Vidic Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Witam. Mam problem. Zacząłem podkręcać procesor E4500 i doszedłem do 2640Mhz (240x11) na podwyższonym napięciu z 1.325 na 1.345 i włączyłem Orthosa. Działał przez 1 godzine i 10 minut i miałem włączone programy Core Temp, CPU-Z i CPU Cool. Jenak po tej godzinie i 10 minutach gdy chciałem włąćzyć gadu-gadu to komputer mi sie zrestartował. Temperatury jkakie zanotowałem wahały się od 58 do 64 stopni. Co może byc przyczyną tego restartu?? Czy może to być to, że uruchomiłem za dużo programów, czy poprostu komp jets niestabilny?? reszta mojego kompa to A-Data 2x2Gb 800Mhz, Abit IP-35E, Radeon HD 4850. Czy ten procesor nie powinien iść spokojnie po takim podkręceniu? Czy temperatury nie były za wysokie?? Mam boxowe chłodznie. Może przyczyną jest zasilacz Feel III 400W?? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Stawiałbym na zasilacz. Zobacz co się stanie jak podczas testu CPU włączysz dodatkowo program mocno obciążający kartę graficzną, np taki: http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/ CPU przetestuj za pomocą IntelBurnTest Edytowane 7 Stycznia 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) A pamięci jak masz ustawione? Ile mhz i jakie napięcie. Bo możliwe że to one są niestabilne. Spróbuj również dać nieco większe napięcie na procka powiedzmy w okolicach 1,3750v. Tak czysto dla testów. Jak po tej operacji komputer wszędzie będzie stabilny to znaczy że jednak procesor nie jest stabilny na 1,345v. Zasilacz do wymiany też na coś porządniejszego. Aha i testuj IntelBurnTest lub jakąś wymagającą grą (minimum 2H) Edytowane 8 Stycznia 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) OK, już wróciłem do tematu. Sorry, że tak długo ale miałem bana :D. Dobra. W tym czasie ustawiłem napięcie na 1.325 czyli default i dałem 240x11 i po 2 godzinach Orthosa nie było żadneg błedy ani nic. Uznaję, że jest stabilnie. Za pierwszym razem podejrzewam, że zasilacz nie wytrzymal. Pamięci mam na 800Mhz na 2V czyli tak jak powinno być. To jets 240x2 i mnożnik 1.66 czyli efektywnie 800Mhz. Teraz czekam, ąz dojdzie do mnie chłodzenie Auras Wave, bo już na wyższym napięciu teperatura się robi duza, a na tym samym napięciu wyżej FSB już nie idzie. Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Vidic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Możesz załatwić lepszy zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Hmmm... postaram się znależc kasę na nowy, ale czy ten jest aż taki słaby?? Koniecznie muszę go zmieniać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Na tym zasilaczu puściłbym maksymalnie jakiś komputerek biurowy. Bez OC i ze zintegrowaną kartą graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) Wydaje mi się, że trochę przsadzasz, bo ten zasilacz ma w miarę dobre opinie w sklepach na stronach internetowych. Może nie jest jakimś wspaniałym zasilaczem, ale swoje robi. No ale postanowiłem, ze zakupie nowy zasilacz. Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Vidic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jakimś totalnym syfem nie jest ale mimo wszystko dla bezpieczeństwa zmień PSU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 w sklepach na stronach internetowych. znajdź mi jakis sklep w którym opinie produktu są negatywne, to z chęcią osobiscie kupię Ci nowy zasilacz nie kieruj sie takimi "opiniami" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) Patrzyłem w komputroniku na opinie no i ma ze 3 negatywne ale tez ma pare pozytywnych. Srednia to 8.17 u nich, więc myślę, że to nie jest źle. Niby dlaczego miałbym nie ufać takim opiniom? Wiem, że nie wszytkie są prawdziwe, ale raczej jak jest kilka pozytywóe to to powinna być prawda. Przecież sklep sam sobie nie wpisuje. Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Vidic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zdziwilbys sie... Generalnie Feel III nie nalezy do tej samej grupy co pierwsze tanie Modecomy ale daleki bylbym od dawania mu orderu "Trzyma napiecia przy mocnym obciazeniu". A co do samego krecenia - najpierw ustaw najnizszy mnoznik i przeskakuj z FSB - 800, 1066, 1333, 1600. Jak na ktoryms bedzie niestabilnosc zaczniesz wgryzac sie w ustawienia plyty glownej pod katem napiecia na mostkach, taktowaniach, strapie, opoznieniach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...