marco Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 AMD Dragon oraz Phenom II - Premiera! Pomimo, iż Intel cały czas zdaje się dominować na rynku procesorów, dzielne AMD nie składa broni i zawzięcie odpiera kolejne ataki swojego największego konkurenta. Niestety, czasy świetności architektury K8 bezpowrotnie minęły, zaś potrzeby konsumentów znacznie zmieniły. Ale oto dziś ma miejsce premiera procesora, który starać się będzie wyrwać Intelowi część rynku i powalczy o klienta nie tylko wydajnością, ale także przystępną ceną. Phenom II X4, bo rzecz jasna o nim mowa, to jednak nie jedyny temat dzisiejszego artykułu. Przy okazji postanowiliśmy przestawić wam całą platformę AMD o wdzięcznej nazwie Dragon. To oczywiście oficjalny test, tak więc koniec z domysłami i przekłamanymi wynikami, teraz czas na fakty! Zapraszamy do leORT: ORT: ktury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni92-14 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Fajny art, niestety premiera zdecydowanie za późno. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Pierwsze 'ale' - bylo cos takiego jak AMD Phenom II X4 9850' czy z rozpedu ctrl+c/ctrl+v 'phenom ii'? [; Drugie - ciekawie to wyglada. Byc moze wiecej ludzi kupi quady dla domu. Trzecie - jak ksztaltowaly sie temp i oc na boxie? [; update Czwarte - porownanie zegar w zegar do starego? ;[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Fajny art, niestety premiera zdecydowanie za późno. :( ryba już od jakiegoś czasu miał Phenoma II, najwyraźniej teraz mogli ten artykuł opublikować. No chyba, że Cię źle zrozumiałem i przez premierę miałeś na myśli cpu a nie publikację... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Mam takie same uwagi do arta jak Orgiusz, czyli.: a) temperatury - w spoczynku oraz stresie (non OC / OC) b) porównanie zegar w zegar do Phenoma X4 Dodatkowo jak dla mnie zabrakło rezultatów (wyników) w kodowaniu kodekiem x264 (TechArp x264 benchmark / x264HD) - zarówno non OC jak i OC. Gdybyście to poprawili, nie byłoby źle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 A ja mam pytanie odnosnie OC magistrala. Czy ta 920 naprawde potrzebowala 1.6V , zeby wycignac 3.6 Ghz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saper223 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 pobór prądu super, temp super wydajność wystarczająca ale nie za takie pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 pobór prądu super, temp super wydajność wystarczająca ale nie za takie pieniądze.AMD znowu popełniło błąd! Każe płacić za swoje procesory, a pfe, szuje i chamy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firin Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 fajne procki ale jak w recenzji troche za pozno, i jak na ten czas troche za drogo:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Ja po przeczytaniu artykułu mam wrażenie że został on napisany na zamówienie, bez nutki krytycyzmu, ale to moja subiektywna ocena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 AMD znowu popełniło błąd! Każe płacić za swoje procesory, a pfe, szuje i chamy! Ja wiem , ze milosc do ulubionej platformy jest silniejsza niz zdrowy rozsadek , ale ten procesor nie jest wart wiecej niz q9400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Mnie bardziej wygląda, że to wasze uprzedzenia do AMD a nie moja miłość do czegokolwiek. A i może nie jest więcej wart i dlatego więcej nie będzie kosztować a marudzicie jak stare baby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Ja po przeczytaniu artykułu mam wrażenie że został on napisany na zamówienie, bez nutki krytycyzmu, ale to moja subiektywna ocenaZapomniałeś dopisać, "bardzo subiektywna". Co twoim zdaniem nie znalazło się w artykule, a powinno? Hm? Jakieś pomysły? ;> Edytowane 8 Stycznia 2009 przez bagienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Za późno i za drogo... