichutki jak cholera, a płyta przepiękna :lol2: W końcu moje ramy odżyły, jak na razie chodzą na 1040 MHz CL5 2.3V (260MHz*12) cpu-z validator, prockiem na razie się tak pobieżnie pobawiłem, ciężki z niego zawodnik. Max stabilne jakie udało mi się ustawić to ok 3.3GHz. Ale jeszcze go pomęczę (muszę tylko wymienić boxa na coś większego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...