vicks Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Mam dziwny problem, mam płytkę msi na chipsecie amd 690G, ze zintegrowanym radeonem x1250 (przydzielone 512mb vram), do tego athlon x2 3600+ niepodkręcony. Wszystko byłoby pięknie, tylko dziwnym trałem coś się kaszani. Gdy ustawiam w tej pozycji lub niżej wszystko jest ok: Gdy włączam akcelerację, czyli w tej pozycji lub wyżej: Wtedy wszystko się kaszani, niektóre filmy dziwnie "haczą", raz animacja zwalnia, raz przyspiesza. W niektórych obraz w ogóle jest nieczytelny, staje się jakby kolorową wersją negatywu scratchhead.gif Nie mogę tego nawet uchwycić programem do screenshotów, na obrazku czarny ekran. Sterowniki mam najnowsze 8.12 do zintegrowanych układów (próbowałem też z 8.11 i archaicznymi 7.11, - to samo), system świeżo po formacie (przed formatem to samo), problem występował przed instalacją jakichkolwiek kodeków więc ten czynnik odpada, wina leży w sterownikach jak już, chyba że sprzęt uszkodzony? W czym może tkwić problem? Jakie alternatywne sterowniki mogą pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) mam płytkę msi na chipsecie amd 690G, ze zintegrowanym radeonem x1250 (przydzielone 512mb vram)Przydzielenie w biosie 512 MB dla tego układu to przerost formy nad treścią :) Wartość 128 MB jest optymalna, bo więcej i tak nic nie da (690G ma za słabą wydajność i nie zrobi użytku z większej pamięci). Dla porównania: jego wydajność jest porównywalna z kartą Radeon 9550, a te karty producenci wyposażali właśnie w 128 MB. Zdarzały się też wersje z 256 MB, ale to już była marketingowa manipulacja klientem - czysty "pic na wodę". Dla "spokoju ducha" możesz nawet ustawić 256 MB, ale to i tak już trochę na wyrost. Natomiast jeśli chodzi o ten problem z przyśpieszeniem sprzętowym to trudno powiedzieć. Mam ten sam chipset, sterowniki oryginalne Catalyst 8.12, Vista x64 i w tej zakładce "Rozwiązywanie problemów" figuruje: "Bieżący sterownik wyświetlacza nie zezwala na wprowadzanie zmian w ustawieniach przyśpieszenia sprzętowego". Jeśli chodzi o XP ta mam takie ustawienia (wszystko działa ok.): Zaktualizuj bios do najnowszego, przywróć ustawienia fabryczne/optymalne; może też spróbuj zainstalować Vistę lub 7 beta i sprawdź jak wtedy będzie. Rozumiem, że sterowniki na 100% wybrałeś poprawne na stronie AMD: układy zintegrowane - Radeon X1250? Edytowane 10 Stycznia 2009 przez m15m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...