kazuyaet Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Witam Posiadam płyta taką jak wymienioną w temacie posiadałem w niej procesor Orleans 3500+ i grafike 7600GT, przed świetami zapragnołem wcisnąć do tej płyty max procek, wiec wgrałem bios ver 1.9 i kupiłem procesor X2 6000+ Brisbane 89w. po upływie 2 dni zaczeło z kompa mi śmierdzieć spalenizną zwłaszcza przy instalacjach np Service pack do visty. Pomyslałem że zasiłka mi nie wyrabia wiec kupiłem sobie Chieftec 750 CFT-750-14C, okazalo sie że nadal leci ten dziwny zapach. okazało sie żę to z grafiki. Pożyczyłem od kumpla 8600GTS i teraz z tej pachni. Bardzo prosze o pomoc. Czy procesor za mocny włożyłem w płyte i mi sie bije o zasilanie z grafą . Czy mam zmienić płyte? Czy tylko coś w biosie przestawić . Na google zazwyczaj podają te parametry , ja podam te same z uwzględnieniem moich ustawień w których nic niezmieniałem. Primary Graphics Adapter u mnie PCI zmieniłem na PCIE (nieposiadam grafiki zintegrowanej) PCI Latency Timer u mnie 64 PCI Slot1 IRQ na Auto PCI Slot2 IRQ na Auto PCI Slot3 IRQ na Auto SB to CPU Freq Auto ustawione Disabled SB to CPU frequency ustawione na 800 SB to CPU LinkWidth 16/16 Prosze o pomoc Jest to płyta dość popularna wiec zgłaszam ten problem. Prosze o pomoc Edytowane 6 Stycznia 2009 przez kazuyaet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Akurat te parametry nic nie mówią. Napisz na jakiej podstawie sądzisz, że to karta graficzna? Co to za zapach? Czy komp się wiesza? Co masz założone na procesorze? Jakie chłodzenie? Zapuść HWMonitor i podaj temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazuyaet Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Akurat te parametry nic nie mówią. Napisz na jakiej podstawie sądzisz, że to karta graficzna? Co to za zapach? Czy komp się wiesza? Co masz założone na procesorze? Jakie chłodzenie? Zapuść HWMonitor i podaj temperatury. Zapach taki jakby coś zaczeło sie smażyć. Są dze,że to grafika bo od niej unosi sie zapach. KOmp sie nie wiesza. Staram sie go teraz nie obciążać mocno. Oto parametry bez obciążenia tylko śmiaganie po necie. Procesor w specyfikacjach zawsze podają 1,35 lub 1,38 u mnie prawie 1,5. Podobno to normalne oto analiza Analiza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Rzeczywiście jest zdecydowanie zbyt wysoka temperatura karty graficznej. Nawet przy dużym obciążeniu nie powinna przekraczać 60 st a bez obciążenia powinna być niższa niż 50 st. Sprawdzałeś może czy wentylator na karcie się kręci, może kręci się zbyt wolno? Czy radiator jest prawidłowo przymocowany? A może jest mocno zakurzony? Nic nie piszesz co to jest za karta (producent, model), czy ma wtyk na dodatkowe zasilanie? Poza tym niepokojące jest, że wentyl na CPU się nie kręci, nawet jeśli temp. nie jest zbyt wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazuyaet Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Rzeczywiście jest zdecydowanie zbyt wysoka temperatura karty graficznej. Nawet przy dużym obciążeniu nie powinna przekraczać 60 st a bez obciążenia powinna być niższa niż 50 st. Sprawdzałeś może czy wentylator na karcie się kręci, może kręci się zbyt wolno? Czy radiator jest prawidłowo przymocowany? A może jest mocno zakurzony? Nic nie piszesz co to jest za karta (producent, model), czy ma wtyk na dodatkowe zasilanie? Poza tym niepokojące jest, że wentyl na CPU się nie kręci, nawet jeśli temp. nie jest zbyt wysoka. Karta to Gigabyte 8600gts pożyczona ona posiada Chłodzenie Silent Pipe III A moja własna Gigabyte 7600 też posiada Silent Pipe II, Grzeje sie na obu kartach i śmierdziec zaczyna na obu, Ta jazda zaczeła sie po wymianie procesora z tego 3500+ na X2 6000+ 89W , myslałemże zamały prąd daje zasilacz wiec kupiłem nowy. Wiec zasiłka odpada błąd tkwi w relacji płyta-procesor-grafika , może coś da sie w biosie poprzestawiać Edytowane 7 Stycznia 2009 przez kazuyaet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Znalazłem cos takiego, może ci się przyda: http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php?t359586.html Z tego co się zorientowałem, to ta karta ma prawo grzać się trochę bardziej, szczególnie jeśli jest słaby przewiew w obudowie. Poza tym dowiedziałem się, że nie powinno się jej podkręcać. Co do procesorów to ten nowy potrzebuje więcej mocy ale nie na tyle, żeby odbiło się to negatywnie na całym układzie. Tym bardziej, że zmieniłes zasilacz. na twoim miejscu zrobiłbym tak: 1. Wyjąłbym kartę i odkurzyłbym dokładnie płytki radiatora (wszystkie zakamarki) i slot PCI-E (odkurzacz + mięciutki pędzel) 2. Zamontowałbym na grafice wentylator 12 cm (małe obroty) 3. Poprawiłbym obieg powietrza w obudowie 4. Zrobiłbym CLEAR CMOS albo ustawiłbym domyślne wartości w Biosie. 5. Gdyby to nie pomogło zrobiłbym upgrade Biosu płyty głównej do najnowszej wersji. Aha, jeszcze jedno: jakie sterowniki do karty masz zainstalowane? Zauważyłem, że masz najnowszy Bios - więc może downgrade? Edytowane 7 Stycznia 2009 przez piotrlaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazuyaet Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Znalazłem cos takiego, może ci się przyda: http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php?t359586.html Z tego co się zorientowałem, to ta karta ma prawo grzać się trochę bardziej, szczególnie jeśli jest słaby przewiew w obudowie. Poza tym dowiedziałem się, że nie powinno się jej podkręcać. Co do procesorów to ten nowy potrzebuje więcej mocy ale nie na tyle, żeby odbiło się to negatywnie na całym układzie. Tym bardziej, że zmieniłes zasilacz. na twoim miejscu zrobiłbym tak: 1. Wyjąłbym kartę i odkurzyłbym dokładnie płytki radiatora (wszystkie zakamarki) i slot PCI-E (odkurzacz + mięciutki pędzel) 2. Zamontowałbym na grafice wentylator 12 cm (małe obroty) 3. Poprawiłbym obieg powietrza w obudowie 4. Zrobiłbym CLEAR CMOS albo ustawiłbym domyślne wartości w Biosie. 5. Gdyby to nie pomogło zrobiłbym upgrade Biosu płyty głównej do najnowszej wersji. -Bios mam najnowszy możliwy do tej płyty czyli 1.9 max proc do tej płyty przy tym biosie to właśnie X2 6000+ Brisbane 3100 MHz -Grafika nie podkrecana ani jedna ani druga -obudowa otwarta 24h na dobe - problemy z przegrzewaniem zaczeły sie dwa dni po zmianie procesora wcześniej nawet kart nie poczułem przy max obciążeniu - akurat w tym czasie miałem w domu problem z CO wiec miałem w domu dosyć chłodno - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) A jesteś pewien, że to śmierdzi grafika? Obok masz gniazdo zasilania. Kabelek z dodatkowym zasilaniem jest wetkniety w odpowiednie gniazdo oczywiście? Co do ustwień w Biosie to u mnie "PCI Express relative items-Maximum Payload Size" mam ustawione na 4096, "PCI Clock Settings" - 100MHz, "CPU'n'NB Bus Width" 16 16. Poza tym nie wiem co jeszcze może mieć wpływ na GPU. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez piotrlaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...