Skocz do zawartości
Memphis

Wreszcie...i znów problemy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie mam w pełni sprawnego Linuxa. I nic w nim mi nie sprwia problemów. To jest MDK 9.1. Tylko proszę się nie śmiac ! :oops: :lol: Mam z nim tylko jeden problem. Strasznie obciąża mi system. W tej chwili mam ueuchomione: Jedno okno przeglądarki Galeon, komunikator Gaim imonitor systemu. Używam Gnome 2.2. Mam Celka 633 i 256 mb ramu, a wtej chwili zużycie ramu mam 81 %. I to jest najmniejsze zuzycie jakie zanotowałem. Wiem, ze X' y są pamięciożerne, ale aż tak ? Nie wiem też, które procesy mge wyłączyć. Np: sh -> galeon-binzajmuje 30 mb pamięci. wombat 6.3 mb, gconfd-2 7,3 mb. pamięcożerne są jeszcze metacity i multiload-applet-2. Które z nich mogę wyłączyć i co mogę zrobic w celu odciążenia systemu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że możesz wyłączyć galeona - to jest przeglądarka, choć nie jestem do końca przekonany, bo używam KDE. Co do pamięci to u mnie zauważyłem, że linux sam przydziela sobie prawie całą dostępną pamięć (pamięc dla programów, bufory dyskowe itd...), ale tak naprawdę to używa mniej niż połowę tej pamięci - resztę przydziela programom, gdy jej potrzebują. Ja też mam 256 MB ramu i w KDE mam jakies kilka procent wolnej pamięci, a jakieś 64-80 MB zarezerwowane jest dla programów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi