acid_toXin_from_home Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Pytanie brzmi: Czy pamięć DDR pracuje zawsze (niezależnie od ustawień w BIOSie!) synchronicznie z szyną procesora? Mam ECS K7SA+L i CheepoBios, jeżeli ustawię max timingi pamięci to w 3DMarku mam 5500 pkt. (Duron 1GHz @ 1,1 GHz FSB 110MHz; pamięć 110MHz) jeżeli zmniejszę timingi i ustawię pamięć na 147MHz (procek pozostaje na FSB 110MHz) to wynik spada na 5200 pkt. Wychodzi na to, że spadek jest powodowany tylko zmniejszeniem timingów pamiątków (256MB DDR Elixir) a zwiększenie częstotliwości pamięci nic nie daje. Moja karta graficzna to GigaByte MAYA R9000. ...i przekroczę 6000 ]:-} Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Pytanie brzmi: Czy pamięć DDR pracuje zawsze (niezależnie od ustawień w BIOSie!) synchronicznie z szyną procesora? Mam ECS K7SA+L i CheepoBios, jeżeli ustawię max timingi pamięci to w 3DMarku mam 5500 pkt. (Duron 1GHz @ 1,1 GHz FSB 110MHz; pamięć 110MHz) jeżeli zmniejszę timingi i ustawię pamięć na 147MHz (procek pozostaje na FSB 110MHz) to wynik spada na 5200 pkt. Wychodzi na to, że spadek jest powodowany tylko zmniejszeniem timingów pamiątków (256MB DDR Elixir) a zwiększenie częstotliwości pamięci nic nie daje. Moja karta graficzna to GigaByte MAYA R9000. ...i przekroczę 6000 ]:-} NIe nie zawsze jest synchronicznie. tylko z uwagi na fakt że asynchroniczne taktowanie przy procesorach amd nic nei daje (abo daje bardzo mało) a ty jeszcze dodatkowo zmniejszyłeś timingi zanotowałeś spadek wydajności w 3dMarku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...