Skocz do zawartości
foxe

Modernizacja Pc Na Raty :p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

postanowilem zmodernizowac troche moj PC bo juz troszke wiekowy (przez 3 lata dorobil sie tylko lepszego ramu :P) i tu mam pytanie co zmienic najpierw w tym zestawie (patrz sygnaturka)? dodam odrazu ze planuje wymiane:

ALBO

procek (brak konkretow ale dobry do oc)

MoBo (j.w )

RAM (najlepiej 3GB ew jak wyjdzie Windows 7 to 6-8GB czyli plyta powinna tyle obsluzyc)

ALBO

tylko Grafa (myslalem o HD4870 i w przyszlosci chcialbym zmienic na HD4870x2 bo zadne SLI i CF mnie nie interesuja :P)

kwota raczej blizej nie okreslona ale max 1000zl

ja sklaniam sie ku grafie (chcialbym pograc w GTA IV) jednak za 2-3 miechy zmienie reszte wiec moze wstrzymac sie z grafa i najpierw wymienic ten pierwszy zestew

PSU zamowilem Tagan TG600-BZ 600W wiec raczej z zasilaniem nie powinienem miec problemow (jesli sie myle to tez moge zeminc bo taganek okazyjnie kupiony wiec nie strace na nim jakbym chcial sprzedac)

a i nie wiem czy wazne info ale planuje kolo maja czerwca (zobaczymy jak z PLNmi bede stal) zrobic chlodzenie wodne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho najlepiej wymienić CPU+MB+RAM na początek , a kilka miesięcy przesiedzieć na tej 6600GT .

Kupowanie HD4870 do tego A64 mija się z celem .

E 5200 - 299 zł

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł

Zalman STG-1 - 25 zł

Asus P5Q-L Pro albo P5QL-E - 315 zł lub 360 zł

A-Data 2x2GB 800 Mhz CL4 EE - 199 zł

Razem : 928 zł / 973 zł

Ceny z esc.pl , koszt przesyłki 15 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienisz procek+mobo, nie pograsz sobie w gta. Grafika nie wyrobi.

Zmienisz grafike na 4870, nie pograsz sobie w gta. Procek nie wyrobi. W 4870@wykrecona+E8400@stock=gta sie tnie...

Co do tych 6GB ramu dla Win7.

Windows7 potrzebvuje ~1GB ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho najlepiej wymienić CPU+MB+RAM na początek , a kilka miesięcy przesiedzieć na tej 6600GT .

Kupowanie HD4870 do tego A64 mija się z celem .

E 5200 - 299 zł

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł

Zalman STG-1 - 25 zł

Asus P5Q-L Pro albo P5QL-E - 315 zł lub 360 zł

A-Data 2x2GB 800 Mhz CL4 EE - 199 zł

Razem : 928 zł / 973 zł

Ceny z esc.pl , koszt przesyłki 15 zł .

ok fajny zestawik tylko pytanie czy kupowac dodatkowe chlodzenie skoro mam zamiar wlozyc wc? bo mysle ze box narazie wystarczy jak nie bede krecil

Zmienisz procek+mobo, nie pograsz sobie w gta. Grafika nie wyrobi.

Zmienisz grafike na 4870, nie pograsz sobie w gta. Procek nie wyrobi. W 4870@wykrecona+E8400@stock=gta sie tnie...

powiem tak na tym co mam teraz GTA IV chodzi ale grac sie nie da bo strasznie scina i muli dysk

Co do tych 6GB ramu dla Win7.

Windows7 potrzebvuje ~1GB ramu

wiem ze potrzeba ok 1GB ale ja bede potrzebowal do grafiki wiecej a max teraz moge dac 4GB bo system wiecej nie przyjmie (no chyba ze Vista ale to dla mnie by byla kara pracowac na Viscie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie , przeoczyłem to że masz zamiar zakładać WC .

W takim razie chłodzenie wystarczy BOX , skoro zostanie ci 120 zł to warto by było dołożyć do E 5300 , podobno są na nowej , lepszej rewizji .

Przy ~ 4 GB ramu XP ledwo wystarczy ( będzie widział tylko jakieś 3,25-3,5 GB ) , zaś XP X64 to przerobiony W2003 X64 , dzieli te same problemy co W2003 , jest tylko w wersji EN i nie ma i nie będzie finalnej wersji .

Do czasu wyjścia W7 to Vista X64 przy 4+ GB ramu będzie koniecznością .

Do gier i zadań typowo domowych wystarczy 4 GB ramu spokojnie , do grafiki 2D/3D i obróbki A/V lepiej brać więcej GB .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sklaniam sie ku grafie (chcialbym pograc w GTA IV) jednak za 2-3 miechy zmienie reszte wiec moze wstrzymac sie z grafa i najpierw wymienic ten pierwszy zestew

PSU zamowilem Tagan TG600-BZ 600W wiec raczej z zasilaniem nie powinienem miec problemow (jesli sie myle to tez moge zeminc bo taganek okazyjnie kupiony wiec nie strace na nim jakbym chcial sprzedac)

GTA lepiej dziala kartach NV :( (ale moze ATI jakiegos patcha wyda oby:D) pozatym duzo zalezy od poroca (rdzeni i cash'u) mysle ze q6600 jest optymalnym wyborem pod tym katem napewno nie q8200. Q6600 rev G0 kreca sie czesto na 3.6 GHz pozatym przejrzyj sobie testy tego procka w innych grach nie wpada duzo gorzej od E8400, tyle ze dosc pradzozerny jest zapewne. Na allgro mozna wyrwac go za ~650zl

Edytowane przez venat0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no tak ale czy warto dla jednej gry brać quada? No nie wiem... Rozumiem jakby było więcej gier co wykorzysta te 4 rdzenie. Moim zdaniem niewarto sie to pchać.A bynajmniej nie w obecnym czasie. Zdecydowanie bardziej wolałbym e8400. W gta wydajnościowo może nieco gorszy a w połączeniu z dobrą grafą(hd 4870) stworzą idealny tandem ;)

Edytowane przez Mario_86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja narazie o quadzie nie myslalem:P ale z tego co widze to P5QL-E moze takie procki obsluzyc wiec na przyszlosc bedzie jak znalazl:P

obecnie sklaniam sie ku e5300 troche poczytalem o nim i wydaje mi sie ze jest spoko tylko jak z oc tego procka duzo sie da wycisnac?

plyta to tak jak pisalem P5QL-E chyba ze poleciccie cos innego dobrego do OC

ram wybralem Geil 4GB DDR2 800 Dual ale tylko dlatego ze proline nie ma a-data

Intel Dual-Core E5300 2.5 GHz s. 775 Box 339,00

Asus P5QL-E s.775 P43 345,00

Geil 4GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4 199,00

RAZEM 901 z przesylka

jesli ten ram jet gorszy to w esc.pl zestaw z a-data 920zl z przesylka

i zostaje jeszcze 80zl-100zl do zagospodarowania tylko na co? moze zostawic i do grafy pozniej dolozyc :P

a i mam jeszcze jedno pytanie:P moze zamiast e5300 wziac e8400? czy duza bedzie roznca w wydajnosci i oc? w sumie dolozyc bym musial jeszcze 100zl do tego 1k ktore zalozylem ale moze warto zeby procek na 2-3 lata starczyl a w sumie wyczytalm tu na forum ze ceny prockow po 18 stycznia maja p

przegladajac jeszcze forum wpadlem na procesor Intel Xeon E3110 w esc.pl 640zl a E8400 630zl. a wyczytalem ze E3110 jest lepszy do oc czy to prawda?

Edytowane przez foxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął E5200, Karakorum, pastę Zalmana, Kingston HyperX 2x2GB 800MHZ, P5QL-E / EP45-DS3L i zaoszczędzone pieniądze na grafikę, by się szybciej zebrało.

chyba musze pogrubic linijke o wc w pierwszym poscie:P

ale tak na powaznie czy te kingstony sa lepsze od a-daty?

a i pojawila sie nowa okolicznosc wiem ze w marcu ( dopiero:(:( ) dostane karte HD4879x2 czy w takiej sytuacji zestaw zostaje aktualny? znaczy:

E5200/E5300

P5QL-E

A-data 2x2GB CL4 800mhz/Kingston HyperX 2x2GB 800MHZ

czy moze lepiej wziac jednak tego Intela Xeon E3110? mial juz na dluzej spokoj z modernizacja kompa

ktos moze porownac te dwa procki i powiedziec czy bardzo duza jest roznica miedzy nimi? oczywiscie mile widziane porownanie z OC:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie bez Karakorum i tej pasty.

Tego HD4870x2 dostaniesz niezależnie, czy też sam go kupujesz?

Kupując tańsze części zaoszczędziłbyś na niego. O to mi właśnie chodziło.

Bo jak tak bez ograniczeń, to Xeon E3110, Asus P5Q Pro i Corsair XMS2 DHX 2x2GB 800MHZ....

