Skocz do zawartości
Peczuss

Pytanie Dotyczące Zmiany Zasilacza - Tagan 430

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, posiadam sprzet z podpisu plus jeszcze jeden dysk i dwie nagrywarki. Problem jest w tym ze everest pokazuje linie +12V(tyle powinno być) a jest 11.87 V w idle, gdy włącze orthosa to spada do 11.70 i tak skacze 11.70 - 11.76 obawiam sie że zasilacz nie wyrabia i boje sie ze sprzecik moze posc z dymem :D Myśle nad zmiana ale nie wiem czy jest w sumie sens? Zapewne takie wahania nie sa na mniejscu... ?

ps. przepraszam za blad w nazwie tematu, wiedzialem jak sie pisze ale i tak napisalem inaczej... Pozdro

chodzi mi o te wahanie:P

Edytowane przez Peczuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle razy juz bylo pisane....napiecia mierzy sie miernikiem a nie programami !!!!!!!!!!!!!!!!

Witajcie, posiadam sprzet z podpisu plus jeszcze jeden dysk i dwie nagrywarki. Problem jest w tym ze everest pokazuje linie +12V(tyle powinno być) a jest 11.87 V w idle, gdy włącze orthosa to spada do 11.70 i tak skacze 11.70 - 11.76 obawiam sie że zasilacz nie wyrabia i boje sie ze sprzecik moze posc z dymem :D Myśle nad zmiana ale nie wiem czy jest w sumie sens? Zapewne takie wahania nie sa na mniejscu... ?

ps. przepraszam za blad w nazwie tematu, wiedzialem jak sie pisze ale i tak napisalem inaczej... Pozdro

chodzi mi o te wahanie:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle razy juz bylo pisane....napiecia mierzy sie miernikiem a nie programami !!!!!!!!!!!!!!!!

Każdy wie.

Ale te programy korzystają z mierników elektrycznych zintegrowanych na płycie ;-)

No właśnie, jak to jest. One są takie marne, że wskazania różnią się od tych z ręcznego miernika?

Czy po prostu mierzą napięcie doprowadzane do płyty a nie np. do dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na programy bo.. ja nie potrzebnie zmienilem zasilacz :D wczesniej mialem 430 i everest pokazywal 12v jak wyzej (1170), kupilem 600 tagana i to samo :D kupilem miernik i pokazal ... 12.04V :D Czyli z tamtym pewnie tez bylo ok.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na programy bo.. ja nie potrzebnie zmienilem zasilacz :D wczesniej mialem 430 i everest pokazywal 12v jak wyzej (1170), kupilem 600 tagana i to samo :D kupilem miernik i pokazal ... 12.04V :D Czyli z tamtym pewnie tez bylo ok.. ;)

Żeby było śmieszniej to pokażę co mi lm_sensors wypisują:

+3.3V:	   +3.30 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   +5V:		 +6.85 V  (min =  +0.00 V, max =  +6.85 V)   ALARM+12V:	   +12.80 V  (min =  +0.00 V, max = +16.32 V)   -12V:	   -15.46 V  (min = -27.36 V, max =  +3.93 V)   -5V:		 +4.03 V  (min = -13.64 V, max =  +4.03 V)   ALARM

(a w biosie normalne napięcia z tych samych czujników)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszycy widze trzymaj sie kurczowo "wzorcowych" 12.00V i 5.00V a dopuszczalne napiecia moga się róznic -+5%

Ja mam na 12v 11.78-11.83V a na 5v 5.15V i jakos od 5 lat na tym zasilaczu nic nie padło......

Sensory na płycie nie sa kalibrowane i tu wynik pomiarów nie jest miarodajny..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...