Anestariusz Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Witam. Zaczne od tego ze od paru lat nie interesuje sie sprzetem komputerowym i kolejnymi nowinkami w tym zakresie. Kto stoi w miejscu ten sie cofa wiec mozna powiedziec ze jestem laikiem. Moj obecny komputer mowiac kolokwialnie zamula i chcialbym kupic nowy. Zostawie naped bo jest ok. Podobnie z monitorem bo chociaz nie jest pierwszej nowosci (Panasonic CTR 17 cali) to na razie ujdzie a o nowym pomysle w pozniejszym terminie. Poczytalem troche i z proponowanych na forum zestawow wyluskalem nastepujace czesci: Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 299 zł RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł Zasilacz: Pentagram PSF-460-P12S - 169 zł HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 159 zł (wiele dobrego naczytalem sie rowniez o Samsungach F1) Jakas obudowa. Nie zalezy mi na efekciarstwie moze byc szara i bura. Tutaj dochodzimy do meritum tematu czyli plyty glownej. Generalnie chcialbym zeby ona byla tak zwana przyszlosciowa. Srednio orientuje sie jakie bajery powinna ona obslugiwac ale obejde sie bez SLI czy Crossfire natomiast RAID mile widziany. Po zakupie komputera zalezy mi glownie na tym zeby dalo sie na nim komfortowo pracowac (pakiety biurowe Internet sluchanie muzyki ogladanie filmow) ale w niedalekiej przyszlosci chcialbym tez pograc - niekoniecznie na full detalach. Dlatego wymyslilem sobie ze zakupie dobra plyte glowna ze zintegrowana karta graficzna. Po 2-3 miesiacach dokupie porzadna karte graficzna (mysle o Radku 4850) coby mozna bylo tez na tym kompie uruchomic co nowsze gry. Czy to rozwiazanie ma w ogole jakis glebszy sens wedlug was? Przyznaje ze zalezy mi na szybkim kupnie kompa (szkoda mi nerwow na tak wolno dzialajacy komputer jaki mam obecnie) dlatego tne koszty jak tylko sie da. Na dzien dzisiejszy moge wydac max 1200 zl. Co do plyty to myslalem o Gigabyte GA-EG41MF-S2H i cala operacja powinna zamknac sie w omawianej kwocie. Z gory dziekuje za pomoc i sugestie. Pozdrawiam. Edytowane 9 Stycznia 2009 przez Anestariusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 hmm... ta płytka co podałeś ma 2 gniazda pamięci...wg. mnie za mało czyli mało przyszłościowa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anestariusz Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 (edytowane) hmm... ta płytka co podałeś ma 2 gniazda pamięci...wg. mnie za mało czyli mało przyszłościowa... Dwa? W jej opisie jest napisane ze cztery. No ale moze sa jakies ograniczenia jak mowie bylem dlugo "poza gra". Tak czy siak jest do maks 8 gb ram co chyba powinno mi wystarczyc na jakis czas? Bede pracowal na Windows XP SP2 czyli na razie 2 GB ktore kupie byloby iloscia wystarczajaca a potem bym pomysl nad rozbudowa do 4 lub 8 gb gdyby zaszla taka potrzeba. Piszac przyszlosciowa nie mialem na mysli zeby starczyla na 6 najblizszych lat ale tak na dwa lata spokojnie ;) Oczywiscie jezeli ktos zna lepsza plyte ze zintegrowana karta graficzna to prosze o propozycje. Przede wszystkim jednak prosze o opinie czy takie rozwiazanie (zintegrowana grafika potem dokupienie Radka) jest w ogole godne rozwazenia i czy ktos by w mojej sytuacji (ograniczone fundusze potrzeba szybkiego nabycia nowego sprzetu) mi je polecil. Pozdrawiam. Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Anestariusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Sorki...faktycznie ma 4 gniazda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Wyliczyłem ze na mobo możesz wydać tak ze 340-370 (zależy gdzie będziesz kupował). Ja bym zrobił tak: E5200 goodram 2GB (w jednej kosci) Asus P5QL-E jakas obudowa ~100zł pentagram cav-500 i do tego np gf6600 z allegro. Będzie lepszy niż integry intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Tak jak wyzej z tym że zsaiłka nawet pentagram 460W będzie z bardzo duzym zapasem i sensu 500tki nie widzę. Nawet MC-350ATX by styknął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Wziąłem też pod uwagę kulturę pracy zasilacza. MC-350 dosyć głośnawy jest, pentagram 460 tylko trochę cichszy, za to cav-500 jest bardzo cichy, praktycznie niesłyzalny, a nie kosztuje dużo i mieści się w granicy cenowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anestariusz Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Akurat cichy zasilacz niekoniecznie jest mi potrzebny. Obecnie mam zdjeta boczna strone obudowy i szum zasilacza slychac w calym pokoju. Jestem przyzwyczajony nie wiem czy bym bez tego buczenia zasnal w nocy ;) Priorytetem jest jezeli chodzi o zasilacz zebym nie musial go zmieniac jak doloze Radeona 4850 za jakis czas. Mysle wiec ze 460 mi wystarczy. Dzieki chlopaki za odpowiedz chyba faktycznie wyhacze tego GF6600 z allegro. Wiec wygladaloby to tak: Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 299 zł RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł Zasilacz: Pentagram PSF-460-P12S - 169 zł HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 159 zł Plyta glowna : Asus P5QL-E - okolo 340 zl Obudowa - 100 zl Grafika : GF6600 - powiedzmy 80 zl. Nic nie pomieszalem? :) Do 1250 zl powinienem sie zmiescic. Dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jest ok. Za taką cenę szukałbym już 7600GT lub GS na DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikita_Bennet Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) pytanko, bo też myślę nad zmianiami (mobo proc pamięc) ale szukam plytki pod 755 ze zintegrowaną grafą ale tak żebym i miała sloty PCI na: - sb live - podoba mi się ta karta i dobrze działa z głośnikami które mam - hpt370 - mam na nim i raid i jeszcze sporo napędów na ide które chce zachować - wi-fi ostatecznie z tego wifi mogłbym zrezygnować ale polubilem to. a i szukam czegoś taniego. -------------------------- cenowo może z 200 PLN no powiedzmy 300 max. wyrosłem z zabaw stąd integra. a muszę zmienić kompa bo duron 1,4@1,9 dlugo nie pociągnie. Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Nikita_Bennet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jakie masz na to fundusze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anestariusz Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Ok jeszcze raz dzieki. Karte kupie ktora sie trafi i tak ma byc przejsciowa na pare miesiecy. Chyba ze zacisne zeby wytrzymam jeszcze troche i kupie od razu ten zestaw z porzadna karta graficzna. W takim wypadku jeszcze sie pewnie odezwe z prosba o porade ale na chwile obecna jestem zdecydowany na zakup juz teraz i szukam sklepu w ktorym te wszystkie czesci bylyby dostepne coby zminimalizowac koszty przesylki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...