dejfit Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Witam, Jakie wentylatory polecacie 120mm oraz 140mm na podmianę. Priorytet cisza! Żadnych drgań, wibracji, terkotania etc. Przepływ w rozsądnym zakresie.Chłodzimy starszy sprzęt, nie potrzeba huraganu. Tak sobie myślę nie sztuka dać wentylator na 3v tak aby w ogóle nie ruszał powietrza i nie sztuka zapłacić 70 pln za wentylator! Dołączone do Antec'a nawet na LOW mi przeszkadzają, ponadto ta 140mm wprawia w drgania górną część obudowy. Proszę podpowiedzieć jakie są wasze typy. O kwocie na razie nie rozmawiamy wolałbym nie płacić 70pln za wentylator, ostatecznie tak zrobię pod warunkiem, że ktoś mnie merytorycznie przekona.. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 O ile ci na 3V wystartuje. 120 - Scythe Gentle Typhoon 800 rpm 140 - SilentiumPC Zephyr na 5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Polecam jak wyzej. 800 GentleTyphoon na 12V bardzo ladnie pracuje i nawet jej nie uzlyszysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejfit Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. W szafie zalegają mi 2 zalman'owskie fanmate'y. Zastanawiam czy w przypadku Scythe nie wziąć wersji 1450 rpm jak będzie za głośno to przykręcę na ~5-7v. Ile Scythe 12mm 1450 RPM@12v może mieć RPM@5v ? Zależność napięcie-RPM jest liniowa ? Jeszcze jedno pytanie czy budowa tych wiatraków jest taka sama ? Pytam o Scythe 120mm w wersji 800RPM i 1450RPM. -=YoGi=- wiesz już przy jaki min v. startują ? Edytowane 10 Stycznia 2009 przez dejfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedzi. W szafie zalegają mi 2 zalman'owskie fanmate'y. Zastanawiam czy w przypadku Scythe nie wziąć wersji 1450 rpm jak będzie za głośno to przykręcę na ~5-7v. Ile Scythe 12mm 1450 RPM@12v może mieć RPM@5v ? Zależność napięcie-RPM jest liniowa ? Jeszcze jedno pytanie czy budowa tych wiatraków jest taka sama ? Pytam o Scythe 120mm w wersji 800RPM i 1450RPM. -=YoGi=- wiesz już przy jaki min v. startują ? oba sa identyczne, roznia sie tylko rezystorem regulujacym obroty. u mnie 800rpm startuje z 5V. nizej nie sprawdzalem, bo nie mam czym. mozesz poczytac mini test, ktory gdzies tu jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejfit Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 nizej nie sprawdzalem, bo nie mam czym. mozesz poczytac mini test, ktory gdzies tu jest :)A jakbyś poprowadził napięcie z lini 3,3v ? Realne aby wystartował ? Znacie jakieś kontrolery umożliwiające podanie <5V ? Przejrzałem kilka wszystkie mają od 5v-12v, niektóre nawet 7v-12v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 A jakbyś poprowadził napięcie z lini 3,3v ? Realne aby wystartował ? Znacie jakieś kontrolery umożliwiające podanie <5V ? Przejrzałem kilka wszystkie mają od 5v-12v, niektóre nawet 7v-12v. Sunbeam Rheobus, albo konstrukcja własna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 A lepszy jest ten Gentle Typhoon, czy S-flex, bo rozważam zakup któregoś z nich?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Gentle Typhoon jest cichszy i mocniej wieje na tych samych obrotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 (edytowane) A jak nisko zjeżdża z obrotami ta wersja 1,450 rpm, podłączona pod 5V ?? Jako 140mm, wezmę chyba Acutake FAN140, ale czy jest równie cichy, czy lepiej wmontować Gentle Typhoon ?? Edytowane 13 Stycznia 2009 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 A jakbyś poprowadził napięcie z lini 3,3v ? Realne aby wystartował ? Znacie jakieś kontrolery umożliwiające podanie <5V ? Przejrzałem kilka wszystkie mają od 5v-12v, niektóre nawet 7v-12v. nie jestem teraz w stanie podlaczyc 3V, moze jak bede mial troche czasu do zabawy. 1450 powinien wystartowac, 800 chyba nie, no ale nie przesadzam bo nie sprawdzilem. @pci Typhoon wieje mocniej i jest cichszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 (edytowane) Co do kontrolera to Scythe Kaze Master od 3,7V do 12V. A co do Typhoona niema przeciw skazań, typu praca w pionie/poziomie ?? Najbardziej by mi odpowiadała wersja 1150 RPM, ale niema jej nigdzie w sprzedaży :/ Edytowane 13 Stycznia 2009 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Co do kontrolera to Scythe Kaze Master od 3,7V do 12V. A co do Typhoona niema przeciw skazań, typu praca w pionie/poziomie ?? Najbardziej by mi odpowiadała wersja 1150 RPM, ale niema jej nigdzie w sprzedaży :/ u mnie pracuje w poziomie. nie widze zadnej roznicy, czy pion czy poziom. identycznie cicho i stabilnie. a do tego podwojne kulkowe lozysko, co mowi samo za siebie o wytrzymalosci wentylka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 A gdzie można nabyć wersję 1150 RPM?? I ile się kręci ten wentyl 1450RPM puszczony na 5v ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Szczerze powiem to nigdzie nie widziałem tego 1150rpm do kupienia. U siebie mam jedną sztukę na próbę 1450rpm która jest puszczona na 5V i ma 600rpm. Moim zdaniem wersja 1450rpm jest optymalny rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 A jak dmucha na tych 600rpm ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Moim skromnym zdaniem (tak miałem wrażenie) dmucha trochę lepiej od SlipStream ustawionego na 800rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...