bender83 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Mam dwa świeżo oprogramowane komputery (same systemy, żadnego dodatkowego oprogramowania). Na jednym Windows XP (nazwijmy go "klient") na drugim Windows 2003 Server (nazwijmy go "serwer"). Komputery widzą się w sieci zarówno po nazwie jak i po IP, mają ustawioną tą samą grupę roboczą. Problem zaczyna się w momencie gdy próbuję dostać się z "serwera" na "klienta". W momencie gdy na "kliencie" wpiszę w linii poleceń: \\serwer\c$ to po podaniu loginu i hasła mogę wejść na dysk. Jeśli próbuję zrobić to samo w drugą stronę, czyli z poziomu "serwera": \\klient\c$ To co prawda pojawia mi się okienko logowania, ale w miejscu gdzie powinienem wpisać login mam nieaktywne "\\klient\guest" i nie da się do niego dostać inaczej niż przez mapowanie dysku z "inna nazwą użytkownika". W czym może tkwić problem. Edytowane 6 Stycznia 2009 przez bender83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Masz aktywnego goscia? Jesli tak to wyłącz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Na obu wyłączone. Znalazłem rozwiązanie: To fix it, go to administrative tools, local security policy, expand the local policies and then click "security options" Find the network access: Sharing and Security Model for local accounts and change that entry to: Classic - Local users authenticate as themselves Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...