Skocz do zawartości
orkat

Reset Bios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem iz nie pamietam hasła do biosu a cos mi sie stało z komputerem ( laptop acer extrensa 5260z ) , ze nie chce się włączać nic innego niż bios.

Problemy są takie :

-nie mam stacji dyskietek tylko CD/DVD ale jej nie wykrywa ( chyba własnie musze zmienic to w biosie)

-jak włączam kompa pokazuje sie jakis niebieski ekran że niby mam jakieś błedy , coś zle poinstalowałem 0 chodzi o to ze nic nie instalowałem , komp chodził , przejechałem sie z nim pociagiem 2h , włączyłem i pojawił sie ten problem.

-jak przekładam dysk do innego kompa to wszystko działa , wiec to chyba nie problem dysku ( pozatym sformatowqałem go , a nadal ten sam problem )

-na bios mam założone hasło którego nie znam

-wyciągniecie bateryjki na 24h nie pomogło

-ktoś mi powiedział że bedzie potrzebne jakieś flashowanie biosu

bios to PHOENIX

Moje pytranie : Co to jest flashowanie biosu , jak tego dokonać

na ACER EXTENSA 5260z , bios phoenix , brak stacji dyskietek

odłaczenie bateryjki na 24h nic nie daje , nie znam hasła uniwersalnego

PS.Czy zna ktos hasło uniwersalne do tego biosu ??

PS.Jestem ze szczecina , nie mam kasy na naprawe , a potrzebuje tego kompa !!!!

prosze o odpowiedz

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Żadne flashowanie.

2. Bateryjki nie wyciągałeś zapewne tylko baterie laptopa, a to nic nie daje.

3. Standardowe hasła można znaleźć w Sieci.

4. Mimo ustawienia HDD jako pierwszego urządzenia rozruchowego, powinno się dać jakimś przyciskiem (F1-F12) lub kombinacją (j.w. + Alt lub Ctrl) dać włączyć wybór, z czego ma startować komputer (CD/FDD/HDD/USB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma hasel uniwersalnych.

Moze chodzilo Ci o: Acer Extensa 5620 ? Masz ustawione tylko setup password? Co sie dzieje jak trzy razy wpiszesz zle?

W Acer Extensa 5620 da sie zresetowac wszystkie hasla przelacznikiem na plycie glownej.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma hasel uniwersalnych.

Moze chodzilo Ci o: Acer Extensa 5620 ? Masz ustawione tylko setup password? Co sie dzieje jak trzy razy wpiszesz zle?

W Acer Extensa 5620 da sie zresetowac wszystkie hasla przelacznikiem na plycie glownej.

witaj,

chodzi o ten model lapa co piszesz 5620z

ustawione jest tylko setup password , 3 razy zle wpisanie powoduje wyskoczenie napisu "system disable 05353" i trzeba zresetować

mozesz napisac jak znalezc ten przełacznik , jak wyglada i co z nim zrobic , moze najlepiej jakies zdiecie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj o usunieciu hasla w biosie lub ustawieniu takiego, ktore bedziesz pamietal.

Wifi masz wlaczone? Sp2 lub 3 masz zainstalowany?

Wszystkie ustawienia polaczenia sa poprawne?

mam sp2 . a co do rwszty to nie mam pojecia

gdzie sie włącza to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi