Skocz do zawartości
m15m

Sterowniki Sata/ahci - Advanced Host Controller Interface

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie na stronie AMD można pobrać najnowsze sterowniki SATA/AHCI?

...

EDIT: Są na stronie AMD: 1 i 2, tylko trochę w zawoalowanej formie - AMD ma lekki burdel na swych stronach ze sterownikami.

AHCI - Advanced_Host_Controller_Interface

Jak wiadomo kontroler SATA (zwykle wbudowany w chipset - mostek południowy SB) może pracować w różnych konfiguracjach (do wyboru w BIOS-ie):

- IDE / PATA: emulacja starego, najbardziej kompatybilnego interfejsu PATA.

- AHCI: obsługuje zaawansowane możliwości SATA, takie jak NCQ oraz Hot Swap.

- RAID: możliwość tworzenia macierzy.

Jak widać AHCI warto mieć włączone - jedyny minus (pomijam problemy z kompatybilnością, sterownikami) to możliwe dłuższe uruchamianie się komputera (w porównaniu z trybem PATA). Aczkolwiek jest to kwestia dość względna - wszystko zależy od: sprzętu (kontrolera SATA, HDD, ODD) i oprogramowania (sterowników AHCI oraz BIOS-u - AHCI ROM Version). Zwłaszcza sterowniki AHCI wpływają na szybkość uruchomiania się systemu operacyjnego (czasy mogą być tu diametralnie różne - patrz niżej). Z kolei wersja AHCI ROM przede wszystkim wpływa na POST BIOS-u, a konkretnie na szybkość i skuteczność rozpoznawania/inicjacji HDD i ODD.

Porównanie sterowników SATA/AHCI:

Win7 6.1.7600.16385

- HDD działa OK

- SMART działa

- Czas startu Win7 x64: ~28 s

AMD 3.1.1540.127

- HDD działa OK

- SMART nie działa

- Czas startu Win7 x64: ~44 s

AMD 1.2.0.125

- HDD przy restartowaniu lub zamykaniu systemu kilka razy włącza i wyłącza się.

- SMART działa

- Czas startu Win7 x64: ~35 s

AMD 1.2.0.164

- HDD działa OK

- SMART działa

- Czas startu Win7 x64: ~36 s

Edytowane przez m15m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie na stronie AMD można pobrać najnowsze sterowniki AHCI dla mostka południowego SB600?

Foxconn A690GM2MA-8KRS2H (690G + SB600) - wiem, że na stronie Foxconn'a są stery, ale ja zawsze ściągam od producentów poszczególnych komponentów, bo tam są najaktualniejsze. Niestety na stronie AMD coś nie mogę znaleźć...

Tez szukalem, zalozylem watek (plyta Gigabyta) i odeslano mnie do strony producenta plyty... wiec wyglada na to, ze AMD tego nie udostepnia :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

również szukam tych sterowników pod AHCI gdzie je znalazłeś czy one są wkomponowane w któryś z tych aktualnych paczek? dzięki

9-3_xp32-64_raid.exe

9-3_xp32-64_sb.exe

RAID: webpam_2.2.1540.29

na stronce foxconn;a znalazłem tylko bios, poprawiający coś z AHCI, nic więcej faktycznie nie ma.

:mur: :mur: :mur: :mur: o co chodzi..?

Dołączona grafika

próbuje zainstalować sobie system na dysk Seagate ST3500320AS Sata (w biosie ust. native ide) nie chce ahci a instalator mi go wykrywa jako ahci;/ i nie pozwala na dalsza instalacje czemu?

Edytowane przez Trancvission

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi