Skocz do zawartości
Dafko

Składanie Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Mianowicie składam PCa i oczekuje pomocy fachowcow gdyż jestem zielony. Komp w zasadzie do gier oczywiscie jak najtaniej a kwota to szczeze niewiem. Podam kilka podzespołow, ktore mnie interesuja a wy doradzcie jak to naprawde wyglada. Interesuje mnie tez niskie zuzycie pradu i dobe, ciche chłodzenie. Wymagania są wygórowane ale mam nadzieje ze znajde cos dla siebie.

Moim zdaniem:

Intel Core 2 Quad 4x 2,4 Ghz (moge miec za 400zł a normalnie kosztuje ponad 600zl tak?) czy lepiej E5200??

karta graf to na 90% GF 9600 (ale niewiem jaki rodzaj gt itp)

i jeszcze tez zainteresowany jestem plyta glowna GIGABYTE GA-EP31-DS3L gdyz jest ona tania ;]

mam nadzieje ze wiecie o jaki przedzial cenowy mniej wiecej chodzi, mam nadzieje ze uda mi sie zmiescic w niej niz 1,5tys, zł. oceniajcie

Prosil bym o dopisanie i skomentowanie juz wybranych podzespolow, uzupelnijcie brakujace czesci aby zlozyc PC aby byly one najbardziej odpowiednie i kompatybilne.

Jednym słowem DORADŹCIE! ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci masz? Jakie i ile? Zasilacz jest? To najważniejsza część komputera.....

Z tym prockiem to w sumie fajna okazja jak za 400zł, ale i tak bym wolał tańszego E5200. W grach będzie porównywalny, a po OC lepszy i będzie przy tym chłodniejszy i pobierze mniej energii.

Napisz jakie masz części w tym starym kompie. Szczególnie napisz dokładnie jaki masz zasilacz bo info w stylu np. "400W" mówi niewiele o zasilaczu

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci masz? Jakie i ile? Zasilacz jest? To najważniejsza część komputera.....

Z tym prockiem to w sumie fajna okazja jak za 400zł, ale i tak bym wolał tańszego E5200. W grach będzie porównywalny, a po OC lepszy i będzie przy tym chłodzniiejszy i pobierze mniej energii.

no wlasnie ale 400zl to naprawde okazja aha i prosze wyjasnij co to OC (nie bede teraz latal po wikipedii ;])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC czyli overclocking, mwiąc w skrócie podkręcanie podzespołów komputera. Czyli np jak masz procesor 2,5GHz to go podkręcasz na 3,5GHz.

Ale po tym pytaniu widzę, że nie masz o tym pojęcia, lub po prostu nie znałeś skrótu. W każdym razie na forum jest wszystko opisane, a nie ma w tym nic trudnego, więc się możesz nauczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC czyli overclocking, mwiąc w skrócie podkręcanie podzespołów komputera. Czyli np jak masz procesor 2,5GHz to go podkręcasz na 3,5GHz.

Ale po tym pytaniu widzę, że nie masz o tym pojęcia, lub po prostu nie znałeś skrótu. W każdym razie na forum jest wszystko opisane, a nie ma w tym nic trudnego, więc się możesz nauczyć.

podam tutaj podzespoły mojrgo obecnego PC dla waszej wiadomości:

- Procesor celeron-b 2. 66/533 box

- Płyta główna Asrock p4vt8+ via pt800 s478

- pamięć DDR 2 x 256 mb 400mhz

- Dysk HDD samsung 80 GB 7200

- Karta GF FX5200 128mb 64bit TV

- obudowa aton classic 6197 350w usb ( czy obudowa ma wpływ na pracę podzespołów np. chłodzenie itp.)

- ac adapter model: dng-3010A 30V 50-60 Hz

Proszę o wycenienie mojego peceta i czy coś można zostawić ( w co wątpię)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc+płyta w porywach 100zł

pamięc 20zł

FX 30zl

Obudowa ma wpływ na chłodzenie. Dokładnie od obudowy zależy cyrkulacja powietrza i w 30% temperatura podzespołów.

Jesli chcesz quada to P31 stanowczo za słabe. IMHO płyta z przynajmniej 4rema fazami.

Quada to bym za te 400zł wziął ale tylko po to by go dalej odsprzedać. Za ok 300zł masz E5200 który będzie lepszym dla Ciebie rozwiązaniem. Wtedy płyta z P31 będzie ok.

Zasilacz jeszcze trzeba kupić i ewentualnie obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi