Skocz do zawartości
Nicolass

Ati Radeon HD4890 RV790 - Topowe 55 Nm Od Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że na radku testowałeś w dx 10.1?

no ma się rozumieć :wink:

taka sytuacja następuje w najwyższych detalach z AA włączonym,jako posiadacz CF nie jestem z tego zadowolony AMD skopało stery

no ma się rozumieć :wink:

taka sytuacja następuje w najwyższych detalach z AA włączonym,jako posiadacz CF nie jestem z tego zadowolony AMD skopało stery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy XFX Radeon HD 4890 1000M Black Edition to referencyjna konstrukcja? Chodzi mi o PCB, bo chcem zalozyc na niego Fullcovera i nie wiem czy bedzie pasowal.

Znalazlem jakis test, ale to chyba porownanie 2 kart XFX i nie wiem napewno czy ta druga to referent.

TEST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item686060396_xfx_ra...z_promocja.html

Przy takeij cenei nie rozumię ludzi ktozy na allegro kupują uzywane gtx260 (216 55nm) za ponad 600zł. chyba ze za tym faktem pzremawia mniejsze zuzycie energii przez geforca w trybie 2d. BTW czy w hd 4890 (tryb 2d) mozna dodatkowo obnizyc takty np pamięci z poziomu biosu?

Edytowane przez Tubal Kain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

6555308[/snapback]

lol zartujesz?:o

E-N-T-E-R to konto mieci_kras - jak wczoraj jej zablokowali na allegro konto,to wznowila swoje aukcje na tym drugim i kreci ludzi dalej - masakra.

imrch to rowniez cypr i ten sam patent (ludzie pisza, ze to ta sama ekipa).

Ogolnie sa 4 konta z tych cypryjskich walow:

miecia_kras, imrch, matravers i e-n-t-e-r

byly jeszcze chyba z 2, ale sa nie uzywane.

lol zartujesz?:o

E-N-T-E-R to konto mieci_kras - jak wczoraj jej zablokowali na allegro konto,to wznowila swoje aukcje na tym drugim i kreci ludzi dalej - masakra.

imrch to rowniez cypr i ten sam patent (ludzie pisza, ze to ta sama ekipa).

Ogolnie sa 4 konta z tych cypryjskich walow:

miecia_kras, imrch, matravers i e-n-t-e-r

byly jeszcze chyba z 2, ale sa nie uzywane.

To generalnie dziala tak:

Tutaj przyklad jak to dziala:

6641211[/snapback]

O tym ciagle pisze. Zaoszczedzi sobie ktos 20zl u tych 3ch kolesi (e-n-t-e-r aka miecia_kras, matravers i imrch), a potem bedzie mial problemy z Urzedem Skarbowym. wolny wybor lol. Tak samo nie wytlumaczysz sie, jak kupisz cos od zlodzieja [paserstwo].

i jeszcze ;

wojak33 (3) (Kupujący) Negatywny śro 01 lip 2009 10:51:16 CEST 648118136

Pokaż

Wielki negatyw za brak dowodu sprzedaży(faktury vat oraz gwarancji z orginalna pieczatką.Do tego kilkanaście e-male z pogróżkami i wyzwiskami.Towar sprzedawany jako nowy bez orginalnego opakowania.

[Odpowiedź z:czw 02 lip 2009 12:55:27 CEST] idiota naczytał się głupot konkurencji nawet treść mu podyktowali i wkleił tylko ;) KAŻDY DOSTAJE PISEMNA GWARANCJĘ on tez . KAŻDY DOSTAJE DOWÓD SPRZEDAŻY on też a FV na życzenie on jak stwierdził nie potrzebuje. NEGATYW I CZARNA LISTA

7mariusz8 (73) (Kupujący) Negatywny pią 26 cze 2009 12:53:09 CEST 652391160

Pokaż

Oto skrócony opis działania ENTERA: wystawić dużo tanich np kart graficznych zgarnąć kasę i dopiero zamawiać towar który nie istnieje. Nie dajcie się nabrać na niskie ceny. Polecam: http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=111746

[Odpowiedź z:pią 26 cze 2009 13:04:27 CEST] W skrócie kawał ch*** skopiował tekst od innego.Trzeba było mu jednak wysłać uszkodzoną i tak wybrał zwrot wpłaty którą otrzymał w ciągu 24h Inni też otrzymali zwroty a poprzedni kupujący z tego samego towaru są zadowoleni na 100%

ysyganicz (16) (Kupujący) Negatywny pią 26 cze 2009 01:02:25 CEST 652391160

Pokaż

Czekałe na kartę 18 dni i jej nie dostałem, bo ich po prostu nie było. Oto cała prawda o firmie E-N-T-E-R http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=111746

[Odpowiedź z:pią 26 cze 2009 01:16:52 CEST] Drugiego takiego idioty nigdzie nie ma.Trzeba było mu jednak wysłać uszkodzoną i tak wybrał zwrot wpłaty którą otrzymał w ciągu 24h Inni też otrzymali zwroty a poprzedni kupujący z tego samego towaru są zadowoleni na 100% NEGATYW !!!

Widzisz forme negow i odpowiedz? Sama konkurencja bo watek , o ktorym mowa w negach :

http://forum.pclab.pl/t396413.html

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna podstawowa zasada, bez opcji odbioru osobistego od razu brać wstecz

a teraz wracając do tematu

zwykły referencyjny 4890 ma możliwość zmiany napięć? jeśli nie to które wersje niereferencyjne mają? (tak z grubsza, trzy sztuki wystarczą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna podstawowa zasada, bez opcji odbioru osobistego od razu brać wstecz

a teraz wracając do tematu

zwykły referencyjny 4890 ma możliwość zmiany napięć? jeśli nie to które wersje niereferencyjne mają? (tak z grubsza, trzy sztuki wystarczą)

referent chyba nie ma, choc do konca sie nie orientuje. Z powodzeniem mozesz szukac bodaj XFX HD4890 XXX, ktora ma tak samo jak Black Edition 6+8 pin, i mozliwosc podbicie zasilania, przez mod biosu. Widzialem juz takie sztuki i robia tak samo 1000/4000 jak Black Edition.

Tak czy inaczej ja i tak poluje na Black Edition :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zapytać czym różnią się trzy niereferencyjne karty tego samego producenta - Sapphire.

A dokładnie chodzi mi o serię ATI Radeon HD 4890 w trzech odmianach:

-Atomic

-Toxic

-Vapor-x

1. Czy różnią się tylko i wyłącznie wyglądem i taktowaniem?

2. Wersja Vapor-x wygląda nieco inaczej, a więc czy jej chłodzenie jest lepsze od dwóch pozostałych?

3. No i ostatnie pytanie, czy kupując wersję z najniższym taktowaniem, dam radę ją podkręcić do możliwości Atomica? Oraz czy w ogóle dobrze się kręcą?

Mam zamiar kupić jedną z tych kart, mam dylemat i stąd moja prośba.

PS: Skierowano mnie z tym pytaniem tutaj.

Edytowane przez Best93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zapytać czym różnią się trzy niereferencyjne karty tego samego producenta - Sapphire.

A dokładnie chodzi mi o serię ATI Radeon HD 4890 w trzech odmianach:

-Atomic

-Toxic

-Vapor-x

2. Wersja Vapor-x wygląda nieco inaczej, a więc czy jej chłodzenie jest lepsze od dwóch pozostałych?

3. No i ostatnie pytanie, czy kupując wersję z najniższym taktowaniem, dam radę ją podkręcić do możliwości Atomica? Oraz czy w ogóle dobrze się kręcą?

Mam zamiar kupić jedną z tych kart, mam dylemat i stąd moja prośba.

PS: Skierowano mnie z tym pytaniem tutaj.

nie, nie tylko wygladem i taktowaniem, ale rowniez budowa.

tak,chlodzenie Vapora jest lepsze niz referencik.

nie, nie podkrecisz do atomica, poniewaz Atomic ma dodatkowe piny zasilania i do tego zmianiona sekcje zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak,chlodzenie Vapora jest lepsze niz referencik.

Chodziło mi o to, czy we wszystkich trzech kartach jest zastosowane chłodzenie Vapor-x ( to z parą), czy tylko w modelu oznaczonym fabrycznie Vapor-x. Bo w Atomicu i Toxic chłodzenie wygląda inaczej trochę. I to tylko wygląd, czy również parametry chłodzenia się różnią.

Z tego co czytałem, to Toxic ma dużo słabsze chłodzenie oraz o wiele głośniejsze.

Znalazłem taki test, jednak tylko 2/3 karty w nim są.

http://www.overclockersclub.com/reviews/sa...0_toxic_vaporx/

Jak znacie jakieś testy z choćby jedną z tych kart, to byłbym wdzięczny. Trudno znaleźć test ze wszystkimi trzema.

Edytowane przez Best93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakies namiary na sklep, w ktorym mozna dostac

XFX HD4890 Black Edition

lub

Sapphire HD4890 Atomic ????

w ddrII nie ma, a bachcomp, to jakis sklep zagadka. Raz pytasz, to jest, drugi raz to nie ma, a przy okazji naciagaja na jakies ciach!ly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yogi chcesz dobrej rady rozglądnij się za jakimś GTX275 to samo cię wyjdzie i będziesz miał lepiej.AMD wali ostatnio w H ze sterami a 9.7 to jedna wielka porażka,i żeby nie było to mówi posiadacz Radków.

Na 9.7 po włączeniu AA i Anizo notujesz 2x spadek wydajności względem 9.6 i tak ostatnio jest ze sterami coś naprawią coś zepsują.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yogi chcesz dobrej rady rozglądnij się za jakimś GTX275 to samo cię wyjdzie i będziesz miał lepiej.AMD wali ostatnio w H ze sterami a 9.7 to jedna wielka porażka,i żeby nie było to mówi posiadacz Radków.

Na 9.7 po włączeniu AA i Anizo notujesz 2x spadek wydajności względem 9.6 i tak ostatnio jest ze sterami coś naprawią coś zepsują.

1. Jak przeinstalowałeś stery?

2. Jakiego masz kompa?? Podaj konfiguracje

Ja z każdą zmianą sterowników odczuwam coraz większy przyrost i stabilność, no ale....

Widocznie po prostu pierw nie odinstalowales 9.6 a potem zainstalowales 9.7 i teraz masz zryte stery - tak to ATi napisalo niestety, i cie sie gryza sterowniki w systemie.

Edytowane przez ArreatPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak przeinstalowałeś stery?

2. Jakiego masz kompa?? Podaj konfiguracje

Ja z każdą zmianą sterowników odczuwam coraz większy przyrost i stabilność, no ale....

Widocznie po prostu pierw nie odinstalowales 9.6 a potem zainstalowales 9.7 i teraz masz zryte stery - tak to ATi napisalo niestety, i cie sie gryza sterowniki w systemie.

Dobre sobie odpal chłopie Lost Planet DX10 AA,anizo,2x spadek wydajności niż 9.6,WIC dx10 anizo AA,spadek wydajności o jedną rozdzielczość ,HawX nadal wtopa + kolejny spadek

A tu masz konfig i da coś ci do myślenia na temat czy stery dobrze zainstalowałem

Konfig

I mam mały problem bo nie wiem na jakich sterach testować 4770 :mur: :mur:

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre sobie odpal chłopie Lost Planet DX10 AA,anizo,2x spadek wydajności niż 9.6,WIC dx10 anizo AA,spadek wydajności o jedną rozdzielczość ,HawX nadal wtopa + kolejny spadek

A tu masz konfig i da coś ci do myślenia na temat czy stery dobrze zainstalowałem

Konfig

I mam mały problem bo nie wiem na jakich sterach testować 4770 :mur: :mur:

To ciekawe co mówisz, bo mi użytkowanie mówi totalnie co innego...

No, ale...

testowałeś na świeżym windowsie z od razu zainstalowanymi tylko i wyłącznie 9.7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe co mówisz, bo mi użytkowanie mówi totalnie co innego...

No, ale...

testowałeś na świeżym windowsie z od razu zainstalowanymi tylko i wyłącznie 9.7?

nie jestem nobem żeby instalować za każdym sterownikiem nowy system,wracając do 9.6 czy 9.5 problem znika w wyżej wymienionych grach.

No i to chce mi wmówić osoba z takim tematem

Instalacja Catalyst

jasno i wyraznie widać że sterowników nie śledzisz

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem nobem żeby instalować za każdym sterownikiem nowy system,wracając do 9.6 czy 9.5 problem znika w wyżej wymienionych grach.

No i to chce mi wmówić osoba z takim tematem

Instalacja Catalyst

jasno i wyraznie widać że sterowników nie śledzisz

Łał, potrafisz używać forum.

