Skocz do zawartości
dejfit

Zmiana Wentylatorów 120mm I 140mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie wentylatory polecacie 120mm oraz 140mm na podmianę. Priorytet cisza! Żadnych drgań, wibracji, terkotania etc. Przepływ w rozsądnym zakresie.Chłodzimy starszy sprzęt, nie potrzeba huraganu. Tak sobie myślę nie sztuka dać wentylator na 3v tak aby w ogóle nie ruszał powietrza i nie sztuka zapłacić 70 pln za wentylator! Dołączone do Antec'a nawet na LOW mi przeszkadzają, ponadto ta 140mm wprawia w drgania górną część obudowy. Proszę podpowiedzieć jakie są wasze typy.

O kwocie na razie nie rozmawiamy wolałbym nie płacić 70pln za wentylator, ostatecznie tak zrobię pod warunkiem, że ktoś mnie merytorycznie przekona..

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. W szafie zalegają mi 2 zalman'owskie fanmate'y. Zastanawiam czy w przypadku Scythe nie wziąć wersji 1450 rpm jak będzie za głośno to przykręcę na ~5-7v. Ile Scythe 12mm 1450 RPM@12v może mieć RPM@5v ? Zależność napięcie-RPM jest liniowa ?

Jeszcze jedno pytanie czy budowa tych wiatraków jest taka sama ? Pytam o Scythe 120mm w wersji 800RPM i 1450RPM.

-=YoGi=- wiesz już przy jaki min v. startują ?

Edytowane przez dejfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. W szafie zalegają mi 2 zalman'owskie fanmate'y. Zastanawiam czy w przypadku Scythe nie wziąć wersji 1450 rpm jak będzie za głośno to przykręcę na ~5-7v. Ile Scythe 12mm 1450 RPM@12v może mieć RPM@5v ? Zależność napięcie-RPM jest liniowa ?

Jeszcze jedno pytanie czy budowa tych wiatraków jest taka sama ? Pytam o Scythe 120mm w wersji 800RPM i 1450RPM.

-=YoGi=- wiesz już przy jaki min v. startują ?

oba sa identyczne, roznia sie tylko rezystorem regulujacym obroty. u mnie 800rpm startuje z 5V. nizej nie sprawdzalem, bo nie mam czym. mozesz poczytac mini test, ktory gdzies tu jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nizej nie sprawdzalem, bo nie mam czym. mozesz poczytac mini test, ktory gdzies tu jest :)

A jakbyś poprowadził napięcie z lini 3,3v ? Realne aby wystartował ?

Znacie jakieś kontrolery umożliwiające podanie <5V ? Przejrzałem kilka wszystkie mają od 5v-12v, niektóre nawet 7v-12v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacie jakieś kontrolery umożliwiające podanie <5V ? Przejrzałem kilka wszystkie mają od 5v-12v, niektóre nawet 7v-12v.

Sunbeam Rheobus, albo konstrukcja własna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak nisko zjeżdża z obrotami ta wersja 1,450 rpm, podłączona pod 5V ??

Jako 140mm, wezmę chyba Acutake FAN140, ale czy jest równie cichy, czy lepiej wmontować Gentle Typhoon ??

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem teraz w stanie podlaczyc 3V, moze jak bede mial troche czasu do zabawy. 1450 powinien wystartowac, 800 chyba nie, no ale nie przesadzam bo nie sprawdzilem.

@pci

Typhoon wieje mocniej i jest cichszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kontrolera to Scythe Kaze Master od 3,7V do 12V.

A co do Typhoona niema przeciw skazań, typu praca w pionie/poziomie ??

Najbardziej by mi odpowiadała wersja 1150 RPM, ale niema jej nigdzie w sprzedaży :/

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kontrolera to Scythe Kaze Master od 3,7V do 12V.

A co do Typhoona niema przeciw skazań, typu praca w pionie/poziomie ??

Najbardziej by mi odpowiadała wersja 1150 RPM, ale niema jej nigdzie w sprzedaży :/

u mnie pracuje w poziomie. nie widze zadnej roznicy, czy pion czy poziom. identycznie cicho i stabilnie. a do tego podwojne kulkowe lozysko, co mowi samo za siebie o wytrzymalosci wentylka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi