Skocz do zawartości
Burns

Brak Obrazu Tv Z Innych Czinczy, Niż Zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam …

Moja karta 7600GT na AGP(256mb) zwariowała – a dokładnie podaje obraz tylko na jeden zielony chinch! Miał ktoś taki problem?(wyjścia monitorowe dzialają bez problemu)

Zakładam temat tutaj ponieważ w 7600 nikt mi nie odpowiedział a sam procesor graficzny raczej nie ma większego znaczenia - ważny jest problem

Już przedstawiam dokładniej sytuację i to co udało mi się wykluczyć

Komputer to stary PIV z taką właśnie kartą. Karta to sympatyczny Gainward, który ma około dwóch/trzech lat (nie mogę już znaleźć pudelka i faktury – więc liczę na Waszą pomoc)

Stacjonarka jest złożona na dobrych częściach i sluży do oglądania filmów na TV i Internetu więc nie chcę jej zmieniać i wywalać, aż umrze śmiercią naturalną.

Jechałem na Święta i myślę zabiorę lapka, żeby coś obejrzeć. Potrzebna była jednak przejściówka do podłączenia go pod telewizor. No to wyciągnąłem ją ze stacjonarki i pojechałem. Wróciłem, wszystko podłączyłem jak wcześniej i zapomniałem o sprawie.

Jakie było moje zdziwienie gdy przy próbie obejrzenia filmu nie ujrzałem już obrazu na TV.

Myślę – źle podłączone przewody – sprawdzone – nic

Poszło wejście w TV – podłączam lapka, obraz jest – więc telewizor sprawny

Myślę spaliło się już wyjście TV w karcie i poszedłem spać, ale przecież nie lubię oglądać filmu na monitorze i nigdy tego nie zrobię bo to profanacja w domu więc dalsza część testów

- kompletny restart biosa płyty gł. przez bateryjkę – nie tędy droga

- wyjęcie karty GPU – oględziny – cud miód malina – brak zimnych lutów

- skombinowałem dwie kolejne przejściówki – jedna z przewodami w formie chinczy, druga od jakiegoś gigabyte w formie skrzyneczki – nadal nic

CIEMNOŚĆ NA TV JUŻ NA STARCIE – a ta karta i kilka innych jakie miałem podaje obraz z biosa na TV bez udziału windowsa(zaznaczam chodzi mi o start biosu kompa)

- komp do kumpla pod LCD z setką złączy i dalsze testy – jest obraz z zielonego złącza komponent, ale chyba nie muszę tłumaczyć do czego może mi się to przydać.

- nawet ghosta systemu odtworzyłem i nadal sygnał idzie tylko z zielonego na każdej przejściówce – zarówno po starcie kompa jak i samego windowasa.

Co stało się z pozostałymi a zwłaszcza żółtym lub niebieskim na którym w zależności od przejściówki idzie zwykłe AV ?

Coś spaliło się w wyjściu czy bios karty zbzikował ? jeśli bios to jakies namiary na plik i sposób wgrania ?

Bardzo mi na tym zależy, a brak już pomysłu i światelka w tunelu...

co mogło się stać przy wyjmowaniu - jakieś zwarcie, ale jakie skoro jeden żyje?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to nie ma znaczenia, laikiem nie jestem - nie działa na trzech telewizorach przy każdej rozdzialce poczynając od 640x480 a na 1024x768 kończąc - nie ma sygnału na żadnych czinczach a zielony jako jedna składowa component nic mi nie daje bo obraz jest biało-czarny a przez brak dodatkowych składowych krawędzie są rozmyte

jeśli musisz wiedzieć to w domu mam dwa stare Philipsy 29 i 21 i to o nie mi chodzi!!!

ale identycznie zachowywał się Sony Brawia KDL-40W4000

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi