panfranek Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Witam. Chcialbym zorganizowac dostep do netu dla drugiego kompa (lapka) + ew. komorka z zastosowaniem routera wifi. Oprocz tego ew drukarka i przesylanie danych pomiedzy obydwoma kompami. 1. Zakladam, ze laptop bedzie sie laczyl przez wifi. Czy zatem komp stacjonarny musi byc podlaczony kablem usb do modemu (tak jak do tej pory) czy mozna go bedzie tez podlaczyc kablem sieciowym do routera? Ktore rozwiazanie bedzie lepsze i dlaczego? 2. Jak skomunikowac ze soba komp stacjonarny i latpopa z wykorzystaniem routera? 3. Jak to jest aktualnie z wykrywaniem przez upc, ze korzysta sie z wiecej niz jednego kompa (w aktualnym regulaminie nie znalazlem nic na temat ilosci podlaczanych kompow)? Co sie stanie jesli podlacze do modemu jeden komp pod usb a drugi do tego samego modemu kablem sieciowym? Czy drugi komp (i ktory) jest namierzany juz w momencie podlaczenia czy przesylania pakietow i w jaki sposob? 4. Czy potrafilibyscie wskazac 3 najlepsze modele do 150zl takich firm jak TP-LINK, D-link i Linksys do moich zastosowan? Jesli ktos mialby przypadkiem wiecej cierpliwosci to prosilbym o odpowiedz na jak najwiecej pytan. Dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 4. DIR-300 (sam go mam i upc) 1. modem do routera za pomoca rj45 a od rutera rj45 do kompa albo przez wifi. 2. takie same grupy robocze, maski podsieci 3. spróbuj zobaczysz. ja mam stacjonarny kablem + lapka wifi i dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 1. A co jesli nie mam karty sieciowej w stacjonarze? Czy to bedzie dzialac jesli zamiast do routera podepne go do modemu kablem usb? 2. Czy one beda sie widzialy i komunikowaly tak samo jak w lanie czyli gdyby byly bezposrednio polaczone kablem rj45? 3. Problem w tym, ze mam taryfe 2mb, ktora dopuszcza podlaczenie tylko jednego kompa i troche sie obawiam jak przypadkiem zdarzy sie, ze jednoczesnie dwa kompy beda korzystaly z sieci 4. Czy zdarzylo ci sie, ze ten router kiedykolwiek zamulal albo przerywal polaczenie? Da sie w nim przydzielic konkretne predkosci dla danego kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) 1. Lepszym wyjściem niż bawienie się w połączenie USB będzie, kupno karty wifi~40zł, lub jeśli przewodowo karty sieciowej ~15zł. 2. Tak. 3. Z tym nie będzie problemu. Zazwyczaj teoretycznie można bezproblemowo dzielić internet, ale w obrębie danego lokalu, tak chyba jest w przypadku UPC. 4. Mam tego dir-300 na dd-wrt od dwóch dni i jak na razie na stabilność działania nie narzekam. Jeśli chcesz przydzielić konkretne prędkości to powiem tylko tyle, że w sieciach tego typu(2 komputery) nie widzę sensu, poza tym musiałbyś już stawiać jakiś serwer na linuxie. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) 4. Mam tego dir-300 na dd-wrt od dwóch dni i jak na razie na stabilność działania nie narzekam. Jeśli chcesz przydzielić konkretne prędkości to powiem tylko tyle, że w sieciach tego typu(2 komputery)Dokładnie na 2-3 kompy nie ma sensu przydzielać prędkości na sztywno. Wystarczy dobrze skonfigurować QOS (aa DD-WRT nie ma z tym problemów). poza tym musiałbyś już stawiać jakiś serwer na linuxie.Nie trzeba stawiać żadnych serwerów, wystarczy router z linuksem lub inny, który po prostu ma takie funkcje np. jakiś draytek Edytowane 8 Stycznia 2009 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...