Skocz do zawartości
slavok

Moje Diy - Czyli Alternatywa Dla Drogiego Zestawu Stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po wieeeelu miesiącach w końcu udało mi się ukończyć mój projekcik DIY zamierzenia były takie by zrobić to w ciągu miesiąca max 2, jednak okazało się to

niewykonalne ze względu na brak czasu... no ale w końcu się udało, chociaż jeszcze nie do końca bo brakuje kolców, no ale już zamówione piękne w kolorze

grafitu :)

do rzeczy

Co to w ogóle jest ano jest to dość mocno zmodyfikowany klon Ostinato 2000, miał być klon ale po przeczytaniu wielu tematów na różnych forach doszedłem

do wniosku, że przyda się kilka modyfikacji

A wiec po kolei co uległo zmianie w stosunku do oryginału, największa zmiana to kopułka d27 została zastąpiona przez d25ag kopułka metalowa, podobno gra

o wiele lepiej i precyzyjniej (nie wiem nie słyszałem d27) wiadome, że zmiana kopułki pociągnęła za sobą zmiany w zwrotnicy, zwrotnica wykonana wg

projektu wyhaczonego na forum audiostereo robiona na słuch, aczkolwiek ostatnio pomierzona i okazało się, że zrobiona dobrze.

Elementy zwrotnicy z zam, w polinku:

cewka powietrzna: 1665		  0.52 mH  0.590 Ohm dr-0.70 /  5,82 / 2sztcewka rdzeniowa: 5130		  1.50 mH  0.180 Ohm dr-1.20 / 16,13 / 2sztJantzen Audio Denmark   Cross-cap  400/ 3.90 5,69 / 2sztJantzen Audio Denmark   Cross-cap  400/ 4.70 6,56 / 2sztMET-TY 5/ 3.30 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.30 Ohm J / 0,51 2sztMET-TY 5/ 4.70 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 4.70 Ohm J / 0,51 2sztMET-TY10/ 6.80 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 6.80 Ohm J / 1,63 2sztRURA BASS900024 fi-68x160mm.Czarny polipropylen. 4,32					   /	2sztC4/GN/TER-803C Terminal 803C (bi-wiring) z uszczelka - 4 zlocone zlacza 12,93 /   2szt

Kable Jantzen'a i procaba.

Kolejna zmiana to litraż w jakim pracuje m18wh u mnie jest to niecałe 19 litrów a nie 30 jak w ost.

cóż to by było na tyle

czyli mamy

Vify d25ag + m18wh w 18 litrach.

Obudowa

wykonana z 22 milimetrowego mdf'u z przegrodą pomiędzy d25 i m18 oraz z pochyloną dolną przegrodą w komorze w której pracuje m18wh, wszystko klejone na

jowacollu (taki klej do drewna) i skręcane konfirmantami, miejsca śrub, łączenia płyt zaszpachlowane i wyszlifowane, miejsca pod głośniki wycięte

wyrzynarką, wcześniej za pomocą cyrkla do wiertarki wycięte wyżłobienia pod wyfrezowanie następnie materiał wybrany frezarką.

Przetworniki przykręcone za pomocą śrub imbusowych.

Obudowy oklejone naturalną okleiną palisander (droga i paskudna w obróbce okleina... ale za to bardzo piękna z wspaniałym rysunkiem) okleina klejona na wikolopodobnym kleju, (nie moment ze względu na to, że zesłyszałem od stolarzy, że moment lubi puszczać po paru latach, zwłaszcza jak głośniczki stoją gdzieś koło grzejnika) klej nakładany na liście i

na obudowę następnie liście na obudowę na przeciwległe ściany na to płyty i ściski meblarskie, tak zostawione na całą noc i w kolejny dzień kolejne

przeciwległe ściany... samo okleinowanie zajęło prawie tydzień, okleina wyszlifowana, następnie nałożone trzy warstwy lakieru półmatowego za pomocą

wytłumienie jak na razie z gąbki bo nie miałem nic innego, ale spełnia swoją role nie ma nieprzyjemnego pogłosu i dudnienia.

pistoletu natryskowego.

Odsłuchy:

Nie miałem wcześniej do czynienia z sprzętem dobrej klasy ale jak dla mnie e głośniczki grają rewelacyjnie, bass nie powala ale jest go tyle ile ma być d25 wykazuje się wspanialą detalicznością i czystością brzmienia, jestem bardzo zadowolony z tych głośniczków, cały czas się wygrzewają ale z godziny na godzine jest coraz przyjemniej.

Zestaw napędzam Yamaszką AX-500 charakteryzującą się czystym neutralnym brzmieniem.

Koszty:

Przestałem liczyć po zakupie przetworników ale coś około 1200zł

sam fornir kosztował ponad 2 stówki, ale nie było to tak bardzo odczuwalne bo wydatki rozłożyły się w czasie

teraz kilka fotek:

trzeba kliknąć w miniaturkę by powiększyć zdjęcie:

Dołączona grafika

fotka po frezowaniu

Dołączona grafika

tutaj wycinanie otworów pod terminale

Dołączona grafika

Pierwsze przymiarki

Dołączona grafika

Zworki może nie zasługują na miano miss zworek ale spełniają swoją role.

Dołączona grafika

Pierwsze przymiarki

Dołączona grafika

Montaż zwrotnic w obudowach

Dołączona grafika

Montaż przetworników (pod m18 przyklejone uszczelki piankowe do uszczelniania szyb, bardzo dobre uszczelnienie i przede wszystkim tanie jak barszcz)

Dołączona grafika

Rurki BR poszerzone na końcu w celu wyeliminowania gwizdania podczas przepływu powietrza.

Dołączona grafika

Takie wkręrteczki to genialna sprawa w miejscach gdzie nie ma miejsca na wbijane nakrętki z kolcami

NO I EFEKTY KOŃCOWE:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

tutaj fota obudowy bez przetworników

brakuje jeszcze kolców ale na dniach mają przyjść bo już zamówiłem :)

Wnioski końcowe, DIY uczy bardzo dużo, uczy wytrwałości i cierpliwości, no i umiejętności manualnych :D najważniejsze to się nie napalać bo jak się napalimy i będziemy chcieli zrobić projekt w "dwa dni" to nie dość, że nic z tego nie wyjdzie to jeszcze będziemy musieli poprawiać 10 razy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi