Skocz do zawartości
barteq50

Który Procek

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

jestem obecnie szczesliwym (lub nie) posiadaczem athlona 64 3000+. zamierzam go wymienic.

i tu moja prosba: czy moglibyscie mi doradzic na ktory z tych procesorow mam wymienic: athlona 6400+ czy 6000+. 6400+ jest w moim sklepie drozszy tylko o kilkadziesiat zloty, ale nie wiem tez, czy nie bedzie to wyzucenie pieniedzy w bloto. wybor padl juz na am2 (nie proponujcie prosze innych modeli: nawet nie wiecie, ile juz nad tym myslalem i ile mialem wersji :wink: ). wiec jak: doplacic do odrobinke lepszego 6400, czy nie przesadzac (w tym momencie roznica cen nie jest wazna, chodzi mi tylko o to czy to marketing czy naprawde jest jakas roznica) z gory dzieki wszystkim ;)

Edytowane przez barteq50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to zależy jaką ma resztę sprzętu. Jeśli jest on słaby to faktycznie lepiej wziąć tańszy procek, bo nie ma co inwestować droższego do kiepskiej reszty. Ja myślę, że odczuje się jakąś różnicę w wydajności, choć nie należy się spodziewać nie wiadomo czego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brac 6000 i podniesc mu fsb z 200 mhz na 216 mhz. Procek wejdzie na 3.2 ghz a kontroler pamieci wejdzie na pelne 800 mhz.

Zawsze te pare dych w kieszeni. OC rzedu 16 mhz jest wlasciwie kosmetyka, wiec nie destabilizuje calego zestawu...to tak, gdy ktos chcial napomknac o zgubnym dzialaniu OC :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nadal stoję przy swoim zdaniu. :) O podobną wartość podciągnąłbyś 6400+, więc to tak analogicznie idzie wszystko. Różnica w wydajności nie będzie zbyt duża, ale zawsze coś. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze autor tematu liczy sie z kazda zlotowka, dla tego polecilem amd 6000.

Sam takiego mialem i wiecej jak 3.2 ghz nie szedl. Wlasciwie szedl na 3.3, ale z dovoltowaniem a po co ?...

Teraz procek smiga u siostrzenca i jest caly pos... :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6000 i 6400 mają tyle samo l2 i l1 jedyna różnica to cena i 200ghz na rdzeń więc przy pozostałych 3ghz to nic, lekkie oc i po kłopocie a kase można przeznaczyć na lepszy, cichszy cooler i paste np.

Edytowane przez epilepsia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze autor tematu liczy sie z kazda zlotowka, dla tego polecilem amd 6000.

Sam takiego mialem i wiecej jak 3.2 ghz nie szedl. Wlasciwie szedl na 3.3, ale z dovoltowaniem a po co ?...

Teraz procek smiga u siostrzenca i jest caly pos... :lol2:

Myślę, że poszedłby spokojnie o 400 MHz(GHz :D) w górę. ;) Nawet jak kiedyś szukałem w necie, to w jakichś testach bez żadnego wzbogacania sprzętu o dodatkowe chłodzenie, wentylatorki, fan swapy, wszystko ładnie poszło o 400 MHz. :)

Zależy jeszcze czy kolega chce na nim pokazywać co to znaczy OC... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(w tym momencie roznica cen nie jest wazna, chodzi mi tylko o to czy to marketing czy naprawde jest jakas roznica

Więc każda złotówka nie liczy sie, zależy naprawde ile różnicy jest w cenie. 200MHz to jest dużo różnicy jak na słabe OC tych procków i ja bym brał 6400 jeżeli cena nie jest przesadzona. W tej chwili na Allegro nie ma ani jednego 'kup teraz' 6400+ i jest tylko jedna licytacja, więc weź też pod uwagę że jak bedziesz kiedyś go sprzedawał to będziesz panem mając topowy X2, gdy bedzie mało dostępny (tak jak od jakiegoś czasu X2 na s.939 - kupiłem 4200+ s.939 za 300zł a rok później sprzedałem za 315zł bo były tylko dwa takie :D ) to możesz również zbić na nim niezłą kase też. Warte uwagi a nikt o tym nie pomyślał. Ja bym brał topowca zdecydowanie :P Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6400 ma TDP 125W

6000 ma TDP 89W

W tej sytuacji lepiej wziąć 6000 bo nie każda płyta uciągnie stabilnie 6400 a ponadto procesor ten będzie znacznie droższy w użytkowaniu.

Jeżeli masz mocny zasilacz i płytę a zależy ci na tej odrobinie wydajności nawet kosztem wyższego poboru prądu i rachunków to bierz 6400.

