m15m Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) Gdzie na stronie AMD można pobrać najnowsze sterowniki SATA/AHCI? ... EDIT: Są na stronie AMD: 1 i 2, tylko trochę w zawoalowanej formie - AMD ma lekki burdel na swych stronach ze sterownikami. AHCI - Advanced_Host_Controller_Interface Jak wiadomo kontroler SATA (zwykle wbudowany w chipset - mostek południowy SB) może pracować w różnych konfiguracjach (do wyboru w BIOS-ie): - IDE / PATA: emulacja starego, najbardziej kompatybilnego interfejsu PATA. - AHCI: obsługuje zaawansowane możliwości SATA, takie jak NCQ oraz Hot Swap. - RAID: możliwość tworzenia macierzy. Jak widać AHCI warto mieć włączone - jedyny minus (pomijam problemy z kompatybilnością, sterownikami) to możliwe dłuższe uruchamianie się komputera (w porównaniu z trybem PATA). Aczkolwiek jest to kwestia dość względna - wszystko zależy od: sprzętu (kontrolera SATA, HDD, ODD) i oprogramowania (sterowników AHCI oraz BIOS-u - AHCI ROM Version). Zwłaszcza sterowniki AHCI wpływają na szybkość uruchomiania się systemu operacyjnego (czasy mogą być tu diametralnie różne - patrz niżej). Z kolei wersja AHCI ROM przede wszystkim wpływa na POST BIOS-u, a konkretnie na szybkość i skuteczność rozpoznawania/inicjacji HDD i ODD. Porównanie sterowników SATA/AHCI: Win7 6.1.7600.16385 - HDD działa OK - SMART działa - Czas startu Win7 x64: ~28 s AMD 3.1.1540.127 - HDD działa OK - SMART nie działa - Czas startu Win7 x64: ~44 s AMD 1.2.0.125 - HDD przy restartowaniu lub zamykaniu systemu kilka razy włącza i wyłącza się. - SMART działa - Czas startu Win7 x64: ~35 s AMD 1.2.0.164 - HDD działa OK - SMART działa - Czas startu Win7 x64: ~36 s Edytowane 27 Stycznia 2010 przez m15m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujakashi Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Gdzie na stronie AMD można pobrać najnowsze sterowniki AHCI dla mostka południowego SB600? Foxconn A690GM2MA-8KRS2H (690G + SB600) - wiem, że na stronie Foxconn'a są stery, ale ja zawsze ściągam od producentów poszczególnych komponentów, bo tam są najaktualniejsze. Niestety na stronie AMD coś nie mogę znaleźć... Tez szukalem, zalozylem watek (plyta Gigabyta) i odeslano mnie do strony producenta plyty... wiec wyglada na to, ze AMD tego nie udostepnia :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) również szukam tych sterowników pod AHCI gdzie je znalazłeś czy one są wkomponowane w któryś z tych aktualnych paczek? dzięki 9-3_xp32-64_raid.exe 9-3_xp32-64_sb.exe RAID: webpam_2.2.1540.29 na stronce foxconn;a znalazłem tylko bios, poprawiający coś z AHCI, nic więcej faktycznie nie ma. :mur: :mur: :mur: :mur: o co chodzi..? próbuje zainstalować sobie system na dysk Seagate ST3500320AS Sata (w biosie ust. native ide) nie chce ahci a instalator mi go wykrywa jako ahci;/ i nie pozwala na dalsza instalacje czemu? Edytowane 23 Marca 2009 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Też ich nie widzę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...