Skocz do zawartości
wladziu

Piszczenie Komputera Po Wymianie Karty Graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupilem na allegro uzywaną karte graficzna nVidii 9800GT. Po włożeniu karty do komputera spotkala mnie bardzo niemila niespodzianka, ponieważ nic sie na ekranie nie pojawilo, a komputer przerazliwie piszczy. Probowałem ok. 10 razy tak go uruchamiac i nic tylko ciagle piszczenie...

Moj komp to:

E2160 @ 3Ghz

plyta Gigabyte P35-DS3L (PCI - Express 16)

Zasilacz Modecom MC 400

Karta 8600 GT @ GTS

Sprawdzalem przy otwartej obudowie jak sprawa wyglada z 9800GT i wiatrak na karcie wogole nie rusza, a na procku tak jakby probowal ale tez stoi w miejscu. Dzwiek o ile mnie ucho nie myli pochodzi z zasilacza, ale nie chcialem dlugo kompa wlaczonego trzymac wiec nie mam pewnosci...

Zapewne malo kompa nie spalilem przy tym sprawdzaniu, tak wiec zrezygnowalem z wkladania 9800GT do kompa i nie rozgryzlem w czym tkwi problem.

Czy to karta walnieta moze byc?

Czy zasilacz do 9800GT jest za slaby? Jesli tak to dziwne bo 8600 mialem wysoko kręcone i zero problemow...

Czy moze PCI-EXPRESS w mojej plycie nie obsluguje tych kart?

Pomożcie, bo nie wiem czy reklamowac karte czy to cos w moim kompie nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A podłączyłeś zasilanie grafy?

Jeśli tak,to czeka Cie wymiana zasiłki :)

Wlozylem spowrotem 8600GT i na szczescie nic sie nie spalilo jeszcze...

Wlasnie jade na starej karcie 8600GT.

Jesli chodzi o 9800 to nie podlaczalem zadnego zasilania bo nie mam takowych przewodow, przy karcie. Jedyne co zrobilem to włożylem ją w slot tak jak to zrobilem z 8600GT.

Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź do sklepu i tam sprawdź.

Pisałeś że nie podłączyłeś dodatkowego zasilania,więc kup przejściówke-może to wystarczy.

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może na początek pożycz od kogoś mocniejszą markową zasiłkę... i sprawdz

Matko jedyna czy mam rozumieć, ze wg Ciebie Modecom MC400 nie jest markowym zasilaczem? Nie pomyliłeś MC400 z jakimś Feel'em?

Do autora tematu:

Mam ten sam zasilacz co Ty i 0 problemów. Patrz sygnatura zestaw 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom MC 400 powinien spokojnie wystarczyć do tego sprzętu (no chyba ze jest to Feel).

Musisz po prostu podłączyć dodatkowe zasilanie do karty (pewnie 6-pinowe PCI -e).

Jeśli zasilacz nie ma takiej wtyczki, to wystarczy kupić przejściówkę 2 molexy-6 pin. Jest ona zazwyczaj sprzedawana razem z kartą graficzną.

A skoro kupiłeś ją używaną i takiej przejściowki w komplecie nie było, to poszukaj w sklepie alblo na allegro, jest tam tego pełno za grosze.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam zasilacz co Ty i 0 problemów. Patrz sygnatura zestaw 2.

To troche kamien z serca spadl, tylko jeszcze powiedz jak podlaczyles tą karte? Dodatkowy przewod zasilajacy jakis? Czy wystarczylo włozenie karty do plyty głownej? Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe zasilanie jest OBOWIĄZKOWE. Bez tego karta nie ruszy.

Kup taką przejściowke, podłącz ją do dwóch molexów a drugi koniec do karty i bedzie git.

http://www.allegro.pl/item528377485_akasa_...ci_express.html

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom MC 400 powinien spokojnie wystarczyć do tego sprzętu (no chyba ze jest to Feel).

Musisz po prostu podłączyć dodatkowe zasilanie do karty (pewnie 6-pinowe PCI -e).

Jeśli zasilacz nie ma takiej wtyczki, to wystarczy kupić przejściówkę 2 molexy-6 pin. Jest ona zazwyczaj sprzedawana razem z kartą graficzną.

A skoro kupiłeś ją używaną i takiej przejściowki w komplecie nie było, to poszukaj w sklepie alblo na allegro, jest tam tego pełno za grosze.

Rzeczywiscie karte kupilem golasa, nawet pudelka nie miala i oczywiscie zapewnial mnie ze ma byc sprawna wiec mysle ze to wina mojego sprzetu bedzie.

W karcie w gornej częsci widze miejsce na podlączenie zasilania, ciekawe tylko czy tylko to było powodem.

A co z PCI 1 i PCI 2? Plyta tutaj nie stanowi problemu? JEsli plyta mialaby PCI a karta PCI 2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta wymaga dodatkowego zasilania które podłącza sie z tyłu. Bez tego kabla prawdopodobnie komp w ogóle nie "wstanie"

Proponował bym zakup kabla (http://www.overclock3d.net/gfx/articles/20...9091506338s.jpg) i próbny start kompa.

Zasilacz powinien dać radę, ale uwaga: nie odpalaj żadnej gry lub aplikacji 3d bo powoduje to znaczny wzrost pobieranej mocy z zasilacza, który to MC może nie wytrzymać.

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z PCI 1 i PCI 2? Plyta tutaj nie stanowi problemu? JEsli plyta mialaby PCI a karta PCI 2?

Tym, że płyta ma PCI 1, a nie PCI 2 kompletnie się nie przejmuj. Wszystko będzie latać. Zasilacz też da rade. Spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta wymaga dodatkowego zasilania które podłącza sie z tyłu. Bez tego kabla prawdopodobnie komp w ogóle nie "wstanie"

Proponował bym zakup kabla (http://www.overclock3d.net/gfx/articles/20...9091506338s.jpg) i próbny start kompa.

Zasilacz powinien dać radę, ale uwaga: nie odpalaj żadnej gry lub aplikacji 3d bo powoduje to znaczny wzrost pobieranej mocy z zasilacza, który to MC może nie wytrzymać.

JAk nie odpalaj zadnej gry? Przeciez do Office'a nie kupilem tej karty.

Pytanie do vippiotrek:

Czy odwazył bys sie na OC 9800GT pod zasilaczem jaki mamy (MC 400)?

Sorry nie zauwazylem ze juz to zrobiles.

Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na OC,to Ty się chłopie na razie nie porywaj.

Jak ktoś nie ma pojęcia o podstawowych rzeczach-typu podłączenie grafy,to lepiej niech się deko pouczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na OC,to Ty się chłopie na razie nie porywaj.

Jak ktoś nie ma pojęcia o podstawowych rzeczach-typu podłączenie grafy,to lepiej niech się deko pouczy.

OC to juz robilem nie raz i nie tylko Grafy, poprostu nie spotkalem sie jeszcze z grafiką tej klasy..

Oczywiscie mieliscie racje co do braku zasilania w karcie, bo juz podlaczylem i jest OK!!

Wielkie dzieki!

Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi