Skocz do zawartości
ath

Windows 7 Beta / Rc / Rtm

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś testował wydajność dysku przed i po włączeniu tej opcji - ile to w praktyce daje?

Disk Advanced Performance: Device Manager -> Disk Drives -> Properties for system drive -> Policies -> Enable: Turn off Windows write-cache buffer flushing on the device

post-118671-1231769453_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System (wersja 64 bit) jest stabilny, przynajmniej póki co :) . Za to pojawiły się dwa problemy. Pierwszy dotyczy trybu AHCI, niby udało się zainstalować Intel matrix storage i INF update utility dla visty 64 bit w trybie zgodności, ale nie widzi mi jednej partycji. Podczas instalacji widział wszystkie, ale w oknie gdzie wybiera się miejsce instalacji 3 były opisane jako systemowe jeśli dobrze pamiętam, a ta której nie widać jako podstawowa, albo odwrotnie :) . Drugi problem dotyczy Sb live! 24 bit, którego sterownikami modowałem do X-fi xtreme audio, pod siódemką też działają, ale mam dostęp tylko do mixera i ustawień słuchawek, a co za tym idzie dźwięk jest kiepski. Sterowniki ze strony Creative pod Vistę 64 bit instalowane w trybie zgodności też działają, ale nie da się otworzyć Device Manager, Speaker Setup ani EAX settings (wyskakuje błąd:"The audio device supported by this application is not detected. The application will exit"). Miałem też drobne problemy z WU. System znalazł jakiś opcjonalny dodatek do Deathaddera (mimo zainstalowanych sterów do myszki), którego nie może zainstalować, ale sprzęt działa bez problemów.

Przy odpalonym Firefoxie 3, Gadu-gadu beta i Winampie system pochłania 1,30 Gb pamięci, więc nieźle. Gier nie sprawdzałem, bo tymczasowo siedzę na 8600GT, a przy moim monitorze odpalanie gier na tej karcie jest bezcelowe :) . Na pewno spróbuję zainstalować Solid Edge ST100, mam nadzieję, że będzie śmigał.

Podoba mi się nowy pasek zadań, trzeba się przyzwyczaić, ale gdy już to nastąpi jest super. Ogólnie system bardzo mi się podoba. Wszystkie moje problemy są spowodowane brakiem oprogramowania pod W7, stery instalowałem dla Visty i w trybie zgodności z Vistą. Normalne przy nowym systemie, oby wszyscy producenci sprzętu poszli w ślady Ati i wydali bety pod W7 :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>>St.Anger

Ja miałem podobne problemy z trybem AHCI:

http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...t&p=3192482

Dlatego zainstalowałem W7b 64 w standardowym trybie SATA-IDE, zresztą AHCI (NCQ) w zastosowaniach domowych niewiele daje. Jak pojawią się stery do AHCI dla SB600 to wtedy je zainstaluje/postawie na nich system. Na razie nie będę eksperymentował z "wymuszoną" instalacją sterowników od Visty, zresztą nie dało się (W7b 64 nie chciał instalować sterownika ze względu na brak podpisu cyfrowego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak radził SGJ i mam już tą partycję, ale wg Windows 7 mój dysk ma indeks wydajności 2,9, podczas gdy na Viście jest to 5,9 :) . Chyba do czasu ukazania się sterów pod W7 trzeba się przestawić w tryb IDE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie testuję stery do Audigy od Visty w wersji beta (najnowsze chyba z września) i nie ma tego problemu z charczeniem dźwięku jak na tych od W7. Polecam instalnąć właśnie te bety od Visty. ;)

U mnie prędkość dysku wyszedł na 5.9.

W7b X64. Chwilowo mam mobo na P45. ;)

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam dalej problem z uruchomieniem tlena. Po odpaleniu pochodzi parę sekund i PC się "zawiesza". Nie jest to jednak taki standardowy zwis - po prostu muzyka gra dalej (o ile jest włączona), komputer reaguje na klawisze ctrl alt delete, jednak nie da się ubić procesu tlena ;/ Ba nic się kliknąć nawet nie da...

Zna ktoś jakiś sposób, żeby sevena zmusić do współpracy z moim ukochanym komunikatorem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w trybie SATA-IDE mam tak samo jak na Viście, czyli: 5,9

PS: A instalowaliście zewnętrzne sterowniki pod AHCI, czy takie wyniki macie na natywnych z W7b?

EDIT: Pewnie zewnętrzne, bo na natywnych to (w przypadku SB600) system w ogóle "świruje" (patrz post #189)

>>seba_999

Ja nie mam żadnego problemu z Tlenem (6.00.3.73) na W7b 64.

Edytowane przez m15m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie testuję stery do Audigy od Visty w wersji beta (najnowsze chyba z września) i nie ma tego problemu z charczeniem dźwięku jak na tych od W7. Polecam instalnąć właśnie te bety od Visty. ;)

U mnie prędkość dysku wyszedł na 5.9.

W7b X64. Chwilowo mam mobo na P45. ;)

Sound Blaster Audigy?(ta taka za 60 zl)

Ja mam taki indeks:

Dołączona grafika

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam dalej problem z uruchomieniem tlena. Po odpaleniu pochodzi parę sekund i PC się "zawiesza". Nie jest to jednak taki standardowy zwis - po prostu muzyka gra dalej (o ile jest włączona), komputer reaguje na klawisze ctrl alt delete, jednak nie da się ubić procesu tlena ;/ Ba nic się kliknąć nawet nie da...

Zna ktoś jakiś sposób, żeby sevena zmusić do współpracy z moim ukochanym komunikatorem?

uruchamiales w trybie kompatybilnosci np z xp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.osinfo.pl/artykuly/windows-7-beta-1 \

Na koncu pierwszej strony napisałem dlaczego nie widzi pierwszej partycji i co trzeba zrobic.

Niedlugo skonczy mi sie pobieranie wiec mam pytanie odnosnie tej "ostatniej strony". Majac dysk podzielony juz na partycje przy instalacji z tekstu wynika , ze dostane kolejna partycje. Mozna cos o tym wiecej? Nie chcialbym sie obudzic z partycja , ktora zostala wydzielona z dysku , na ktorym mam jakies tam dane , tego wydzielania nie rozumiem. Wydawalo mi sie , ze wskazuje partycje np. F i tam sie instaluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą instalowałem i miałem do wybrania partycje.

Tylko ze jedynie udało mi się na to wygospodarować 15GB.

Na razie mam co innego do roboty, ale wieczorem się pobawię na tym systemie.

Jak na razie bootloader mi się podoba :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z instalacją w7 z pendrive, zrobiłem tak jak jest tu>> http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy....html&st=30

Niestety ta "x:\boot\bootsect.exe /nt60 y:" opcja nie działa przy 32bitach w systemie i 64 instalce. Ma ktoś jakiś pomysł?

Inne opcje podane w tamtym topicu nie działają, wiesza się system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo skonczy mi sie pobieranie wiec mam pytanie odnosnie tej "ostatniej strony". Majac dysk podzielony juz na partycje przy instalacji z tekstu wynika , ze dostane kolejna partycje. Mozna cos o tym wiecej? Nie chcialbym sie obudzic z partycja , ktora zostala wydzielona z dysku , na ktorym mam jakies tam dane , tego wydzielania nie rozumiem. Wydawalo mi sie , ze wskazuje partycje np. F i tam sie instaluje.

PO tym jak z pierwszej strony zrobiłes ostatnią nie dziwie się ze zle przeczytałeś. NIe ma tam ani słowa o kolejnej partycji w przypadku instalacji na dysku z juz istniejącymi partycjami.

Mam problem z instalacją w7 z pendrive, zrobiłem tak jak jest tu>> http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy....html&st=30

Niestety ta "x:\boot\bootsect.exe /nt60 y:" opcja nie działa przy 32bitach w systemie i 64 instalce. Ma ktoś jakiś pomysł?

Inne opcje podane w tamtym topicu nie działają, wiesza się system.

Masz XP? Bo w Viscie i Win 7 tego polecenia nie trzeba wykonywać.

http://www.osinfo.pl/artykuly/instalacja-w...h-pamieci-flash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, właśnie piszę z testowej 7 32bit, na sprzęcie z sygnaturki

Celeron 128KB L2, 1,87GHz :D

640MB RAM

O dziwo... jest całkiem szybko. Nie widzę jakiś spowolnień, wszystko jest płynne. Winda zajmuje z 450MB (RAM), komunikator 30MB, Firefox 100MB... a więc zostaje jeszcze kilka MB w zapasie :)

W związku z tym jest nadspodziewanie szybko. Większych problemów nie widzę, mimo tak słabego sprzętu. Mogę zaryzykować chyba stwierdzenie, że chodzi podobnie jak Windows XP. Fakt faktem, że 7 jest "czysta" a na XP mam co nieco poinstalowane, ale i tak jestem pozytywnie zaskoczony. Tak więc reasumując, nawet przy procesorze jednordzeniowym taktowanym poniżej 2GHz i 640MB Ramu, Seven daje sobie radę. Ładnie, ładnie :)

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x64. Same pytania:

Na ustawieniach def trace wydajnosc?

Czym krecic grafike? :lol:

Na razie uzylem starych sterow pod xp do Audigy. Przeraza mnie to ze przy ogladaniu filmow ( przed CCCP wiec moze sie nie powtorzy ) dzwiek stopniowo nabieral industrialowego poglosu [; Charczal jak pila tarczowa...

Smieszy mnie wyglad :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO tym jak z pierwszej strony zrobiłes ostatnią nie dziwie się ze zle przeczytałeś. NIe ma tam ani słowa o kolejnej partycji w przypadku instalacji na dysku z juz istniejącymi partycjami.

Pierwsza strona

Podczas instalacji nie mamy możliwości wybrania wersji systemu tak jak było to w Viście. W udostępnionej wersji funkcja ta została najprawdopodobniej zablokowana. Jeśli w trakcie instalacji tworzymy partycje pod system na dysku nie zawierającym żadnych partycji, instalator automatycznie tworzy dodatkową partycję o rozmiarze 200MB na pliki startowe systemu. Partycja taka po instalacji nie ma przydzielonej litery i nie widać jej w systemie. W przypadku instalacji na dysku zawierającym już inny system aktywna partycja podstawowa również nie będzie widoczna. W takim wypadku jeżeli potrzebujemy do niej dostępu, może zajść potrzeba ręcznego przydzielenia jej litery.

Wiec nie widze tutaj nic "dziwnego" odnosnie mojego pytania , nie ma nic o tym , ze sie cos tworzy przy dysku z partycjami wiec wole byc pewnym tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to norma u adminow :D Zamiast udzielic krotkiej odpowiedzi - wola komus dogryzc :D

Zas co do samego problemu - masz racje , nie zainstaluje tego skoro to :

-beta

-nie jestem pewny co z partycjami , a nie moge zrobic sobie backupu

Dlatego pytalem. Skoro pojawil sie art , tak nie uwazam aby czyms zdroznym byla proba wypytania o to i owo , zwlaszcza ze wiekszosc portali udziela takich odpowiedz , nawet jesli te odpowiedzi z punktu widzenia autora sa niepowazne , smieszne czy po prostu banalne dla samego autora , bo dla pytajacego juz nie skoro o tym zawracal glowe , zwlaszcza ze nie kazdy jest programista , adminem etc. wiec nie musi znac tego az tak dokladnie.

SGJ - czill aut :D

Reszta zdan sugeruje , ze tez sie pojawia partcja i tutaj wlasnie pojawia sie moje pytanie - czy nic mi z plikami i partycjami nie namiesza. Ja nie bede robil tego na pustym dysku.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...