BTW. też mam LG KU990. Mógłbyś mi powiedzieć na jakiej wersji softu masz tą kartę 4GB? Na niektórych stronach pisze, że max, to 2GB, więc nie chcę ryzykować (myślałem o kupnie 8GB).

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego HD4870x2 dostane niezaleznie od tego co teraz kupie:P

teraz mam powiedzmy 1000-1100 na procka plyte i ram z twojej propozycji wychodzi duzo wiecej :/

Intel Xeon E3110 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 649zł

Asus P5Q Pro /intel P45/ 495zł albo P5QL PRO /intel P43/ 315zł bo roznia sie tylko max FSB i pierwsza ma 2xPCI-E x16 ale jak ja bede mial HD4870x2 to chyba jedna PCI wystaczy a cena spadnie o 200zl

Corsair 4GB (2x2GB) PC800 CL4 XMS2 DHX 249zł

razem 1393/1213 - ew zmiana ram na A-data -50zl

albo sie wstrzymam jeszcze do lutego i moze wyskrobe te 300zl wiecej

no kurcze sam niewiem procek juz przesadzony i bedzie to E3110:P ale plytka i ram sie gryze bo duza roznica w cvenie przy plycie jest a chyba tekiej nie potrzebuje

@miquel707

mam soft v10g i smiga spokojnie tylko formatowac ja musisz na kompie bo fon ci sformatuje jako 2GB:P a podobniez 8GB tez pojdzie na tym sofcie tylko juz moze troche mulic ale nie koniecznie zalezy co na niej bedzie/ jesli moze to podam ci fajna stronke o tym LG'ku http://www.mygreatphone.com/forum/lg-ku990/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to bierz w takim razie P5QL-E. Do tego RAM Kingston HyperX 2x2GB 800MHZ.

U mnie pisze, że soft V10b, ale tak raczej nie jest, bo w serwisie LG wgrywali najnowszy soft, gdy zestaw słuchawkowy był reklamowany.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odswierzam temat bo w tym tygodniu juz na 100% zamawiam sprzet:P a i budzet mi sie troszke zmienil bo sprzedalem kilka rzeczy zbednych:P

w sumiem mam 2k ale wolal bym wydac ok 1500zl a 500zl odloze na WC albo ew jakis monitorek do 500zl bo teraz mam jakiegos starego 17"

Procek na 100% bedzie to xeon E3110

z plyta mam jeszcze problem bo znalazlem na allegro taka plytke http://www.allegro.pl/item523827637_matrav..._nowa_gwar.html

czy warta ja kupic za takie pieniadze? w esc.pl 559zl

ram tez sie wacham albo

OCZ 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Reaper EPP

albo cos innego ale tez na 1066MHz najlepiej jakies ramki dobre do OC bo jak zaloze WC to pojade na maxa:P

Edytowane przez foxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie o tych RAMach OCZ naczytalem sie juz troche ale statnio podobniez nie sa juz tak dobre jakosciowo jak na poczatku

jesli bylo by cos w podobnej cenie lepsze to chenie wymienie

a jeszcze jak kwestia zmonitorkiem.

za te 500zl chetnie bym wymienil moj moze jakis 19" albo i wiecej tylko musze biurko zmezyc czy miwejdzie wiekszy niz 19"

a wracajac jeszcze do tej plyty to ciekawa sprawa bo koles ktory ja sprzedaje ma tez nowa aukcje wystawiona za 519zl

czyzby ostatnia mozliwosc kupienia tak tanio? reszta na allegro ponad 520zl + przesylka oczywiscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będziesz miał 4870x2, to wypadałoby żeby obsługiwał monitor minimum 22". Godny polecenia to W2252TQ w agito za 660zł (ESC 699zł). Różnica między 22" a 19" jest spora i wg mnie warto dołożyć, a nawet wstrzymałbym się na Twoim miejscu z zakupem monitora, jeżeli nie możesz dołożyć do 22". Możesz kupić tańsze ramy- ich kręcenie nie daje wielkiego przyrostu wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam jeszcze pytanie o ram

czy lepiej wziac ramy z heatpipe czy zwykle z radiatorkami zaznacze ze chlodzenie wodne tez na ram pojdzie:P

a co do monitora to sie zdecyduje ale mysle ze w przyszlym miesiacu dopiero. iraczej ten co podales bo poczytalem tez troszke o nim i zeczywiscie fajny chyba ze ktos ma jeszce inne propozycje jakies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wreszcie zamowilem dzisiaj w esc.pl

Xeon E3100 690zl

p5q-e 559zl

i ram z allegro

OCZ Technology 4GB DDR2 2X2 1066MHz Reaper HPC CL5

ramki wyszly jakies 40zl taniej zprezsylka niz w esc

mysle ze zdazylem jeszcze przed podwyzka:P bo procek raczej juz nie stanieje a z tego co widze to plyta na alelgro juz poszla o jakies 30zl w gore:P

teraz bede przegladal monitory ale to dopiero na luty wiec jeszcze 2 tygodnie czasu

temat do zamkniecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i bardzo dobrze zrobiles, masz bardzo zarabisty sprzet starczy ci na dlugie lata, dlaczego ?? otoz:

xeon E3110 dwujajowiec bazujacy na architekturze penryn ktory podkreca sie ciut lepiej niz E8400 ze wzgledu na ciut nizsze napiecie zasilania :), przy takim procu 2 jaja i wierz mi ze nie potrzebujesz wiecej zarowno do pracy (jaka by one nie byla :) - chociazby konwersja filmow) jak i do grania, w tych rzeczach ZAWSZE PRIORYTETEM będzie szybkość taktowania i dopiero TUŻ za nim ilość rdzeni a pozniej inne bajery takie jak pojemnosc cache`u, na brak wielozadaniowosci ;) nie bedziesz mogl narzekac (napiszcie mi kto do ch.. ogłada jednoczesnie film i gra ;/ ??) ale jezeli bedziesz gral i cos konwertowal to (gra zawsze na 1 miejscu :D) konwersja troche zwolni (ale to nie problem zawsze mozesz troche podkrecic proca, w koncu to komp domowy a nie jakis SUPERKOMP kur.. z NASA ;)a po zatym rzadko kto ma xeona w desktopie domowym wiec przyswiecisz w towarzystwie jak przyjdzie co do czego :D

za plyte glowne tez chyle czolazarabisty chipset malo pradu zzera a oc siega do nieba :D bardzo duze osiagi magistrali FSB tym bardziej wazne ze twój proc ma zablokowany mnoznik wiec wybor idealny, poza tym plyta jak kazda inna z P45 bogate wyposazenie po za tym chwale wybor supportu DDR2 bo mozesz dowalic 8 giga za smiesznie niskie pieniadze :D a wtedy twoj komp nie przestraszy sie rzadnego systemu operacyjnego, nonsensem bylaby instalacja 32bitowych osow tylko 64

jezeli chodzi o pamiatki to takze swietny wybor, w pamiatkach liczy sie aby byla jak najwieksza czestotliwosc przy ja najnizszych opoznieniach wiec wszystko w twoich reakach oc czeka zwazywszy na to ze "zniwiarze" maja bardzo dobre chlodzenie

no i nareszcie HD4870X2 ten komponent starczy ci najdluzej (juz widze te komentarze ludzi probujacych byc na topie ze komponent bedacy czescia najbardziej rozwijajacego dzialu osprzetu komputerowego - kart graficznych poprostu :D nie mogl by przetrwac wiecej niz rok niebedac wypartym przez inne modele konkurencji najlagodniej to ujmujac, niepowinienes sie tym martwic no chyba ze jestes jakims maniakiem;

otoz malo ktory zdaje sobie sprawe z tego ze plynna rozgrywka zaczyna sie przewaznie od 20fps w gore oczywiscie :D

no i tak ujmujac argument potwierdzajacy teze ze 4870X2 "wiecznie zywy" powinien ci wystarczyc (bedziesz sie cieszyl grafika przez dlugie lata - gwarantuje)

bez wzgledu na to iule directxow wyjdzie (nawet w najnowszych grach ledwie wykorzystywany jest potencjal 9.0c a co dopiero 10 :D), a co do klatek na sekunde to bedzie jeszcze lepiej bo z biegiem czasu ( predzej czy pozniej) beda lepsze stery gry beda lepiej wykorzystywac dwa chipy graficzne i jescze jedno za niedlugo zostanie przez ati (za pomoca stero oczywiscie) aktywowany SIDEPORT ktory ma dac kopa wedlug moich nieoficjalnych spostrzezen moglby uwspolnic pamieci graficzna dla obu chipow wiec teraz jeden chip moglby uzywac nie 1 giga ale 2 giga pamieci graficznej :D

(PRAGNE ZAMIESCIC ZE NIE FAWORYZUJE ZADNEJ FIRMY STARAM SIE PRZEDSTAWIC OCENE OBIEKTYWNIE STWIERDZAJAC FAkTY I SPOSTRZEZENIA)

wiec jeszcze raz gratuluje

a tego posta dedykuje tym ktorzy chca cos zmienic w blaszaku ale nie sa pewni, i mam nadzieje ze choc troche pomoglem :D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi