ugly Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Witam. Mam małą sieć: router z AP (AP1), do niego jest podpięty modem aDSL (WAN), potem kablem podpięty jest drugi AP (AP2). Do każdego APeka kilka komputerów (kablowo i po wifi). Każdy AP ma włączone DHCP. Interesuję mnie przekierowanie portów na komputer podłączony do AP2. Jak to zrobić? Wystarczy, że przekieruję port na AP1 na adres lokalny (a ten adres jest nadawany z DHCP z AP2) czy na AP1 muszę przekierować dany port na adres AP2, a potem na AP2 przekierować port na adres lokalny komputera ? czy może jakoś inaczej? :) mam nadzieje ze w miarę prosto opisałem :P Jeżeli ktoś miałby pojęcie o tym to z góry dzięki za odpowiedź/podpowiedź ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Ja mam problem ze zwykłym przekierowaniem ale wg teorii : Adsl jest u ciebie pierwszy wiec on tłumaczy adres lokalny na publiczny (adress translation) czyli AP1 i AP2 mające u siebie komputery maja swoją tablice routingową. Na AP2 w jego tablicy dopisujesz adres lokalny (w tym wypadku lepiej statyczny do przekierowania) a w modemie (z Routerem) wpisujesz dane AP2 jako forwada. Jak dobrze rozumiem to masz internet Adsl? czyli wg schematu: Internet---ADSL(modem)-----AP1/AP2----komputery. Tak mi się wydaje gdyż odwrotną drogą(lub tą samą porusza się każdy pakiet zewnętrzny/wewnętrzny). Jeżeli to AP1 jest ISP to nie kumam po co ten modem. Daj znać czy dobrze zrozumiałem opis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Przekierowywać trzeba na każdym urządzeniu, które robi NAT. Nie piszesz dokładnie... Czy modem ADSL jest w trybie mostu czy routera? Czy ten drugi AP to sam AP czy też AP z routerem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...