Skocz do zawartości
piotrekp2507

5000 Czy 5200 Oraz Dobór Płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się między tymi prockami oczywiście 65nm. Czy jest duża różnica w wydajności bo jeśli takiej nie ma to chyba nie opłaca się dopłacać do 5200. No i jaką płytę polecacie z integrą?

Z góry dzięki za odp

Ale o jakiej kwocie myślisz??

Za 205zł masz 5000+ Black Edition i to chyba najlepszy wybór, a co do płyty to niech ktoś inny doradzi.

Za 280zł masz ciekawą MSI KA780G, ale jak to się sprawuje to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Agito masz :

E5200 za 277 zł

Gigabyte GA-EP31-DS3L - 223 zł

Mieści się w 500 zł a i z OC nie będzie problemów ;)

Ewentualnie możesz szukać na Allegro OEMa i do niego Pentagrama Alpaya albo Karaokum ...

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Agito masz :

E5200 za 277 zł

Gigabyte GA-EP31-DS3L - 223 zł

Mieści się w 500 zł a i z OC nie będzie problemów ;)

Ewentualnie możesz szukać na Allegro OEMa i do niego Pentagrama Alpaya albo Karaokum ...

widac czytanie ze zrozumieniem sie klania :damage_wall:

on chce plyte z integra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200 + Gigabyte 73PVM-S2H lub Gigabyte 73PVM-S2. cena odpowiednio 290 + 200/230.

Ewentualnie można szukać czegoś na intelu z x3100. np. Gigabyte G31M-S2L za 170. To jest tyle co znalazłem w pcprojekt.pl, możesz też szukać płyt na starszych chipsetach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiecie może kiedy wyjdzie coś z intela może wtedy coś cena jeszcze spadnie?

Żadnych obniżek się nie spodziewaj.

Cwaniactwo naszych polskich sklepikarzy nie pozwoli na to.

A wracając do tematu, kupując Intela dostajesz lepszy procek, ale gorszą płytę, natomiast w przypadku AMD dostajesz gorszy procek, ale plytę będziesz miał lepszą z możliwością zmiany procesora na Phenom II.

W przypadku Intela możesz zapomnieć o 4-rdzeniowym procku i jego podkręcaniu(nie wiem nawet jak taka płyta będzie prowadziła Quada bez OC)

Interesuje Cię w ogóle OC??

Będziesz robił macierz Raid??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem nad OC ale dwurdzeniowca wątpię żebym szybko kupił 4. Raid raczej odpada. Chciałbym coś z integrą bo na razie mam tylko 650zł czyli jakieś 500 na procka i płytę no i resztę na ram. Zasilacz (delta 350) na razie wystarczy (tak przynajmniej myślę), hdd i dvd-rw na ata podłącze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych obniżek się nie spodziewaj.

Cwaniactwo naszych polskich sklepikarzy nie pozwoli na to.

A wracając do tematu, kupując Intela dostajesz lepszy procek, ale gorszą płytę, natomiast w przypadku AMD dostajesz gorszy procek, ale plytę będziesz miał lepszą z możliwością zmiany procesora na Phenom II.

W przypadku Intela możesz zapomnieć o 4-rdzeniowym procku i jego podkręcaniu(nie wiem nawet jak taka płyta będzie prowadziła Quada bez OC)

Będziesz robił macierz Raid??

Tutaj masz częściowo rację, zapominasz jednak o tym że praktycznie wszystkie płyty ze zintegrowanym układem graficznym to konstrukcje "budżetowe" więc nie ma co liczyć na super jakość. Poza tym, różnica polega właśnie na tym że do 775 płyty z integrą nie są zbyt popularne, natomiast przez ostatnie kilka miesięcy nastąpił wysyp takich płyt pod AM2 i AM2+. Wspominasz cztery rdzenie, jednak Phenom'y te pod am2+ nie są wcale królami wydajności, a czekać i kupować pod am3 też chyba sensu nie ma bo budżet za niski.

Podkręcanie 4 rdzeni? Bez płyty z dobrą sekcją zasilania nie ma co o tym myśleć, ale bez dobrego zasilacz również. Wspominasz o jednym z elementów, a zapominasz o innym który wcale nie jest tańszy. No chyba że satysfakcjonuje kogoś jakość noname'a to wtedy nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury wacpan gadasz

poczytaj sobie wypowiedz Raptora

quadzik na integrze smiga wesolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta delta to nie jest aż taki noname podobno jest w miarę dobry. No i na nim oczywiście nie brał bym się za podkręcanie. Więc chyba najlepszym rozwiązanie będzie płyta bez integry a na razie jakaś tania używana grafika powinna wystarczyć do cod 2 :grin: tak więc jaką płytę i kart polecacie? Myślałem nad GA-P31-DS3L tylko chyba została wycofana ze sprzedaży :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem nad OC ale dwurdzeniowca wątpię żebym szybko kupił 4. Raid raczej odpada. Chciałbym coś z integrą bo na razie mam tylko 650zł czyli jakieś 500 na procka i płytę no i resztę na ram. Zasilacz (delta 350) na razie wystarczy (tak przynajmniej myślę), hdd i dvd-rw na ata podłącze.

zalezy jaka delta, jezeli ma silna linie 5v to do wymiany , jezeli ma silna linie 12v to OK nawet na dosc mocne OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta delta to nie jest aż taki noname podobno jest w miarę dobry. No i na nim oczywiście nie brał bym się za podkręcanie. Więc chyba najlepszym rozwiązanie będzie płyta bez integry a na razie jakaś tania używana grafika powinna wystarczyć do cod 2 :grin: tak więc jaką płytę i kart polecacie? Myślałem nad GA-P31-DS3L tylko chyba została wycofana ze sprzedaży :mellow:

Swojego posta zacząłem pisać przed pojawieniem się twojego, w miedzy czasie poszedłem herbatkę zrobić. Piszesz że ten gigabyte wycofany tutaj jest w cenniku, zadzwoń do nich może mają go na półce to sobie byś mógł go zarezerwować.

Edytowane przez cahir-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200 + Gigabyte 73PVM-S2H lub Gigabyte 73PVM-S2. cena odpowiednio 290 + 200/230.

Ewentualnie można szukać czegoś na intelu z x3100. np. Gigabyte G31M-S2L za 170. To jest tyle co znalazłem w pcprojekt.pl, możesz też szukać płyt na starszych chipsetach.

Ta płyta-Gigabyte 73PVM-S2 nie nadaje się do O/C.

Już lepiej wziąć coś na G31-da się wtedy pokręcić.

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi