Skocz do zawartości
Ciapul

Karta Graficzna Pod Mój Sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym żebyście pomogli mi wybrać najwydajniejszą kartę graficzną na mój przestarzały sprzęt. Link do płyty głównej którą posiadam: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...VM800&s=775

Procesor: Intel Celeron D 326, 2533 MHz (19 x 133)

Zasilacz: Codegen - 300W

Port: AGP

Dobrze by było gdyby karta odpalała nowsze gry jak np.

- Elder Scrolls IV: Oblivion

- Command & Conquer: Red Alert 3

- Gothic 3: Zmierzch Bogów

- Wiedźmin

- Neverwinter Nights 2

Karta ofkors nie musi odpalać tych wszystkich gier, ale przynajmniej niektóre. Do wydania mam 150zl w porywach do 200zł (jednak wolałbym unikać porywów xD). Błagam o pomoc :pada:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim budżecie i tym CPU to wątpię abyś zagrał nawet na low w 2 pierwsze gry .

Ten CPU jest słabszy niż Sempron/Athlon 1,6 Ghz .

Zasilacz kwalifikuje się od wymiany - 80-90 zł odpada , pozostaje jakieś 120 zł na kartę .

Może ci się uda dostać jakieś Radeony 9700Pro/9800Pro lub Radeona X700 albo GF 6600 .

Tu masz X700 od Sapphire za 70 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o tych FX5500 , podany przez mnie X700 zje je na śniadanie a i kosztuje mniej .

Zasilacz to 300 W - Delta , Fortron , ModeCom ( tylko seria MC-xxx , nie Feel ) .

W yalu.pl masz jest już od 60 zł np. Delta GPS-300AB C1 za 66 zł lub Fortron ATX-300PNR za 75 zł

Koszt przesyłki to 18 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5500 to taki podrasowany 5200 (ten sam procesor tylko wyższe takty), jeśli już uparłeś się na FX to celuj co najmniej w 5900. Najlepszym wyborem według mnie będzie jednak 7300GT tanio kupisz a naprawdę zyskasz wiele więcej niż na FX5xxx/66xx

X700 to taki sam szit jak X550 tylko ma wyższy model ;p x800gt albo x850 to były pożeracze geforców ;)

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki all za pomoc. Chyba zdecyduję się na tego GeForce 7300GT... Tylko jeszcze 3 pytania:

1. Czy GeForce 7300GT 256MB DDR2 nie będzie się gryzł z moim sprzętem ? nie za słaby procek czy coś.

2. Zauważyłem jeszcze GeForce'a 7300GT 512MB, czy tą kartę by udźwignął mój złom ?

3. <mały.offtopic> Czy da rade podkręcić mojego procka i coś jeszcze z niego wycisnąć opłacałoby się to ? </małyofftopic>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie 7300GT na DDR2 !!! .

Jak już co to na DDR3 .

512MB to pewno wersja DDR2 , ale i jak by było to na DDR3 to i tak nie wykorzystasz tego .

7300GT DDR3 na AGP to koszt ponad 120 zł ( i na allegro są wszystkie aukcje bez opcjo kup teraz ) , poza zasięgiem twojego budżetu , a i ten celek będzie ją hamował .

Imho lepiej kupić X700/GF6600 , w tym budżecie się zmieścisz a i cpu nie będzie limitował karty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza sprawa zmien zasialcz, ciezko mu bedzie z lepsza karta (jak pisano Fortron Delta lub Modecom MC) druga sprawa - raczej i tak nie pograsz w te gierki ale kto wie ;) na moje oko za wysoko stawiasz poprzeczke dla swojego kompa

wyglada to troche jak temat: chce kupic kompa za 300pln zeby wszystkie najnowsze gry chodzily na high detalach przez najblizsze 3 lata :P

jak stoisz z ramem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam koszt gier ktore wymieniles to ~300 zl. Doliczajac 150 ktore chcesz wydac mamy 450 zl, czyli juz mozna pokombinowac :) zamiast kupowac 5 gier naraz moglbys kupic 2 czyli zostanie Ci na czesci ok 350 zl. Zasilacz + graficzna ktora pociagnie te wszystkie gry to akurat wyjdzie tak z 350 zl. Przemysl to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp do gier z baleronem 2,5GHz? Śmiech. IMHO bierz najtańszy wyświetlator (X300) i jak chcesz pograć to zbieraj na nowe części (na całość minimum 450zł) czyli na:

X2+płyta ok 200zł

2GB DDR2 65zł

Delsta 350W 42zł

I jakaś grafa. W zależności od tego jak chcesz pograć 7300GT DDR3 do 8600GT DDR3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7300GT DDR3 na AGP to koszt ponad 120 zł ( i na allegro są wszystkie aukcje bez opcjo kup teraz ) , poza zasięgiem twojego budżetu , a i ten celek będzie ją hamował .

Imho lepiej kupić X700/GF6600 , w tym budżecie się zmieścisz a i cpu nie będzie limitował karty .

Ale co ty chrzanisz ? Zakochałeś się w tym X700 ? miałem Cel D 2,33GHz i taki 7300GS DDR3 chodził lepiej od X800. Jak ten procek będzie dławił 7300GT to się chyba ze swoim X700 na biosy pozamieniałeś o.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ty chrzanisz ? Zakochałeś się w tym X700 ? miałem Cel D 2,33GHz i taki 7300GS DDR3 chodził lepiej od X800. Jak ten procek będzie dławił 7300GT to się chyba ze swoim X700 na biosy pozamieniałeś o.0

A 8800GT będzie jeszcze lepiej chodzić i...

Chłopie każda mocniejsza grafa nie będzie już wykorzystana więc skoro uważasz że warto kłaść 200zł w AGP to nie ja a Ty masz coś zamienione...

I jak już pisałem: albo zmieniasz config na coś z PCI-E albo x300 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to był 7300 od galaxy na ddr3 z 1.4ns pamiątkami to się nie dziw, że lepiej ganiał nie było innej opcji.

Btw celina D to nie to samo co zwykłą celina ta jest trochę szybsza :D do tego super się kręci ale wątpię aby autor wątku miał odpowiednie mobo a tak patrząc z perspektywy dzisiejszych czasów to padlina :).

Ja uwielbiałem moje X-700pro od saphire kręciło się na takty XT miało 8ps+6vs dawała radę ogólnie dobra karta i łoiła R9800 i do tego super energooszczędna i to nie ten sam shit co X550, x550 to X300 a to mała różnica;) ale teraz można kupić za trochę więcej 7300 ale znowu 7300 do Codgena 300W :lol2: to się nie może udać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę, to wymieniłbym jedynie zasilacz na Deltę / Fortrona i do tego jakiegoś taniego 6600.

A resztę na zbieranie na nowy sprzęt - tak jak radzi dzikidaniel.

Szczerze mówiąc o granie w ww. gry można będzie i tak tylko pośnić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę, to wymieniłbym jedynie zasilacz na Deltę / Fortrona i do tego jakiegoś taniego 6600.

A resztę na zbieranie na nowy sprzęt - tak jak radzi dzikidaniel.

Szczerze mówiąc o granie w ww. gry można będzie i tak tylko pośnić...

ja mam wlasnie karte 6600 GT 256MB tylko ze na PCI-E przy

Plyta: Gigabyte K8Triton GA-K8NE

Procek: AMD 3000+ x64 Socket 754

bez krecenia Oblivion mi chodzil jeszcze jak mialem 512RAMu. W wiedzmina dalo sie grac dopiero jak ram zmienilem na 2x1GB. RED ALERTa niedlugo przetestuje bo tez mam ochote zagrac:P

zapomniec za to mozna o GTA IV i Fallout 3(chociaz dziwne bo na silniku obliviona chyba jest :/ a nie dalo rady grac i gram na lapku ACER TM 4654 a tu jest 6600 GO 64MB wiec przypuszczam ze to nie wina grafy)

czyli podsumowujac 6600 napewno pociagnie Obliviona i Wiedzmina chyba ze procek nie da rady

a 6600 mozna za 50-70zl kupic z tym ze ja juz pod agp bym raczej nie inwestowal narazie i zbieral kaske na wieksza modernizacje

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@foxe

Nie porównuj A64 3000+ z Celkiem D 330 .

To dwie różne półki wydajnościowe .

A to że F3 nie chciał ruszyć to pewno wina lepszej grafy lub braku optymalizacji w stosunku do Obliviona .

To jak by porównać Q3A do SOF II czy Star Trek Elite Force II , gry robione na tym samym silniku a mają różne wymagania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powiedział reyden - Twój procesor, to zupełnie inna półka wydajnościowa.

Tak się składa, iż miałem podobną platformę : Sempa 2600+ s.754 1600MHZ @ 2560MHZ, Gigabyte GA-K8NE i 1GB RAM - wiem, że to znacznie wydajniejsze, niż porównywalne cenowo rozwiązania Intela w tamtym czasie.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi