Skocz do zawartości
Kaczor

Jak walnąć nowego biosa do płyty głównej ????????

Rekomendowane odpowiedzi

witaj!

no wsumie prosta sprawa:

1) sciagasz odpowiedni BIOS do twojej mobo

2) sciagasz odpowiedni program do flashowania BIOSu w twojej mobo

3) sprawdzasz czy na mobo nie masz przypadkiem zwarte zworki "bios lock" lub podobnej - oraz wylaczasz wszelakie ustawienia w biosie typu "BIOS Virus Warrning"

4) fajnie by bylo jak bys byl podpiety pod UPS'a - jak skoczy napiecie (albo co gorsza wylacza sztrum) podczas flashowania to bedziesz mial DUZY problem

5) idziesz do czystego DOS'a (nie tryb MS-DOS) - najlepiej sie bootnac z dyskietki instalacyjnej DOS'a

6) odpalasz program do flashowania - podarzaz za instrukcjami na ekranie (nie zapominajac zapisac sterego BIOSa - tak na wszelki wypadek)

7) po sflaszowaniu resetujesz kompa (stosowny komunikat poinformuje cie ze masz to zrobic)

8) sprawdzasz ustawienia BIOSa - cz cos sie pozmienialo - moglo sie zrobic "Load BIOS defaults"

9) idziesz do windy - cz czego tam uzywasz jako OS - testujesz, jesli ok zostawiasz - jesli nie patrz pkt. 1

pozdro i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie z nowymi płytami to kreator cię porwadzi.

np w mojej mobo instaluje program magic bios (czy cos takego) Program łączy się z netem i pobiera odpowiedni bios, lub podajesz lokalizację ściągniętego przez siebie biosu i kreator cię prowadzi.

A w niektórych płytach jest też tak że zamiast pliku .bin masz plik .exe i mozesz zainstalować bios z pod windowsa.

W starszych płytach (w tańszych) trzeba robić to z pod dosa.

żadko się juz spotyka zeby trzeba było tą operacje robić z pod dosa.

Bo w Win Xp nie ma dosa a dyskietka startowa nie uruchomi się.

(przynajmniej u mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wejdz na www.abit.com i tam poszukaj.... tam na 100% jest tam jakis program do flashowania i jakis nowy bios.... a reszta to juz nie problem :) (przynajmniej tak mi sie wydaje) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...