Martines82 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Parę dni temu kupiłem Samsunga T240HD na Agito.pl i zauważyłem, że z monitorem jest coś nie tak, otóż mam problem z "szarpaniem" obrazu w poziomie, wygląda to tak jakby jakby ktoś ciął nożyczkami obraz, szczególnie jest to widoczne jak poruszam otwartym oknem na czarnym tle, dziwne bo w pionie to zjawisko nie występuje. To jest to tzw. smużenie czy z matrycą jest coś nie tak? Monitor był podłączony przez Dsub i DVI - bez różnicy (zmiana sterowników do LCD i grafiki, jak i przeinstalowanie DXa nic nie dało). Zresztą na PS2 też jakby obraz "nie nadążał" - konsola podłączone jest do LCD zwykłym kablem (dołączonym przez producenta) - może to dlatego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Czy ustawiona rozdzielczość natywna i częstotliwość odświeżania obsługiwana przez monitor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Tak, 1920x1200 i 60 Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 A nie jest to czasem problem VSYNCa , ktory ma pewnie na OFF? W grach takie cos to norma jesli nie ma synchronizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 (edytowane) Ale jak synchronizacja w Windowsie? Zrobiłem filmik telefonem, jakość jest fatalna, na szczęście można dostrzec to "szarpanie" http://odsiebie.com/pokaz/1317159---c815.html Edytowane 12 Stycznia 2009 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 czy to nie jest kwestia input-laga? Wiem ze T220HD (zaznaczam że wersja HD czyli z TV tak jak w Twoim przypadku) ma na tyle dużego laga że użytkownik pisal tu z tydzien co sie dzieje ze przesuwa myszke a kursor za chwile dopiero sie przesuwa. Bo jak sądze sterowniki do grafiki masz wgrane i wlaczoną sprzętową akcelerację w windows? Na starym monitorze nie miales tego tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Ale jak synchronizacja w Windowsie? Zrobiłem filmik telefonem, jakość jest fatalna, na szczęście można dostrzec to "szarpanie" http://odsiebie.com/pokaz/1317159---c815.html w XP nie ma synchronizacji i jest to to typowe rwanie ekranu, trzeba się przyzwyczaić w grach można włączać wyłączać VSYNC http://pl.youtube.com/watch?v=L0ZhDGTVm4M&...re=channel_page Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 (edytowane) A nie da się coś z tym zrobić? (coś ustawić pod windowsem), strasznie mnie denerwuje to "ząbkowanie" okienka z lewej i prawej. Edytowane 12 Stycznia 2009 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 w XP nie ma synchronizacji i jest to to typowe rwanie ekranu, trzeba się przyzwyczaićPowiem Ci , ze wlasnie bawilem sie moim XP , przesuwam okna od Konnekta - mi nic nie rwie , przejscie jest plynne przy moim LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 (edytowane) Bo jak sądze sterowniki do grafiki masz wgrane i wlaczoną sprzętową akcelerację w windows? Na starym monitorze nie miales tego tak?Odinstalowałem stare stery, poprawiłem Driver Cleanerem i wgrałem najnowsze, przeinstalowałem DXa i wgrałem stery do LCD. Akcelerację mam włączoną, a na starym CRTku tego nie miałem. Zresztą napisałem wyżej, że na PS2 też mam ten problem (szczególnie widać to na God of War 2 - rwanie widać na całym ekranie). Edytowane 12 Stycznia 2009 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Powiem Ci , ze wlasnie bawilem sie moim XP , przesuwam okna od Konnekta - mi nic nie rwie , przejscie jest plynne przy moim LCD NIEMOŻLIWE na każdym LCD to miałem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zwracam honor , jest przy wolnym ruszaniu oknem , przy szybkim na pulpicie nie widzialem tego :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 (edytowane) A u mnie odwrotnie, im szybciej przesuwam oknem tym większe "ząbki" (wtedy to są raczej raczej kły). A na PS2 np. w God of War 2 to gdy szybko poruszam postacią to widzę to "rwanie" na całym ekranie, ale to możne wina ostro używanej konsoli, płyty lub złącza SCART (do LCD to raczej component by pasował). Edytowane 12 Stycznia 2009 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 (edytowane) Chyba jednak zwrócę monitor, nawet na filmach występują te szarpania, widać to nawet na odtwarzaczu VLC więc to nie wina kodeków. Edytowane 12 Stycznia 2009 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 ja na swojej iiyamie czsami mam "plywanie" obrazu przy niejednorodnych tlach. w grach i filmach tego nie widac, ale na forum czy w oknie gg obraz tak jakby drzy. czasami pomaga wylaczenie monitora a czasami nic to nie daje :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Chyba jednak zwrócę monitor, nawet na filmach występują te szarpania, widać to nawet na odtwarzaczu VLC więc to nie wina kodeków. bo to wina odtwarzacza, ja mam subplayera i nie ma żadnego rwania na filmach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 (edytowane) Sprawdziłem to zjawisko na starym kompie i na CRT LG f700b też mi tak rwie (wcześniej jakoś tego nie dostrzegałem), oczywiście po podłączeniu nowego LCD jest tak samo, czyli wszystko w normie. To chyba moja reakcja na duży rozmiar.... no i LCD (mój pierwszy) :) W RivaTuner ustawiłem Vsync na Always On i jest zdecydowanie lepiej (w grach)... tam jest jeszcze taka opcja: Prerender limit - ustawiona jest na 3, co to daje i czy zmienić tą wartość? Edytowane 13 Stycznia 2009 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 jaka masz karte graficzna?slabe zwyczajnie nie daja rady i to na nich bardzo czeste zjawisko....na nowych jest juz duzo lepiej - na viscie tego tak bardzo nie widze - na xp rwalo zdecydowanie bardziej jednak nie na tyle mocne zjawisko zeby draznilo nawet w grach mam acera p243w i 4850 na integrze intela(950) widac to duzo bardziej pewnie input lag tez dodaje cos od siebie no ale moj monitor raczej za duzego nie ma - w cs raczej jestem w pierwszej trojce:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 panowie nie wiem o co wam chodzi z tym input lagiem na t240hd i t220hd. mam 220hd i żadnego laga nie mam ani w grach ani na filmach i nic się nie rwie monit był podłączony do ps2 później do ps3 i było dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 panowie nie wiem o co wam chodzi z tym input lagiem na t240hd i t220hd. mam 220hd i żadnego laga nie mam ani w grach ani na filmach i nic się nie rwie monit był podłączony do ps2 później do ps3 i było dobrzeLAG to nie jest rwanie. A w filmie zauważyć laga to już trzeba być chyba na GOD mode ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 LAG to nie jest rwanie. A w filmie zauważyć laga to już trzeba być chyba na GOD mode ;) No chyba że jest to Dell'owskie 60ms+. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...