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 a mnie zainteresował ten procek ... i coś mi się zdaje że znów będę musiał pokombinować ze sprzętem w domu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Za późno i za drogo... :(Jak na pierwszy dzień sprzedaży to ceny nie są zaporowe: Phenom II 940 275$ http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...;Tpk=19-103-471 Phenom II 920 235$ http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...;Tpk=19-103-472 Cena Q9400 jest wysoka pomimo długiej obecności w sprzedaży bo 270$ to nie jest tanio i 920 jest raczej konkurencyjny do Q9400 już na starcie. http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819115131 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Cena Q9400 jest wysoka pomimo długiej obecności w sprzedaży bo 270$ to nie jest tanio i 920 jest raczej konkurencyjny do Q9400 już na starcie. http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819115131 Szkoda tylko , ze wydajnosciowo ma blizej do q9300. Nowe procki AMD sa o oczko za drogie 920 w cenie q9300 i 940 w cenie q940 i byloby ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Dobrze ze AMD DRAGON wnosi cos nowego.. duzy + za AM2+ a nie DDŁERY 3 A tak na zimno zastanowcie sie po grzyba komu 4 rdzenie.. programow jak na lekarstwo... Za rok moze 2 latka zagosci w moim kompie jako upgrade mego wtedy leciwego F3... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Szkoda tylko , ze wydajnosciowo ma blizej do q9300. Nowe procki AMD sa o oczko za drogie 920 w cenie q9300 i 940 w cenie q940 i byloby ok.Cena 920 jast niższa od Q9300 i niewiele większa od Q8300 Q8300 230$ (Q8200 i Q8300 to kastraty bez wirtualizacji) Phenom II 920 235$ Q9300 250$ http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819115207 http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819115043 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Wszystko fajnie ale to sa ceny w USA u nas Q9300 stoi ok 840 , Q9400 ok 970, a Phenom 920 ok 900. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 ryba, próbowałeś robić max screena na kaskadzie? ;) art mi się podoba bo zahacza o całą platformę oraz ikstrim :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Wszystko fajnie ale to sa ceny w USA u nas Q9300 stoi ok 840 , Q9400 ok 970, a Phenom 920 ok 900.To kwestia czasu i ilości sprzedawców/sklepów które będą miały 920 w ofercie aby ceny stały się proporcjonalne do tych w $. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Za późno i za drogo... :( Niewiele drożej, jednak patrząc z poziomu zakupu całej platformy duuużo taniej. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Niewiele drożej, jednak patrząc z poziomu zakupu całej platformy duuużo taniej. Pozdro :) Hmm ? Q9400 + Asus P5Q Pro = ok 1500 920 + GA-MA790GP-DS4H = ok 1400 940 + GA-MA790GP-DS4H= ok 1500 Ramu nie licze bo wchodzi ten sam. W sumie to byloby fajnie jakby ktos sciagnal do Polski te tansze wersje plyt na 790gx a nie tylko wersje full wypas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Przede wszystkim to ciągle nie wiadomo, czy PII będzie faktycznie wykorzystywał ACC - bo jeśli nie, to wystarczy dobre mobo na 770+SB700/710. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Mnie sie procesory jak i caly test podobaja-krok w dobra strone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 http://www.ebuyer.com/search?page=2&st...ow&limit=10 Cena w Anglii ciutkę zniechęca :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 http://www.allemedia.pl/msi-ka790gx-790gx-...138-id-579.aspx Mam tą MSI i nie jest taka zła, i 790GX :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 ryba, próbowałeś robić max screena na kaskadzie? ;) art mi się podoba bo zahacza o całą platformę oraz ikstrim :D Ryba pewnie jeszcze śpi nocnej akcji :) @ryba wrzuć wynik AiBench do tematu bo chcę zobaczyć ile P2 jest warte w tego typu aplikacjach (najlepiej z przynajmniej 2 cyframi po przecinku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Hmm ? Q9400 + Asus P5Q Pro = ok 1500 920 + GA-MA790GP-DS4H = ok 1400 940 + GA-MA790GP-DS4H= ok 1500 Ramu nie licze bo wchodzi ten sam. W sumie to byloby fajnie jakby ktos sciagnal do Polski te tansze wersje plyt na 790gx a nie tylko wersje full wypas. 920 + MSI KA790GX = ok. 1250 http://www.allegro.pl/item524730044_amd_ph...ghz_fv_wwa.html http://www.kirk.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C8700527 Jak spadnie poniżej 1k za zestaw to sobie zafunduję własne testy :lol2: Edytowane 8 Stycznia 2009 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...