Przeczytałeś mój post kiedy popełniłem błąd przy instalacji Catalystów i nie wiedziałem co zrobić bo wszystkie moje metody zawiodły, i już stwierdzasz że się nie znam... Eh, nieważne. Zresztą tak, sam wiesz lepiej i masz jeszcze jakieś publikacje w necie ;p

EOT, temat jest inny, nie ma sensu się przepychać

Yogi:

to jest prywatny sklep we wro, moich znajomych

http://ankom-pclweb.systemb2b.com/Nav.Acti...=&ptv=&

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam na forum informacji czy aby to tylko u mnie czy może to typowy bug. Mam taki objaw w "World in Conflict", że po 15 góra 20 min gierka się wiesza. To samo na catalistach 9.6 oraz 9.7. Oczywiście WIC oryginał pathowany. A już się przymierzałem do drugiego 4890. Chyba jednak jeszcze poczekam.

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobny dylemat (właściwie to chciałem 4870x2 R700 Palita) - skończyło się na zakupie 2x Vapor-X. Do zalet zaliczyć należy chłodzenie - stara się utrzymać temperature GPU w okolicach max 80st. C efekt jest taki że od tygodnia licząc Milke przy GPU na 900MHz w największych upałach (35st.C w pokoju) wentylator pracował na 60-64% (ok. 3000rpm) , teraz utrzymuje się w granicy 55% (2600rpm), przy 48% (2050 rpm) dyski w SQD są głośniejsze - wszystko z automatu - na dobra sprawe mógbym na szytwno dać 50% i byłoby ok. Maksymalne OC testowałem w upały i nie miałem zbyt dużo czasu - zresztą jak dojedzie druga karta dopiero będe szukał max oc - na razie skończyło się na 940/1100 (było momentami 950/1125) - ale to wszystko przy tych upałach - fakt liczyłem że może z 1GHz na rdzeniu będzie a tu zawód ;) z drugiej strony do liczenia BOINC 900MHz i cisza wystarczą.

Jedną z wad tej karty jest to że nie podbijesz napieć przez bios z asus, podobnie przez RivaTuner i plugin - wszystko przez to że jest to nie referencyjna kontrukcja - pozostaje czekać na jakieś zmoddowane biosy bo czuje że na 1.4V chłodzenie da rade i 1GHz byłby (standartowo 1.3V GPU dostaje w 3D).

tutaj rdzeń poszedł podobnie do mojej widac musze jeszcze sprawdzić ile potrafi ram :)

i jego tempy przy furmarku i oc

Dołączona grafika

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz forme negow i odpowiedz? Sama konkurencja bo watek , o ktorym mowa w negach :

http://forum.pclab.pl/t396413.html

Masz rację, ale jest jeszcze zupełnie uczciwy referencyjny radeon 4890 Powercolora w solidnym sklepie WWW.ESC.PL za 739zł. Wg mnie 260 za 630zł można już bronić wyłącznie na zasadzie braku stówki bo wydajnościowo się chowa.

Ewentualnie mamy też 4870 powercolora z poprawionym chłodzeniem za 499zł, 131zł taniej niż 260 tka, więc obstrzał ATI jest z dwóch stron. Pragnienie nie ma szans.

Coi za dziwne czasy przyszły, że nV się opłaca jedynie w low endzie mówię o 9600 GSO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem w bachcompie XFX HD4890 cena bardzo dobra 690zł i raty nisko oprocentowane. Do końca tygodnia powinien dojść ze względu zakupu ratalnego. Zastanawiałem się nad gtx 275 zawsze miałem nvidie ale czas potestować coś innego :)

Mam pytanie do użytkowników czy można podnosić voltaż na tej karcie za pomocą rivatuner ? I czy można w rivie obniżyć taktowanie pamięci na minimum? Chodzi o to żeby w idle suwaki zmniejszyć na maksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem w bachcompie XFX HD4890 cena bardzo dobra 690zł i raty nisko oprocentowane. Do końca tygodnia powinien dojść ze względu zakupu ratalnego. Zastanawiałem się nad gtx 275 zawsze miałem nvidie ale czas potestować coś innego :)

Mam pytanie do użytkowników czy można podnosić voltaż na tej karcie za pomocą rivatuner ? I czy można w rivie obniżyć taktowanie pamięci na minimum? Chodzi o to żeby w idle suwaki zmniejszyć na maksa.

Nie przez raty trwa to tak długo. Ja chciałem odebrać sprzęt osobiście to usłyszałem, że mogę kartę odebrać za 3 dni, pomimo tego, że na stronie sklepu miała status dostępna.

Ściemniają i tyle.

Sorry za OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi