Skocz do zawartości
Mayo

Z 939 Na Dwa Jaja

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Noszę się z zamiarem zmiany platformy i podniesienia płodności - chciałbym przesiąść się na dwa jaja.

Teraz siedzę na tym co w podpisie - a64 3k+, 2gb ramu, epox i to na 939.

Jako, że od dość długiego czasu nie jestem zorientowany w sprzęcie, chciałbym prosić o jakieś rady, sugestie.

Chciałbym przeznaczyć na ten cel 400-600zł, jednak każda dycha mniej będzie dobra ;)

Zależy mi na tym, żeby sprzęt dał się trochę podkręcić (na procek mam Scythe Infinity) i żeby mobo miało do tego trochę opcji.

Nie napisałem w sumie najważniejszego - zamierzam zmienić TYLKO mobo+proc+ram, czyli standard. Ramu standardowo - 2giba ;)

Co w tym przedziale cenowym warto wybrać? Lepsze dwa jaja na am2, czy może 775 i jakiś c2d? Proszę o uświadomienie mnie ;)

Aha, właśnie - jestem otwarty na propozycje sprzętu używanego, Allegro może być, jeśli akurat byłoby tam coś ciekawego.

Tyle, proszę o jakieś propozycję :)

EDIT:

kapkę poczytałem, czy taki procek i mobo będzie w porządku:

Asus M3A78 /AMD 770/ + AMD Athlon 64 X2 5000+? Czy zupełnie nie trafiony wybór? A pamięci jakie do tego? Widziałem, że ktoś sprzedaje Kingston Hyperx 2x1gb 1066mhz za stówkę. Co Wy na to?

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś c2d - zmieść się z ceną

płyta może być taka jak moja~~180zł

1 kość 2gb goodram czy co innego cl5 lub 4 800Mhz ~~80?zł

miałem 2 jaja na x2 939 i mam tera intela - w xp praktycznie bez zmian, gry chodzą żwawiej, właściwie to na defaulcie wystarcza do wszystkiego, zas po OC gniecie.

Jeśli zaś kiedyś zamierzasz przejść na Viste/Windows7 - to na intelu żwawiej ten system biega - wiem z doświadczenia. Win7 to chyba bedzie wynalazek ms na skalę XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego ci potrzebny komp, bo czasem wychodzi sie lepiej na tanszych sporo amd. A c2d to e5200 jest git i sie kreci dobrze, ludzie czesto go biora zamiast e8400, bo mimo ze 5200 to dual core i tak seryjnemu e8 daje rade po oc. A jak co to e7400, ale skoro robisz oc to nie wiem czy warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo: Microstar P31 NEO-F V2

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Mic...76,cpsrc,ceneo/

lub Gigabyte na P31 - świetne płyty choć mam MSI i też jest extra

200 zł

Procek:

Intel Pentium Dual Core E5200 OEM ( bo masz już chłodzenie )

http://www.allegro.pl/item516822669_intel_...hz_2mb_oem.html

o/c najmniej 3,2 Ghz bez problemu

260 zł

Pamięć

http://www.allegro.pl/item521920289_ddr2_a..._4_12_dual.html

A-DATA VITESTA 2x1GB 800MHz CL4 4-4-4-12 DUAL

105 zł

możesz dołożyć 30 zł jak chcesz mieć 4GB w dualu:

http://www.allegro.pl/item515684358_kingst..._bialystok.html

nadal mieszcząc się w granicy 600 zł

Razem: 565 zł

Przyrost wydajności będzie miażdżący w stosunku do tego co masz teraz. Bardzo duży w stosunku do platformy AMD, którą proponowałeś.

Mam nadzieję, że mogłem Ci pomóc.

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha :) Taki żarcik niewinny. Ja bym sugerował iść w dobre mobo i 4 GB ramu oraz w jakieś E2xxx po taniości z allegro. Dla przykładu może to być coś na P35 (DFI DK P35, Asus P5Q PRo) oraz do tego jakieś memy ~200 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co pamięc w 2 kościach? Starczy 1 kość. Tym bardzioej że kingstony/goodramu 2GB są za ok 60-65zł. Do OC E5200 starczą.

Płyty teraz poszły szybko w górę. Jakolwiek na P31 starczy do OC. Poleciłbym EP31-DS3L ale za 240zł to już nie jest warto kupować.

Proc E5200.

Jak się postarasz to kupisz E5200+płyta +2GB DDR2 za ok 500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to juz nie jest tak jak na 939 itp, ze dwie kości w dualu sa lepsze?

Toman - dzieki ale wole zbalansować sprzęt i nie nastawiać sie na dalszą modernizację. Poza tym mam wrazenie ze to droższa opcja jest, nawet z tanim procem

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to juz nie jest tak jak na 939 itp, ze dwie kości w dualu sa lepsze?

Toman - dzieki ale wole zbalansować sprzęt i nie nastawiać sie na dalszą modernizację.

Dokładnie tak jest, DC w intelu ma jeszcze większe znaczenie. Może z tymi 200 zł na pamięci przesadziłem, taniej można wziąć np Kingmaxy 1066. Ja do P31 przekonania nie mam, tym bardziej do tego Gigabyte !

Edit: pisze się toman, jeszcze Cię tego nie nauczyłem ?

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toman ja mam Gigabyte'a na P31 i mi służy bez żadnych problemów. I jest to jedna z lepszych płyt z tym układem. Jak Ci nie odpowiada to szukaj czegoś z P35 lub P43.

Mayo, różnica będzie w markach jak SuperPI. Na codzień nie odczujesz różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, za Wasze propozycje. Doszedłem do takich wniosków:

procek - e5200 jakiś z allegro

ram - 2x2gb goodramu

mobo - i tu mam dylemat. Mógłbym wziąć tego Gigabyte'a Ga-ep31-ds3l, ale jest jedna, jedyna rzecz, która mi nie pasuje. Brak FireWire. Ma go natomiast Asus P5QL-E, ale ma brzydko umieszczone 24 pin, no i jest trochę droższy. Znacie może jakąś alternatywę dla GB, ale z FireWire?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi