Skocz do zawartości
painmaker

Dfi Ultra 2 + Amd X2 6000 - Mnożniki

Rekomendowane odpowiedzi

witam:)

mam płytę gł. DFI ultra 2 na AM2. jak wiadomo am2 ma max. mnożnik procesora x15.

więc jeśli np. kupię procesor amd x2 6000+ (3,1Ghz) który ma mnożnik 15,5 to z tą płytą wyciągnę tylko 3 Ghz?? (oczywiście na ustawieniach 'auto' bez OC)

dzięki, pozdrawiam

Edytowane przez painmaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat tak się składa, że mam UltraII-M2 + x2 6000 3,1 GHz. mobo ustawia mnoznik na 15,5 ale często podczas ponownego uruchamiania kompa wywala Overclocking Fail mimo że sprzęt jest niepodkręcany. A i wlasnie wczoraj padła mi ta płyta gł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzehoo20 napisał(a):

akurat tak się składa, że mam UltraII-M2 + x2 6000 3,1 GHz. mobo ustawia mnoznik na 15,5 ale często podczas ponownego uruchamiania kompa wywala Overclocking Fail mimo że sprzęt jest niepodkręcany. A i wlasnie wczoraj padła mi ta płyta gł...

to moje kondolencje:(

a czy ustawiałeś mnożnik x15 i też miałeś te Overclocking Fail? może to po prostu z płytą było coś nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbowałem ustawiac mnożnika na x15. Po prostu nie uruchamiam ponownie systemu. Wyłączam i włączam ponownie po 15 sek od wyłączenia .(Włączałem :( ). Jak włącze po 5 s. to znowu Overclocking Fail. Zrobie z niej chyba "Misje na marsa" z balkonu ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzehoo20 napisał(a):

...ale często podczas ponownego uruchamiania kompa wywala Overclocking Fail mimo że sprzęt jest niepodkręcany.

To jest normalne na tej płycie, jeśli połączymy ją z prockiem na rdzeniu Brisbane.

A AM2 ma mnożniki max 25x a nie 15x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary napisał(a):

To jest normalne na tej płycie, jeśli połączymy ją z prockiem na rdzeniu Brisbane.

A AM2 ma mnożniki max 25x a nie 15x.

yyy czy to znaczy, że jeśli włożę do mojej mobo obojętnie jaki procesor na rdzeniu Brisbane to będę miał jakieś problemy typu Overclocking Failed?? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary napisał(a):

Tak.

Ale możesz spróbować inne BIOSy zastosować, na niektórych płytach pomagało czasem ponoć.

aaa tak, rzeczywiście, właśnie zacząłem wczytywać się w ten wątek o problemach brisbane i dfi...

ale..

z tego co widzę na stronie DFI w biosie z 2007-02-26 jest adnotacja: Major Reasons of Change:

Support AMD AM2 Brisbane 65nm CPUs i w następnych wersjach biosu Adjust for 65nm cpu O.C.

więc wygląda na to, że problemów z włożeniem procka na brisbane nie powinno być:)

co ciekawe, w najnowszym biosie z lutego 2008 Major Reasons of Change:

Update AMD CPU Micro code for new AMD AM2+ 21xx CPUs. czyli że co, mogę sobie brać AMD Phenom Triple-Core pod AM2+ ??

@grzehoo20

a czy wrzucałeś na płytę najnowszy BIOS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemów z włożeniem nie ma, płyta obsługuje 65nm K8, ale właśnie takie jaja są jak ty masz - o to tutaj chodzi.

AM2+ 21xx CPUs - to są procki oparte o K8 (których chyba w zasadzie nie ma, ewentualnie mogło chodzić o BE-2xxx) nie K10, żaden K10 na tej płycie nie śmiga.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płyte DFI Infinity nForce 4 ultra II m2)i procka AMD X2 5600 Brisbane. Proc jest delikatnie podkręcony 2,9@3GHz i działa bezproblemowo, komunikat "overlocking failed" pojawia się bardzo rzadko.

Poza tym płyta płyta jest problemowa i niestabilna, niezależnie od procka (przedtem był inny). Są problemy z wchodzeniem do Biosu (w 80% zwis-widać tylko migający kursor na czarnym tle), temperatury w biosie pokazuje nieprawidłowo (np. temp. obudowy jako temperaturę cpu, co wyklucza automatyczną regulację obrotów).

Kiedyś wszyscy tę płytę polecali, jako najlepszą na AM2- kupiłem i się naciąłem. Najpierw wymiana radiatora i wentyla-suszarki na chipsecie, gdzie temperatury były standardowo >60st, potem problemy z Biosem. DFI się nie postarało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy się nie postarało, ja płyty używam chyba od półtora roku jak nie więcej, pojedynczego problemu nie miałem ani z OC ani ze zwiechami ani z niczym. Jak się używa 90nm procków to jest to najlepsza płyta na AM2, 65nm inna bajka, tu można tylko odradzić zakup tej płyty, każdy zawsze odradzał, jeśli kupowałeś tą płytę i wiedziałeś że będziesz chciał tam 65nm CPU wsadzić sam sobie jesteś winien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hary - dziękówa za info:) w takim razie chyba zdecyduję się na AMD 5600+ 2x1MB cache na Windsor. będzie chyba najbezpieczniej (6000+ na tym rdzeniu z 89 W to już chyba nie do znalezienia są...)

ps. z moją mobo nie mam też zadnych problemów, a jade na procku jak w sigu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gh0st7 napisał(a):

Podepne sie pod watek.. Rowniez jestem posiadaczem wyzej wspomnianej plytki, konkretnie modelu UltraII-M2. Czy jest ona w stanie obsluzyc procesor AMD ATHLON 64 X2 6400+ ?

tak, tym bardziej że procek jest na rdzeniu windsor, tyle że podobno strasznie się grzeje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz. Szkoda, ze producent na swojej stronie w supportowanych CPU nie wymienia tego modelu, no ale coz..

Edit: ewentualnie co innego, optymalnego moge wrzucic na ta plytke?

Edytowane przez Gh0st7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gh0st7 napisał(a):

Dzieki za odpowiedz. Szkoda, ze producent na swojej stronie w supportowanych CPU nie wymienia tego modelu, no ale coz..

Edit: ewentualnie co innego, optymalnego moge wrzucic na ta plytke?

6400+ ma 125W i sie grzeje strasznie więc odpada.

6000+ jest na rdzeniu brisbane, drugi model 6000+ ma 125W windsor (gdzieniegdzie jeszcze do kupienia) i najlepszy z tego towarzystwa 6000+ na windsorze 90W ale już praktycznie nie do kupienia.

w tej sytuacji optymalnym dla mnie jest 5600+ na rdzeniu windsor, 89W, który właśnie kupiłem. z tymi Brisbanami na naszej płycie są duże kłopoty z tego co czytałem więc wole się w to nie pakować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

painmaker napisał(a):

6400+ ma 125W i sie grzeje strasznie więc odpada.

6000+ jest na rdzeniu brisbane, drugi model 6000+ ma 125W windsor (gdzieniegdzie jeszcze do kupienia) i najlepszy z tego towarzystwa 6000+ na windsorze 90W ale już praktycznie nie do kupienia.

w tej sytuacji optymalnym dla mnie jest 5600+ na rdzeniu windsor, 89W, który właśnie kupiłem. z tymi Brisbanami na naszej płycie są duże kłopoty z tego co czytałem więc wole się w to nie pakować.

Podciagnij tego swojego 5600+ ,do wartosi 6400+,a zobaczysz jak sie grzeje,jak dla mnie to jeden ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gh0st7 napisał(a):

A cos z 2MB cache'm od AMD? Oczywiscie <100W.

ten 5600+ 89W ma właśnie 2MB cache :)

ja kupiłem tu (jeszcze nie dojechał do mnie)

http://www.techmarket.pl/produkt-Procesory...0182_4,158.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi