Memphis Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Wreszcie mam w pełni sprawnego Linuxa. I nic w nim mi nie sprwia problemów. To jest MDK 9.1. Tylko proszę się nie śmiac ! :oops: :lol: Mam z nim tylko jeden problem. Strasznie obciąża mi system. W tej chwili mam ueuchomione: Jedno okno przeglądarki Galeon, komunikator Gaim imonitor systemu. Używam Gnome 2.2. Mam Celka 633 i 256 mb ramu, a wtej chwili zużycie ramu mam 81 %. I to jest najmniejsze zuzycie jakie zanotowałem. Wiem, ze X' y są pamięciożerne, ale aż tak ? Nie wiem też, które procesy mge wyłączyć. Np: sh -> galeon-binzajmuje 30 mb pamięci. wombat 6.3 mb, gconfd-2 7,3 mb. pamięcożerne są jeszcze metacity i multiload-applet-2. Które z nich mogę wyłączyć i co mogę zrobic w celu odciążenia systemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majiin Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Wydaje mi się, że możesz wyłączyć galeona - to jest przeglądarka, choć nie jestem do końca przekonany, bo używam KDE. Co do pamięci to u mnie zauważyłem, że linux sam przydziela sobie prawie całą dostępną pamięć (pamięc dla programów, bufory dyskowe itd...), ale tak naprawdę to używa mniej niż połowę tej pamięci - resztę przydziela programom, gdy jej potrzebują. Ja też mam 256 MB ramu i w KDE mam jakies kilka procent wolnej pamięci, a jakieś 64-80 MB zarezerwowane jest dla programów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...