Skocz do zawartości
adr12344

Ulepszenie Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich serdecznie. Chciałbym co nie co zmienić w moim kompie żeby lepiej chodził:) Mój obecny sprzęt:

Intel Pentium Dual Core 2160

Foxconn P35-A

Seagate 320GB

Corsair 2x1 GB

Nagrywarka Samsung

Radeon HD3850 256 MB HIS

Amacrox Warior AX-450 PNF 400W

Cooler Master Elite 331

Chciałbym zmienić Kartę graficzną, procek i ewentualnie mobo oraz byc moze dokupic ramu. Oczywiscie przy wymianie do kasy którą na to przeznaczę doliczyć mozna kasę za sprzedaż starego podzespołu. Wiec chcaiłbym na to przeznaczyć ok.200-300zł+ ta kasa za sprzedaż. ! pytanko: Czy zasilacz to spokojnie uciągnie?

Co doradzacie szanowni koledzy??

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez adr12344

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wlasnie myslałem bardziej o jakimś Geforcie... E5200 też myśle ze dobry pomysl, tylko on 300zł kosztuje, a jak wchodzil to było przeciez 240.. myslicie ze warto poczekac miesiaćm dwa to cena spadnie odrobine a moze nawet do tych 240?? Mogłbym go wziac za nieco ponad 250 powiedzmy, do tego jakis geforce fajny do 400,więc wychodzi 650, sprzedajac e2160 i HD3850 wyciagnałbym 300-350, wiec mogłbym dołozyc te 300-350 (;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datego pisałem że ewentualna zamiana na E5200. Kręć tego E2160 i będzi ok.

Grafa to tak jak pisałem zmiana na nowego 9800GT lub szukać używki radka 4850.

Jest na 2,3 podjrecony wiecej sie nie da bo oddawałem do takiego goscia i mowil ze w tym miejscu jest blokada mojego foxconna P35A.. Nie wiem czy mial racje czy istnieje cos takiego..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc wziałem się chłopaki i wszystko tak poustawiałem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sytuacja w cpu-z i everest wyglada tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy wszystko jest ok i bezpieczne?? jak widac temperatury niskie bo tylko 30 stopni. Czy moge cos więcej wyciągnac ewentualnie? jak tak, to co przestawic? Proszę o odpowiedzi. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok, teraz podnieś troche fsb jeszcze. Tylko patrz na pamięci co nie przedobrzysz. Pewnie się trochę podkręcą jeszcze, ale nie wiem jakie dokładnie masz. Ogólnie corsairy są dobre do OC.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok, teraz podnieś troche fsb jeszcze. Tylko patrz na pamięci co nie przedobrzysz. Pewnie się trochę podkręcą jeszcze, ale nie wiem jakie dokładnie masz. Ogólnie corsairy są dobre do OC.

Pamięci dokładnie te;

http://allegro.pl/item527852447_corsair_xm...1gb_675mhz.html

Nie ustawilem czegos za wysoko, np napiecia procesora albo ramu? I co dalej przestawiac\zmieniac oprocz fsb, i na ile konkretnie zmienic?

Edytowane przez adr12344

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytałem...

no więc gdy ustawie fsb tak, aby czestotliwosc wynosiła powyzej 2,23 ghz, to komputer działa, ale tylko do nastepnego uruchomienia, wtedy juz tylko restart biosa go stawia na nogii.... Co robic? CZego to jest wina? Moze coś pokombinowac z tymi ustawieniami???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pisałem o stawianiu takich pytań w dziale dla początkujących. Tu jest dział co kupić więc po co robisz syf?

PS. Podnieś napięcie na procu, zmniejsz mnożnik pamięci. O Prime czy Orthos'ie słyszałeś?

Słyszałem, myslisz ze nie testowałem?? Zero błedów nawet przy 2,7 ghz, a po prostu po odłaczeniu zasilania komp nie wstaje. W dziale dla poczatkujacych pewnie tego nie wiedza dlaczego tak sie dzieje. I z tego co widze wy tez nie wiecie "eksperci".

Edytowane przez adr12344

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wcześniej pisał, wgraj nowy bios na początek może Ci to pomoże. Bo chyba to nie jest wina fsb wall(nie spotkałem się z tym osobiście jeszcze ale z opisów wnioskuje że to nie to).

Poczytaj też wątek o swojej płycie bo trudno żeby każdy wiedział wszystko o każdym modelu:P Może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wcześniej pisał, wgraj nowy bios na początek może Ci to pomoże. Bo chyba to nie jest wina fsb wall(nie spotkałem się z tym osobiście jeszcze ale z opisów wnioskuje że to nie to).

Poczytaj też wątek o swojej płycie bo trudno żeby każdy wiedział wszystko o każdym modelu:P Może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.

Wgrywałem biosa nowego, i czytałem, nie znalazłem czegos takiego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi