krymtON Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Podobny temat zakładałem na innym forum, niestety nikt nie był mi w stanie pomóc. Sprawa wygląda tak: - C2D E8400 E0 + Scythe Mugen - Gigabyte EP35-DS3P rev 2.1 (praktycznie to samo co DS4 - poza innym chłodzeniem), bios F3, F5, najnowszy to F6beta, ale nie wrzucałem z racji, że to beta. - Sapphire HD4870 512MB, referencyjny, obie wtyczki 6pin wpięte - A-Data 2x2GB Extreme 800MHz 4-4-4-12 - Silverstone Strider 750W + fanswap na Noctue NF-P12-1300 - Antec Three Hundred + 4x120mm + 140mm Zephyr - 2 dyski + dvd (nieistotne) - Vista Buissnes x64 (wcześniej XP x86, ale objawy te same) Problem mój polega na tym, że gdy nic nie jest podkręcone komp zachowuje się zupełnie normalnie, w pełni stabilny i chłodny. Problemy zaczynają się przy podkręcaniu. Gdy ustawię procka na 400x9 (3,6GHz), napięcie stock, RAM 1:1 z CL4-4-4-12, to przy pierwszym odpaleniu komp wstaje, przechodzi wszelkie Prime'y, MemTesty, Furmarki, 3DMarki itp przez kilka godzin. Słowem - 100% stabilnie. Ale gdy tylko kliknę start -> uruchom ponownie i komp się zaczyna uruchamiać ponownie, to już tak fajnie nie jest. Mianowicie wszystko działa normalnie poza kartą graficzną, która ustawia obroty wiatraka na 100% i tak zostaje, a monitor w stanie czuwania, nie widać żadnego ekranu POST, itp. Komp jest w tym stanie aż go wyłączę Powerem, choć słychać jak dysk chodzi i system się uruchamia. To samo dzieje się po wciśnięcie resetu na obudowie. Nawet wyłączenie kompa i ponowne jego włączenie nie pomaga. Muszę odczekać kilka minut z wyłączonym kompem, dopiero wtedy system wstaje. Co już testowałem: - zasilacz Corsair 520W - objawy identyczne - inny Radeon HD4870 PowerColor - efekt identyczny - GeForce 7600GS - komp działa tak jak powinien - zamiana slotów RAM - nie pomogła - wrzuciłem 2xHD4870, spiąłem w CF, proca postawiłem na 4GHz i komp odpalił, potestowałem 3DMarki, Orthosa, itp, a po restartach ten sam objaw... W BIOSie ustawienia wyglądają mniej więcej tak: - FSB 400, mnożnik 9 - PCIE frequency - 100MHz - C.I.A. 2 - disabled (CPU Intelligence Accelerator) - Performance Enchance - Standard lub Turbo - efekt ten sam - System Memory Multiplier - 2:2 - Timingi - 4-4-4-12, reszta auto - System Voltage Control - Manual - DDR2 OverVoltage - +0,2V (pamięci wymagają 2V do 4-4-4-12) - PCIE OverVoltage - Normal - FSB OverVoltage - Normal - (G)MCH OverVoltage - Normal - Loadline Calibration - Disabled - CPU Voltage - Normal (1.25V, przy 4GHz ~1,33V) Co może być nie tak? Co sprawdzić? Co i jak ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsab Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 mam podobny problem, i podobną konfigurację: c2duo e8400 + mugen sapphire 4870 512mb cruciall 1066 gigabyte ep p35-s3g zasilacz chieftec 850 tylko ze u mnie po podniesieniu fsb do 400 (i nawet na 334) komp czasami wstaje karta odpala na chwilkę i restart a bios wraca do deafult-owych ustawień. czasami jednak podnosi się po podniesieniu fsb do 400 i jest stabilnie. Temperatury są oki w spoczynku mam 35 stopni na rdzeniach a w stresie 45, 47, na gpu w idlu 38 a w stresie 50. Dodam że jak miałem geforca 9600gt to wszystko śmigało jak należy, a fsb bez zmiany napięć procka czyli 1,25 na sztywno, do 412 bez problemowo szło a pamiątki na 1180:) niestety chyba płyty gigabyta na p35 nie lubią radeonów:( może to wina zasilania szyny pci-e na płycie(jak wiadomo radki trochę więcej ciągną), bo już nic innego mi do głowy nie przychodzi. Może macie jakiś pomysł?? po wielu próbach chyba udało mi się rozwiązać problem:P jak na razie wszystko stabilne na fsb 410 i vcore 1,25:) pamięci na 1025. pamięci ustawiłem na sztywno tzn timingi i pozostałe ustawienia też i jak na razie mogę bez problemowo podnosić fsb i napięcia bez resetu bios-a spróbuj może u ciebie też będzie hulać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krymtON Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Problem rozwiązałem. Wystarczyło przestawić PEG ze 100MHz na 105MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...