Skocz do zawartości
JogiN

Wibracje Samsung Hd321kj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno mój 2 miesięczny dysk (Samsung HD321KJ) stał sie nieprzyjemnie głośny. Przy zamkniętej obudowie i kompie schowanym pod biurko w całym pokoju słychać buczenie, którego głośność faluje. Problem przestaje być słyszalny gdy kompa wyciągnę spod biurka i otworzę ściankę boczną. Testowałem dysk HUTILEM i nic nie wykazał. Po włączeniu AAM problem nie ustępuje. Mój stary SAMSUNG HD160JJ jest w porównaniu do tego duuuużo cichszy.

Moja obudowa to Chieftec Midi Tower, więc montaż dysku na gumkach od majtek raczej odpada...

Czy można zrobić coś z owym buczeniem? Przyzwyczaić się do niego? Czy oddać dysk na gwarancję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: jest temat o Samsungach. Wystarczy się rozejrzeć.

Po drugie: wibracje dysków to sprawa normalna. Jedne mają większe, inne mniejsze, ale generalnie wszystkie jakieś mają. Buczenie jest spowodowane rezonansem obudowy, tzn. stal wpada w drganie i buczy. Chieftec jest z tego znane, że kiepsko, albo w ogóle nie tłumi dysków. Metodą może być położenie dysku na gąbce na spodzie obudowy, o ile jest miejsce. Na forum temat był poruszany wielokrotnie, jest sporo metod radzenia sobie z tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi