Skocz do zawartości
valve90

Cłodnica Wyrobi

Rekomendowane odpowiedzi

ale czy będzie wydajniejsza Bwa z wentylami z jednej strony czy Feser z dwóch

Kup obie, sprawdz i daj znac, bo sam jestem ciekaw :)

Ja mam w moim HTPC w Lian Li PC-V350B BIP 2 + wentyle na 2 strony i TFC 120 z tylu z 1 wentylkiem. Wiatraczki pracuja na 5V i jest znosnie, mi zalezalo na ciszy i umiarkowanej wydajnosci. Co do sprzetu i blokow mam D-Tek V1, fullcover Koolance, MCW30, DDC z topem i rezem alphacoola, chlodzi to E6320 + 7900GT i jakies mobo asusa mATX, po dolozeniu Fesera tempy sporo sie poprawily, glownie dla tego ze do BIP mam bardzo kiepski doplyw powietrza niestety...

Jak na moj gust na Q6600 daj lepiej 2x120 i wentyle na 2 strony, feser 120 bedzie sie dusil. Moge jeszcze jak bede mial chwile popatrzec jak sie zachowuje uklad w konfiguracji:

1. BIP2 passive, feser z wiatraczkiem na 12V

2. BIP2 z 2 wiatraczkami na 12V i feser passive

Z tym ze musze jeszcze czas na to znalezc, tak ze pewnie nie za szybko mi sie to uda, zreszta kable poukladane juz i dostep w tej budzie kiepski do wszystkiego, wiec zchodzi troche z takimi zabawami, rozmontowywanie ukladu niestety nie wchodzi w gre... zwlaszcza ze siostra sporo tego kompa uzywa :)

@Xarlith :mur: A od kad to feser ma taka sama konstrukcje jak BWA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xarlith :mur: A od kad to feser ma taka sama konstrukcje jak BWA ?

Ok, przyznaje się bez bicia, pomyliło mi się z inną chłodnicą :oops: . Nadal wydaje mi się, że BWA może być ciut wydajniejsze, w szczególności jeśli puści się wentyle na 5v (mniejsze opory przepływu powietrza), ale należało by to sprawdzić w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w szczególności jeśli puści się wentyle na 5v (mniejsze opory przepływu powietrza)

Heh kolejna herezja... mniejsze opory mimo wiekszej grubosci ma Feser, podobnie jak i Thermochill, przez fesera spokojnie czuc dmuchanie na przyklad Xthermala na 5V, przez BWA juz nie bardzo, roznica jest bardzo wyrazna na korzysc Fesera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi