Sou Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Przed chwila skonczylem montowac Reseratora 1+ . Chlodze nim tylko procesor ( quad 6600 czy jak mu tam ; ). No i teraz mam taki problem ze jak nic nie robie to podaje mi ze mam ~33 stopnie na procu ( dawniej ~41 ). Tylko ze jak wlaczylem far cry to mi po chwili alarm wyskoczyl z pcprobe ( taki sorf asusa do plytki ) ze temp procesora przekroczyla 65 stopni... a blok na cpu zimny, chlodnica tez raczej. Czyzbym cos zle zmontowal ? Woda plynie chyba ok. Mozliwe zeby bylo to wynikiem nalozenia zbyt duzej ilosci pasty na procesor ( posmarowalem calego procka pasta ZM-STG1 uzywajac pedzelka + blok posmarowalem ) ? Z gory dzieki za pomoc;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Pasta jak ma za grubą warstwę jest izolatorem. Blok+ IHS= za grubo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Raczej źle przylega blok. Sprawdź dobrze. Poza tym możesz mieć źle wyprofilowany odpromiennik procka (czyt wymęczony innymi chłodzeniami) tudzież bloczek szlifował pijany chińczyk albo Racuch po wyjściu ode mnie z serwisu ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Czyli sprobowac odkrecicic blok i.... zetrzec cala paste i nalozyc nowa czy np zetrzec z bloku i go zalozyc na proca? Czy scieranie tej pasty papierem velvet to dobry pomysl czy moze sa specjalne rozwiazania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Najpierw to ty go mocniej dokrec, STG-1 to nie ceramique, ciezko jej za duzo nalozyc pedzelkiem... Ewentualnie: - Zdelmij blok - wyczysc z pasty - delikatnie przesmaruj proc - zaloz blok i mocno dokrec - zdejmij blok i zobacz czy ladnie sie procek "odbil" na nim, jesli nie znaczy to ze blok lub czapa proca jest krzywa... Uzywaj czego chcesz do czyszczenia, ja bym radzil zaopatrzyc sie w alkohol izopropylowy zeby przemyc go delikatnie, zreszta zwykla dykta wystarczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Ok dzieki za pomoc! Sciagnalem blok i wytarlem paste tylko z niego, zamontowalem spowrotem i teraz wlaczylem far cry 2 i tak jak wczesniej temperatura rosla i rosla az bylo 65 70 ... i wylaczylem tak teraz wlaczylem gre i jest 40...42 stopnie; ] Wiadomo ze pewnie jak sie nagrzeje chlodnica to pojdzie troche w gore ale wydaje mi sie ze jest juz tak jak powinno byc: p Jeszcze raz dzieki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Tak troche odswierze temat po miesiacu bo dalej cos jest nie tak. Zakladam ze chlodzenie wodne powinno byc wydajniejsze niz konwencjonalne a u mnie cos nie bardzo to tak dziala. Na konwencjonalnym mialem z 38-40 stopni temp proca. Na wodnym przez jakis czas udalo sie 40-42 utrzymac a teraz nie wiadomo czemu ciagle 45+ . 2 dni temu ponizej 50 nie chcialo spasc wiec przesmarowalem proca raz jeszcze i zalozylem chlodzenie ale niewiele pomoglo. No i nie wiem co moze byc przyczyna i jak tego szukac;o Mam ten standardowy blok od zalmana, okragly taki przyciskany przez blaszke wygieta. Tak jak pamietam jak konwencjonalny radiator sie zaklada to w tym wypadku wydaje mi sie ze ta blaszka to marnie blok dociska... moze byc juz troche wyrobiona czy cos? Warto sprobowac ja wymienic? A moze blok w cholere wywalic i zalozyc cos bardziejszego? Blok jest nie jest zbyt cieply wiec wydaje mi sie ze wlasnie problem lezy w jego zamocowaniu : / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 zmierz temp wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Tylko jak ?; > Aktualnie jestem na studiach w Danii i w ogole zadnego sprzetu tu nie mam ;p dobrze ze srubokret wzialem ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Jeżeli Q6600 w rev. B3 to się rewelacji nie spodziewaj :rolleyes: Edytowane 15 Lutego 2009 przez ajeto75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Jeżeli Q6600 w rev. B3 to się rewelacji nie spodziewaj :rolleyes: Ale chyba wyniku na poziomie chlodzenia powietrzem moge sie spodziewac czy poprostu chlodzenie wodne jest tylko cichsze od konwencjonalnego?;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Jak na Resorator + Q6600 B3 Ja mam Q6600 G0, 3.2GHz pzy 1.25V z biosu, plyta ma spory drop, tak ze w stresie wychodzi kolo 1.17V Chlodzone to jest przed D-Tec V1 + Quad nozzle, Black Ice GT eXtreme 480, Laing D5, O-Tank 250 i temperaturki zgodnie ze wskazaniami CPU siegaja kolo 32-34C w pelnym stresie, na rdzeniach pokazuje do 40C, 4 wentylatorki 120mm na 5V (Zapuszczam przy ostrzejszym OC 8 szt na 12V czasem, ale moje uszy nie dlugo to wytrzymuja) W kazdym badz razie jak na blok zalmana i resotator 1+ to niezly wynik dla B3, ja bym nie dlubal w tym na razie, chyba ze bedziesz chcial zwodowac wiecej elementow. Ogolnie mowiac po tym zestawie rewelacji nie ma sie co spodziewac po prostu, ostatecznie mogl bys pozbyc sie calosci i zmontowac caly zestaw od poczatku z dobranych czesci, ale jak pisalem ja tam dal bym sobie spokoj jak tylko na CPU :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Ale chyba wyniku na poziomie chlodzenia powietrzem moge sie spodziewac czy poprostu chlodzenie wodne jest tylko cichsze od konwencjonalnego?;)owszem na B3 możesz mieć dobre tempy - sam go kiedyś miałem - ale to oznacza LC lepsze niż twój Zalman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Wzialem sciagnalem blok poczyscilem nalozylem paste na nowo juz bardziej swiadomie niz poprzednio i teraz prime leci od jakis 30 minut i temp 56stopni wiec teraz to jest imo ok. Tylko mi pokazuje ze w budzie mam 50 stopni ale to dlatego ze mam wentyle w obudowie na najnizsze obroty puszczone teraz po zalozeniu WC. W ogole w calej sprawie chodzi o to ze po transporcie kompa mialem dziwne zwiechy :o No i tak strzelalem ze albo proc albo grafa... Zobaczymy jak teraz komp sie bedzie zachowywac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...