Skocz do zawartości
krymtON

E8400 + Ep35-ds3p + Hd4870 - Problem Z Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Podobny temat zakładałem na innym forum, niestety nikt nie był mi w stanie pomóc. Sprawa wygląda tak:

- C2D E8400 E0 + Scythe Mugen

- Gigabyte EP35-DS3P rev 2.1 (praktycznie to samo co DS4 - poza innym chłodzeniem), bios F3, F5, najnowszy to F6beta, ale nie wrzucałem z racji, że to beta.

- Sapphire HD4870 512MB, referencyjny, obie wtyczki 6pin wpięte

- A-Data 2x2GB Extreme 800MHz 4-4-4-12

- Silverstone Strider 750W + fanswap na Noctue NF-P12-1300

- Antec Three Hundred + 4x120mm + 140mm Zephyr

- 2 dyski + dvd (nieistotne)

- Vista Buissnes x64 (wcześniej XP x86, ale objawy te same)

Problem mój polega na tym, że gdy nic nie jest podkręcone komp zachowuje się zupełnie normalnie, w pełni stabilny i chłodny. Problemy zaczynają się przy podkręcaniu. Gdy ustawię procka na 400x9 (3,6GHz), napięcie stock, RAM 1:1 z CL4-4-4-12, to przy pierwszym odpaleniu komp wstaje, przechodzi wszelkie Prime'y, MemTesty, Furmarki, 3DMarki itp przez kilka godzin. Słowem - 100% stabilnie.

Ale gdy tylko kliknę start -> uruchom ponownie i komp się zaczyna uruchamiać ponownie, to już tak fajnie nie jest. Mianowicie wszystko działa normalnie poza kartą graficzną, która ustawia obroty wiatraka na 100% i tak zostaje, a monitor w stanie czuwania, nie widać żadnego ekranu POST, itp. Komp jest w tym stanie aż go wyłączę Powerem, choć słychać jak dysk chodzi i system się uruchamia.

To samo dzieje się po wciśnięcie resetu na obudowie. Nawet wyłączenie kompa i ponowne jego włączenie nie pomaga. Muszę odczekać kilka minut z wyłączonym kompem, dopiero wtedy system wstaje.

Co już testowałem:

- zasilacz Corsair 520W - objawy identyczne

- inny Radeon HD4870 PowerColor - efekt identyczny

- GeForce 7600GS - komp działa tak jak powinien

- zamiana slotów RAM - nie pomogła

- wrzuciłem 2xHD4870, spiąłem w CF, proca postawiłem na 4GHz i komp odpalił, potestowałem 3DMarki, Orthosa, itp, a po restartach ten sam objaw...

W BIOSie ustawienia wyglądają mniej więcej tak:

- FSB 400, mnożnik 9

- PCIE frequency - 100MHz

- C.I.A. 2 - disabled (CPU Intelligence Accelerator)

- Performance Enchance - Standard lub Turbo - efekt ten sam

- System Memory Multiplier - 2:2

- Timingi - 4-4-4-12, reszta auto

- System Voltage Control - Manual

- DDR2 OverVoltage - +0,2V (pamięci wymagają 2V do 4-4-4-12)

- PCIE OverVoltage - Normal

- FSB OverVoltage - Normal

- (G)MCH OverVoltage - Normal

- Loadline Calibration - Disabled

- CPU Voltage - Normal (1.25V, przy 4GHz ~1,33V)

Co może być nie tak? Co sprawdzić? Co i jak ustawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem, i podobną konfigurację:

c2duo e8400 + mugen

sapphire 4870 512mb

cruciall 1066

gigabyte ep p35-s3g

zasilacz chieftec 850

tylko ze u mnie po podniesieniu fsb do 400 (i nawet na 334) komp czasami wstaje karta odpala na chwilkę i restart a bios wraca do deafult-owych ustawień.

czasami jednak podnosi się po podniesieniu fsb do 400 i jest stabilnie. Temperatury są oki w spoczynku mam 35 stopni na rdzeniach a w stresie 45, 47, na gpu w idlu 38 a w stresie 50.

Dodam że jak miałem geforca 9600gt to wszystko śmigało jak należy, a fsb bez zmiany napięć procka czyli 1,25 na sztywno, do 412 bez problemowo szło a pamiątki na 1180:)

niestety chyba płyty gigabyta na p35 nie lubią radeonów:( może to wina zasilania szyny pci-e na płycie(jak wiadomo radki trochę więcej ciągną), bo już nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Może macie jakiś pomysł??

po wielu próbach chyba udało mi się rozwiązać problem:P

jak na razie wszystko stabilne na fsb 410 i vcore 1,25:) pamięci na 1025.

pamięci ustawiłem na sztywno tzn timingi i pozostałe ustawienia też

i jak na razie mogę bez problemowo podnosić fsb i napięcia bez resetu bios-a

spróbuj może u ciebie też będzie hulać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi