wujekoswiecim Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam. Mam pytanie odnośnie kontrolera wystawionej na poniższej aukcji: http://allegro.pl/item521612216_nowy_adapt...raid_pci_x.html Jest dość tani i niby na PCI-X, ale chyba to jest także kompatybilne ze zwykłym PCI-em. Teraz tylko kwestia czy pozwala on na bootowanie się systemu z dysku do niego podłączonego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) To nie od tego zależy ale od płyty głównej czy potrafi bootowac z innych urządzeń. Ale jak nie jest jakaś bardzo stara to nie powinno być problemu. Żadnych rewelacji bym sie jednak nie spodziewał za ta kase. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 To nie od tego zależy ale od płyty głównej czy potrafi bootowac z innych urządzeń.Akurat zalezy to własnie od kontrolera...NIe wszystkie kontrolery umozliwiają bootowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujekoswiecim Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) To nie od tego zależy ale od płyty głównej czy potrafi bootowac z innych urządzeń. Ale jak nie jest jakaś bardzo stara to nie powinno być problemu. Żadnych rewelacji bym sie jednak nie spodziewał za ta kase. No niestety nie wiesz, że aby kontroler umożliwiał start systemu musi być z tego co wiem wyposażony we własny BIOS. Masz racje, pewnie rewelacji nie będzie, ale chodzi mi tylko o obsługę dysków SATA z możliwością bootowania systemu. Akurat zalezy to własnie od kontrolera...NIe wszystkie kontrolery umozliwiają bootowanie. Zgadza się i właśnie tego nie wiem czy on mi pozwoli. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez wujekoswiecim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 ... aby kontroler umożliwiał start systemu musi być z tego co wiem wyposażony we własny BIOS.Jedynie kontrolery zintegrowane na mobo nie posiadają "własnego" biosu, choć to zależy od punktu widzenia (w biosie mb są zawarte odpowiednie moduły obsługujące przerwania i konfigurację kontrolera). Wszystkie kontrolery mogą zbotować kompa - niemożność ustawienia takiej opcji jest skutkiem celowej ingerencji producenta karty w kod biosu - prawa rynku/licencje/itp. shit Cena tego kontrolera sugeruje, że HP postanowiło zwiększyć użytkową powierzchnię swoich magazynów ;) oraz że najprawdopodobniej jest on dedykowany do stacji HP. A jeśli tak jest, to tylko niektóre mb HP zawierają w swoim biosie narzędzia do jego konfiguracji, a na pozostałych będzie widziany jako "urządzenie PCI" (jego bios zawiera jedynie funkcje konieczne do poprawnej współpracy z magistralą i sterownikami spod systemu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 jednym slowem jak ognia unikaj dziadostwa z firmowanych pecetow....zawsze z tym problemy sa bo o nigdy nie jest standardowy sprzet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...