Co do teorii o droższej sprzedaży za rok czy dwa, to nie jest ona pewna. Klienci mogą różnie reagować, bo 6000 nie jest słaby i może spokojnie konkurować.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili myślę, że już wszystko co trzeba powiedzieliśmy o tych 2 prockach, a kol. barteq50 powinien sobie sam odpowiedzieć na pytanie, czy woli niską cenę i spoko wydajność, czy może wyższą cenę i trochę większą wydajność. To zależy... niektórym zależy na każdych 100 MHz. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym, którym na każdych 100Mhz zależy nie pytają się czy "x" czy "y". Poza tym weźmy pod uwagę, że testy na necie są nieco stare, testowane cepy są z początków serii, a takie zawsze kręcą się lepiej....Ja kupiłem 5000+ BE, czytałem na necie, że spokojnie idą na 3,3Ghz, tymczasem mój, zakupiony niedawno z łaską zrobi 3,2..

Myślę, że niewarto dopłacać około 50zł dla tych "wielkich" 200mhz więcej, w głupim 3dmark'u będzie to przyrost jakichś 100pkt ?? A w grach ?? Ciężko będzie odczuć różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezu ile odpowiedzi :shock: nie spodziewalem sie ze w tak krotkim czasie az tyle ich bedzie. dzieki wszystkim ;) reszta sprzetu to tak naprawde tylko karta hd4850 sonic, bo musze wymienic plyte glowna i ram (mialem ddr1, ale wypada juz w ddr2 pojsc). w sumie jak tak czytam, to chyba jednak doplace te 30 zl na 6400, ale jeszcze bede nad tym dlugo myslal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmieniasz calosc to wg mnie lepiej isc w LGA775 i e5200. Cenowo wychodzi podobnie a wydajnosciowo jest roznica:), a jeszcze jak podkrecisz e5200 to juz wogole AMD znika;] Sam ostatnio przesiadlem sie z amd x2 kreconego na 2750 i e5200 niekrecony juz go bije, teraz na 3500 mhz nawet nie trzeba pisac jak jest:) W tej kategori cenowej tylko e5200 i jakis mobas pod LGA775 bo e5200 i 6000+ stoja podobnie cenowo

Edytowane przez misiu_konin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w moim przypadku chodzi o to, by kupic cos wydajnego ale w ludzkiej cenie. robilem juz kilka tematow na tym forum i zadecydowalem po opiniach i grubosci mojego portfela ze x2 bedzie jak narazie najlepszym rozwiazaniem.

X2 6000+ 280zł, X2 6400+ 310zł, E5200 300zł. PDC pomiędzy X2, po OC X2 nie liczą się już wogóle. Już pomine jak z poborem prądu...

Warto brać X2? Najtańsza płyta do E5200 która pozwoli na jego OC to 180zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Najtańsza płyta do E5200 która pozwoli na jego OC to 180zł...

Tylko, że ta płyta to jest warta tyle co nic (bo wiem o którą Ci chodzi), co z tego, że trochę podkręcisz na niej, jak jest ona okrojona do granic możliwości. Do niej to trzeba jeszcze kartę dźwiękową dokupić i w razie czego pewnie jakieś kontrolery dodatkowe.

OC to nie wszystko.

Zgadzam się jednak, że Intel lepiej tutaj wychodzi, ale za w miarę sensowną płytę trzeba dać 280-320zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za około 300 zł masz dfi infinity pod am2 ,używaną można dostać za 180 a daje ona duże możliwości oc. Do tego ocz platinum 2x1gb 4-4-4-15 800mhz za około 100 zł i a64 6000+ za jak ktoś wspomniał 280 zł . Więc za około560 zł masz niezły sprzęt oczywiście wszystko zależy od zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6400 ma TDP 125W

6000 ma TDP 89W

Rzekomo tak, jednak wszystko ma takie same tylko 200MHz większy zegar to należy sie zastanowić czy to wogóle jest prawda i czy ma odbicie w rzeczywistości te ponad 30W więcej bo nie sądze...

Płytę na 775, hmm, możesz o ten wypas powalczyć jezeli nikt nie zwinie przez Kup Teraz: 3194697[/snapback]

Za około 300 zł masz dfi infinity pod am2 ,używaną można dostać za 180 a daje ona duże możliwości oc. Do tego ocz platinum 2x1gb 4-4-4-15 800mhz za około 100 zł i a64 6000+ za jak ktoś wspomniał 280 zł . Więc za około560 zł masz niezły sprzęt oczywiście wszystko zależy od zasilacza.

chodzi Ci o ?? Bo jeszcze taniej. Nie za stary chipset? czy sie mylę...

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi