Skocz do zawartości
bender83

Problem Z Windows2003/xp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa świeżo oprogramowane komputery (same systemy, żadnego dodatkowego oprogramowania). Na jednym Windows XP (nazwijmy go "klient") na drugim Windows 2003 Server (nazwijmy go "serwer"). Komputery widzą się w sieci zarówno po nazwie jak i po IP, mają ustawioną tą samą grupę roboczą. Problem zaczyna się w momencie gdy próbuję dostać się z "serwera" na "klienta".

W momencie gdy na "kliencie" wpiszę w linii poleceń:

\\serwer\c$

to po podaniu loginu i hasła mogę wejść na dysk.

Jeśli próbuję zrobić to samo w drugą stronę, czyli z poziomu "serwera":

\\klient\c$

To co prawda pojawia mi się okienko logowania, ale w miejscu gdzie powinienem wpisać login mam nieaktywne "\\klient\guest" i nie da się do niego dostać inaczej niż przez mapowanie dysku z "inna nazwą użytkownika". W czym może tkwić problem.

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na obu wyłączone.

Znalazłem rozwiązanie:

To fix it, go to administrative tools, local security policy, expand the local policies and then click "security options"

Find the network access: Sharing and Security Model for local accounts and change that entry to: Classic - Local users authenticate as themselves

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi