Skocz do zawartości
Miope

wejście audio na płycie

Rekomendowane odpowiedzi

Luźne pytanie :wink: :D

Jest sobie płyta ze zintegrowanym dźwiękiem (używanym, oczywiście). I jest sobie na tej płycie konektor (konektory) audio. A pytanie brzmi: po co właściwie podłączać CD-ROM do tego konektora, skoro dźwięk i tak jest?

Precyzując: kabelek audio przebywa w innych rejonach, a dźwięk dźwięczy :wink: (mp3, cd-audio, dvd, divx).

Niech mi ktoś wyjaśni, jaką funkcję pełnią wejścia audio (wewnętrzne) na płycie/karcie. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noooo....jak sluchasz muzki z cd bezposrednio.......

A co to znaczy "z cd bezposrednio"? Przez samo naciśnięcie PLAY, tak? No to ten wynalazek u mnie nie działa, niezależnie, czy kabelek jest podłączony, czy nie jest. Dźwięk jest tylko w słuchawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz wiedzieć po co łaczy się CD kablem audio z kartą dzwiekową.

A więć wejdz sobie do ustawień CD w menedzerze urzadzeń,wyświetl właściwości CD,i zobacz czy masz zaznaczone "Włącz dzwięk cyfrowy dla tego urzadzenia CD" ,jeśli jest zaznaczony to go odznacz, odepnij kabel audio i sprubój posłuchać płyt cd-audio. Nie usłyszysz nic. Oczywiście może wydawać się że nietrzeba łączyć kablem skoro można słuchać i bez, ale funkcja odtwarzania cyfrowego nie zawsze jest dostępna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz wiedzieć po co łaczy się CD kablem audio z kartą dzwiekową.

A więć wejdz sobie do ustawień CD w menedzerze urzadzeń,wyświetl właściwości CD,i zobacz czy masz zaznaczone "Włącz dzwięk cyfrowy dla tego urzadzenia CD" ,jeśli jest zaznaczony to go odznacz, odepnij kabel audio i sprubój posłuchać płyt cd-audio. Nie usłyszysz nic. Oczywiście może wydawać się że nietrzeba łączyć kablem skoro można słuchać i bez, ale funkcja odtwarzania cyfrowego nie zawsze jest dostępna.

Dźwięk cyfrowy wyłączony (wcześniej był włączony), a muza leci dalej. :)

Od razu zastrzegam, że to nie było złośliwe pytanie. Skoro jest taki konektor, to do czegoś służy. Ale KONKRETNIE do czego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, mam coś. :) Niepodpięty kabel -- Windows Media Player odtwarza, obojętnie czy cyfra jest włączona czy nie. Ale inny odtwarzacz nie daje głosu ;), jeżeli przy niepodpiętym kablu wyłączy się cyfrę.

Czyli co, wejście audio na płycie/karcie jest potrzebne wyłącznie do odtwarzania płyt audio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, mam coś. :) Niepodpięty kabel -- Windows Media Player odtwarza, obojętnie czy cyfra jest włączona czy nie. Ale inny odtwarzacz nie daje głosu ;), jeżeli przy niepodpiętym kablu wyłączy się cyfrę.

Czyli co, wejście audio na płycie/karcie jest potrzebne wyłącznie do odtwarzania płyt audio?

o to mi chodzilo, z enp windowsowy odtwarzacz ci nie otworzy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows Media PLayer ma własne ustawienia w których ustawia się czy ma odtwarzać cyfrowo czy analogowo, dlatego WMP odtwrza audio a inne nie, kabel audio może się jeszcze przydać w przypadku gdy CD nie jest podłączony tasmą HDD( mozna odtwarzać wykorzystująć sterowanie Audio na panelu CD), ten kabel służy wyłacznie do odtwarzania cd-audio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie kiedys nie bylo czegos takiego jak transmisja cd-audio po kablu IDE - kiedys jezeli chcialo sie sluchac muzy z CD przez karte dzwiekowa to takie cos bylo niezbedne - teraz odchodzi to do lamusa gdyz winxp wspiera cyfrowa transmisje dzwieku i nie potrzeba lacz analogowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...