wladziu Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Czesc Wam! Czy ktos mógłby pomóc w kalibracji monitora LCD? Konkretnie czy są jakies programy ktore automatycznie potrafia skalibrowac monitor? Jesli nie ma takowych to jaki jest najlepszy sposob? Moze ktos wrzuci jakis poradnik? Niestety google nie udzielilo wyczerpujących informacji jak to zrobic. Obecne ustawienia to: Jasnosc - 50 Kontrast - 50 (ustawiony poprawnie wg programow sprawdzających) RGB - 100 Monitor Gateway 2185W Moze ktos wie jak wykonac kalibracje w Riva Tunerze, albo w panelu nVidii? Zalezy mi bardzo na poprawnym skalibrowaniu monitora, bo juz dobija moje oczy. Z góry dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Najlepiej tak: http://wzorniki.eu/opis/262751/wzornikieu-...al-balance.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Najlepiej tak: http://wzorniki.eu/opis/262751/wzornikieu-...al-balance.htmlPotratkuje to jako żart... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zależy do czego używasz monitora, jak do neta i worda to możesz ustawić mniejsze wartości. Spróbuj się tym pobawić klikkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Potratkuje to jako żart... Moze ktos znajomy pracuje w firmie zajmujacej sie grafika, powinni cos takiego miec. Jednak kupowanie nawet tego w sumie taniego zestawu do domowych zastosowan mija sie z celem, chyba ze na spole z kilkoma znajomymi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zależy do czego używasz monitora, jak do neta i worda to możesz ustawić mniejsze wartości. Spróbuj się tym pobawić klikkk Do wszystkiego uzywam, ale najwiecej czytam z monitora i tutaj najbardziej dokuczliwy jest obraz. To co zaproponowales juz uzywalem i na tej podstawie ustawilem kontrast. Ale najgorzej jest ustawic gamme i z tym mam najwiekszy problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluebird Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Ściągnij sobie http://tft.vanity.dk/monitorTest.exe W programie menu wysuwa się gdy kursor jest przy górnej krawędzi. IMO szczególnie pomocna plansza Color range --> Multiple Ustaw (jasność/kontrast/gammę) tak żeby jasne tła cię nie raziły po paru godzinach. Gamma dla pulpitu działa też dla gier. Następnie kolory w filmach ustaw w sterownikach karty graf. w zakładce dla filmów wystarczy zmienić gammę. U mnie w panelu nvidii ustawienia dla ekranu działają też dla gier. Dla filmów jest osobno. Mały filmik (z planszy Color range --> Multiple) pomocny do ustawienia kolorów dla filmów (puścić w pętli bo jest krótki) : http://www.filefactory.com/file/c658a8/n/monitorTest_avi 113.145 KB rozdz. 984x648 Xvid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5it Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Czy ktos mógłby pomóc w kalibracji monitora LCD?Najtaniej i bardzo dobrze kalibruje się monitor tak: 1. Robisz sobie kolaż z kilku ładnych, kolorowych zdjęć na A4. Żeby było widać kolory, cienie, refleksy światła i tym podobne smaczki. 2. Idziesz z tym do naświetlarni lub studia poligraficznego i robisz kolorowy wydruk na profesjonalnej, skalibrowanej drukarce kolorowej. Wtedy masz pewność, że to co w pliku to masz na ekranie. 3. Stawiasz taki wydruk obok monitora, otwierasz kolaż na ekran i ustawiasz tak, że to co na ekranie wygląda tak, jak na wydruku. W miarę możliwości wyświetlania palety barw przez twój monitor. Akcja ta ma powodzenie jeśli widzisz poprawnie barwy. Skalibrowałem tak wiele monitorów. Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 super...dziekuje za taka kalibracje.......zapomniales ze kartka nie swieci jak do profesjonalnej pracy to koluj kalibrator - jak dla siebie to ustaw tak zebys wszystko widzial i mial przyjemny dla oka obraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5it Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Od kilkunastu lat kalibruję tak monitory na których pracuję. I mam WYSIWYG po wydruku na maszynie drukarskiej :) Co prawda na matchprint a nie wydruk. Jak ktoś ślepy i barw nie widzi to i kalibrator mu nie pomoże. Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Od kilkunastu lat kalibruję tak monitory na których pracuję. I mam WYSIWYG po wydruku na maszynie drukarskiej :) Co prawda na matchprint a nie wydruk. Jak ktoś ślepy i barw nie widzi to i kalibrator mu nie pomoże. Michał A później się dziwić że np. fotolab'y w PL są na tak niskim jakościowo poziomie :plum: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 super...dziekuje za taka kalibracje.......zapomniales ze kartka nie swieci jak do profesjonalnej pracy to koluj kalibrator - jak dla siebie to ustaw tak zebys wszystko widzial i mial przyjemny dla oka obraz zatem trzeba wtedy zaprosić kolesia od rentgena ze szpitala z podswietlaną tablicą ;) (sorry musiałem to napisać ) ;) lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 zatem trzeba wtedy zaprosić kolesia od rentgena ze szpitala z podswietlaną tablicą ;) (sorry musiałem to napisać ) ;) lolI tak by Ci to nic nie dało bo podświetlenie w tych tablicach też ma specyficzną temp. barwną ;) Profesjonaliści kupują żarówki o ściśle określonej temp. ... ale oglądanie odbitek/temp. barw to jedno a korekta "liniowości barw" monitora to co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5it Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 (edytowane) A później się dziwić że np. fotolab'y w PL są na tak niskim jakościowo poziomie :plum:Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Ja mam zrobiony profil labu gdzie robię odbitki. Bardzo ładnie mi robią. Nie wiem jak można w ciemno dawać fotki do zrobienia. Michał Edytowane 9 Lutego 2009 przez sp5it Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakra Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 ciekawe jak kalibruje swoj monitor Chuck Norris ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 ciekawe jak kalibruje swoj monitor Chuck Norris ? Jak to jak? Monit sam się kalibruje, jak widzi że Chuck się zbliża z kopniakiem z pół obrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...