WTKSE Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Witam, mam pewien problem jak w temacie, podczas stanu bezczynności dysk potrafi dość głośno pracować, nie wiem do końca jaki proces tak mieli....proszę o pomoc jak to sprawdzić i wyłaczyć mój konf. e6550 asus p5q pro 2gb ocz nvidia quadro corsair 650w wd 250gb sata2 (system) segate 500mb sata2 windows xp pro (oem) sp2 avg free Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Jeżeli twój system plików to NTFS to dysk najprawdopodobniej indeksuje pliki(inne opcje to skanowanie antiwirusa itp.) ,aby to wyłączyć PPM na dysku/partycji>>Właściwości>>Odznacz "Zezwalaj na indeksowanie tego dysku..." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WTKSE Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 czy w jakimś stopniu ujemnie wpłynie to na pracę komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Na pracę komputera nie. Jedynie wyszukując pliki na komputerze będziesz musiał dłużej poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 U mnie jest to samo, i wylaczenie tej opcji nic nie dalo. Tez nie wiem jak sobie z tym poradzic :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Poczekac z tydzien :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Jeżeli twój system plików to NTFS to dysk najprawdopodobniej indeksuje pliki(inne opcje to skanowanie antiwirusa itp.) ,aby to wyłączyć PPM na dysku/partycji>>Właściwości>>Odznacz "Zezwalaj na indeksowanie tego dysku..."Domyslnie w Windows XP usługa indeksowania jest wyłączona i odznaczanie i zaznaczanie tego 'ptaszka' nic nie zmienia. Windows Vista, natomiast, używa zupełnie innego mechanizmu indeksowania, który robi swoje bardzo szybko i "delikatnie", a żeby mieć z tego tytułu jakieś problemy z nadmierną pracą dysku, trzeba by co godzinę zmieniać kilka tysięcy plików w indeksowanych lokacjach ;) (domyślnie folder użytkownika, czyli C:\Users\twojaNazwa). Najczęściej dyskiem podczas bezczynności mieli defragmentator, który domyślnie skonfigurowany jest tak, aby po kilku minutach porządkować pliki wg layout.inf. Niestety, teraz nie mogę sobie przypomnieć jak to wyłączyć, a można to chyba tylko za pośrednictwem edycji rejestru. Pod Windows Vista głównym składnikiem rzeźbiącym po dysku jest Superfetch, który jednak startuje i robi swoje w chwilę po starcie systemu, nie w trakcie bezczynności. Edytowane 9 Stycznia 2009 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Na pracę komputera nie. Jedynie wyszukując pliki na komputerze będziesz musiał dłużej poczekać.Swoją drogą, iż wyszukiwanie w Windows jest dość wolne i do zarządzania plikami używam Total Commander. U mnie jest to samo, i wylaczenie tej opcji nic nie dalo. Tez nie wiem jak sobie z tym poradzic :/To działa optymalizacja dysku, jak pisze kolega wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...